"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Ο κύριος Μάκης


Ένα βιβλίο για το Μάκη…

To κύριο Μάκη τον γνώρισα σε ηλικία 23 ετών, κάποια χριστούγεννα που διασκέδαζα στη μπυραρία του Μήτσου του Ιταλού στο δρόμο της Νέας Κίου αμέσως μετά τις γραμμές του τρένου στη Νομαρχία. 

Είχαμε πάει μεγάλη παρέα εκεί για να κάνουμε ρεβεγιόν, να γλεντήσουμε και να τραγουδήσουμε τον καινούριο χρόνο και γρήγορα γρήγορα να φύγουν οι μέρες και να επιστρέψουμε στις φοιτητικές μας πόλεις που τότε έμοιαζαν με τις αληθινές και μόνες πατρίδες μας. Μέσα στο γλέντι του live συγκροτήματος ξαφνικά, ανέβηκε στη πίστα ένας χοντρούλης κύριος με μούσια και καράφλα και ξεκίνησε να τραγουδά με φωνή άγρια και σαββοπουλικιά Σαββόπουλο, τη " Συννεφούλα". Ήτανε ο κύριος Μάκης. Με πλησίασε ένα φίλος της παρέας και μου είπε πως ο εν λόγω κύριος είναι γιατρός και πως είναι μία απο τις μεγάλες μορφές της πόλης. Η σκηνική και όχι μόνο παρουσία του μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. 

Απο τότε τον συνάντησα τυχαία μια-δυό φορές στη μπυραρία του συνοικισμού να τραγουδάει και στο παλιό καφέ Λυρικόν να κάνει κέφι με μεγάλη παρέα. Δεν χαιρετηθήκαμε και δεν γνωριστήκαμε ουσιαστικά ποτέ αλλά η φυσιογνωμία και η παρουσία του έπαιξε νομίζω καταλυτικό ρόλο, έστω και υποσυνείδητα,  στην απόφαση μου να μείνω το υπόλοιπο της ζωής μου στο Ναύπλιο. Ήτανε και είναι, παρόλες τις φήμες που ακούγονται περί θανάτου του, ένα ολοζώντανο παράδειγμα ανθρώπου που κάνει αυτό που γουστάρει, που γλεντάει και χαίρεται τη ζωή του χωρίς να υπολογίζει κοινωνικούς συμβιβασμούς και μικροαστικούς περιορισμούς που πλήττουν βάναυσα τη ζωή όλων των κατοίκων της περιοχής μας και οδήγησαν δεκάδες απο μας να αναζητήσουν άλλους τόπους μόνιμης κατοικίας.

Εις το επανιδείν κύριε Μάκη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου