"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ο παπα-Διονύσης

Το Παλαμπούρτζι στέλνει τους αγωνιστικούς και μαχητικούς χαιρετισμούς του στο πατριώτη, ήρωα και σύγχρονο Παπαφλέσσα της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, πάτερ Διονύσιο Ταμπάκη.
Εδώ και καιρό, όλοι μας αναγνώριζαν στη φυσιογνωμία του παπα-Διονύση έναν απο τους σημαντικότερους πνευματικούς ταγούς της περιοχής μας. Όσοι απο μας συνηθίζουμε να βολτάρουμε στη παραλία περνώντας απο το στενάκι του μουσείου στη πλατεία, έχουμε θαυμάσει τα εξαιρετικά χριστιανικά συνθήματα που αναρτούσε έξω ακριβώς απο τη πλάγια πόρτα του ναού της Παναγίας και απέναντι  απο την  ροζ-μπορντό  trendy καφετέρια "Rosso". Τα συνθήματα, για όσους δεν έτυχε να τα δουν μέχρι τώρα,  είναι του τύπου " η βασιλεία των ουρανών περνά απο το βασίλειο της συγχώρεσης" ή "ο Χριστός σε αγαπάει, αγκάλιασέ τον και σύ" και άλλα παρόμοια.
Τις τελεταίες μέρες όμως ο παπά-Διονύσης αποφάσισε να εισβάλλει για τα καλά στο club των διανοούμενων της χώρας. Ανήρτησε έξω ακριβώς απο τη πόρτα του ιερού ναού της Παναγίας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και πολύπλοκα νοήματα, ένα κείμενο γροθιά στο σάπιο σύστημα που μας εξουσιάζει.
Το ΄μήνυμα λέει: Οι ήρωες του 21 έδωσαν τη ζωή τους για να μπορείς εσύ σήμερα να βλέπεις τούρκικα σήριαλ.
Είναι σαφές και στον πλέον ανόητο πως επιτέλους η ελληνική Εκκλησία, στο πρόσωπο του παπα-Διονύση σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης, τα λέει έξω απο τα δόντια και κυρίως αγγίζει τα ουσιώδη προβλήματα του τόπου.
Το μήνυμα του παπά, με έδρα το ιστορικό Ναύπλιο, αντηχεί σε όλο το Μωριά, τη Ρούμελη, τα νησιά, τα παράλια της Μ.Ασίας, τη Μακεδονία και φυσικά τη Πόλη. Ένα δυνατό όχι στη μουσουλμανοποίηση και τον εξισλαμισμό χιλιάδων ελληνίδων (κυρίως μεγάλης ηλικίας) και την υπενθύμιση πως δεκάδες χιλιάδες πεσόντες ήρωες του 21, αν ζούσαν σήμερα, θα απογοητευόντουσαν οικτρά βλεποντάς μας να παρακολουθούμε ΄τα σήριαλ του εχθρού και δυνάστη μας αντί προφανώς για τα θαυμάσια και εθνικά έργα του Νικολάου Φωσκόλου ( βλέπε Λάμψη, Καλημέρα ζωή, ο Άγνωστος Πόλεμος κτλ.)
Απο χριστιανικής πλεύράς είναι θα λέγαμε ένα μήνυμα αγάπης, ειρήνης κι αλληλοσεβασμού.
Απο πολιτική σκοπιά είναι ένα κείμενο αντιρατσιστικό, φιλειρηνικό και κυρίως προοδευτικό. Αρνείται τη μισαλλοδοξία και ανοίγει νέους ορίζοντες στη γνωριμία των λαών.
 
 
Παπά-Διονύση μου, και πάλι συγχαρητήρια! Έγραψες! Άντε και του χρόνου Αρχιεπίσκοπος.
 
Και σείς αδέλφια ενωθείτε! Διώχτε απο το σπίτι σας τον εχθρό! Ο Παπακαλιάτης ετοιμάζει καινούριο σήριαλ. Δικό μας. Ντόπιο.
 

2 σχόλια: