"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Ανδριανού Λόγος

Ο παρακάτω λόγος εκφωνήθηκε ως χαιρετισμός στην έναρξη του συμποσίου για την επέτειο των 150 χρόνων απο τη Ναυπλιακή Επανάσταση. Αν δεν γνωρίζετε τί εστί Ναυπλιακή Επανάσταση μή συνεχίζετε την ανάγνωση. Τα σχόλια που παρεμβαίνουν ανάμεσα στα λόγια του μεγάλου ανδρός ανήκουν στον γράφοντα.
Απολαύστε....
 
 
 
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι, ιδιαίτερα σ’ αυτή την συγκυρία, ο Δήμος Ναυπλίου ανακήρυξε το 2012 σε έτος εορτασμού των 150 χρόνων από τη Ναυπλιακή Επανάσταση του 1862.»

Δεν το ανακήρυξε ο δήμος Ναυπλίου. Από μόνο του το έτος 2012 βρίσκεται 150 χρόνια μπροστά από το έτος 1862. 2012-1862=150.


«Η μελέτης της ιστορίας έχει δύο κυρίως λειτουργίες»
 
 Ψιτ. Μάγκα! Δεν είσαι ιστορικός. Δεν γνωρίζεις τις λειτουργίες της ιστορίας. Άσε κανα ιστορικό να το κάνει. Να βρεί αυτός την ιστορική πορεία των πραγμάτων και τη σύνδεση των γενεών.«Πρώτα απ’ όλα, μας υπενθυμίζει ότι ανήκουμε σε μια ιστορική πορεία που έρχεται από το παρελθόν και θα συνεχιστεί στο μέλλον, συνδέοντας τους ανθρώπους και τις γενιές ενός λαού με άρρηκτους δεσμούς συνέχειας και ευθύνης».

 
Η ιστορική πορεία έρχεται φίλε μου πάντοτε  από το παρελθόν. Μην φλυαρείς. Το ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον δεν είναι και τόσο σίγουρο. Και η βασιλεία ερχόταν απο το παρελθόν αλλά πού ντη τώρα; Αν το εννοείς όμως πραγματικά αυτό που λες, προφανώς και έχουμε όλοι μας την ευθύνη να κάνουμε αυτό που κάναν τα προπροπαππούδια μας, δηλαδίς επανάσταση. Άλλωστε οι δεσμοί, όπως λες που μας δένουν, μας το επιβάλλουν. Μας δείχνουν τον ακριβή μας δρόμο.«Δεύτερον, αν και δεν μας δείχνει τον ακριβή δρόμο που πρέπει να πάρουμε, η ιστορία μας επιτρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη των ίδιων λαθών ξανά και ξανά. Είναι η βάσανος που διαψεύδει πολλές ιδέες που στο χαρτί φαίνονται καλές, όμως οι συνέπειές τους είναι συχνά οι εντελώς αντίθετες από τις προσδοκώμενες.»
 
Φίλε τα γυρίζεις.  Τελικώς ρε παιδί  να μη κάνουμε επανάσταση όπως επιβάλλουν οι άρρηκτοι δεσμοί συνέχειας του λαού; Να κάνομε μόκο; Τουμπεκί ψιλοκομμένο; Τσάμπα σχεδιάζουμε τόσο καιρό και σκίζουμε και πετάμε ιδέες στα χαρτιά; Είναι επικίνδυνες; Πές μου να ξέρω ποιές απο τις δυό λειτουργίες να χρησιμοποιήσω επιτέλους;«Σήμερα, χρειαζόμαστε επιτακτικά και τις δύο αυτές λειτουργίες».
Και τις δύο;  Θα μας τρελάνεις; Η μία αν δεν το κατάλαβες αναιρεί την άλλη. Δεν το κατάλαβες όταν το έγραφες; Ή στο γράψανε; Καλά δεν βλέπεις τις δοκιμασίες που περνάμε και μας πιλατεύεις;

«Χρειαζόμαστε να δούμε τις σκληρές δοκιμασίες που περνά η χώρα και η κοινωνία μας και στην ιστορική τους διάσταση. Τόσο για να πάρουμε δύναμη, βλέποντας ότι η Ελλάδα ξεπέρασε ακόμη και πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες, όσο και για να δούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπέρβασης: την δημοκρατία, την ενότητα και την ομοψυχία, την δικαιοσύνη, την υπευθυνότητα, την αποτελεσματικότητα.»
 
Ώπα, ώπα φίλε μου. Μπάστα. Να ξεσηκωθούμε ενάντια στη βαυαρική κατοχή και στη συγκεντρωτική εξουσία των Αθηνών όπως κάνανε οι πρόγονοι μας κατά τη διάρκεια της Ναυπλιακής Επανάστασης για να συνδεθούμε όπως τα λες και σύ ωραία και μόρτικα  με τις γενιές των προγόνων μας ή να μή το κάνουμε; Πρέπει κάπου εδώ να ξεκαθαρίσεις μιά και καλή. Ήτανε λάθος η επανάσταση; Και γιατί τη θυμόμαστε;

«Και βεβαίως, χρειαζόμαστε την διαρκή υπενθύμιση των λαθών του ιστορικού μας παρελθόντος. Οι διχόνοιες, ο λαϊκισμός, αλλά και η αδιαφορία της εξουσίας απέναντι στις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών, μας οδήγησαν κάθε φορά σε δύσβατα μονοπάτια. Σήμερα, είναι πιεστικά αναγκαίο να θωρακιστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα έναντι αυτών των θανάσιμων κινδύνων».
 
Φιλαράκι; Φιλαράκι; Ποιό ήταν το λάθος; Ότι δεν θέλαμε βασιλιά; Κάτσε γιατί μου φαίνεται τα εξισώνεις λιγάκι τα πραγματάκια. Επειδή οι τσιμεντόβλαχοι οι Αθηναίοι τότε ήτανε αδιάφοροι και μπλαζέ και μας είχανε πάρει το παιδί στα δικά τους μέρη και το είχαν παρασύρει και μας είχε γαμήσει το παιδί και μείς γουστάραμε να τονε στείλουμε από εκεί πού ρθε φταίμε και μείς; Είμασταν διχαστικοί και λαικισταί; Δηλαδή τί εννοείς ρε φιλαράκι; Ότι εμείς, αν εσύ για παράδειγμα και τελείως τυχαία σε φέρνω για παράδειγμα, αποφασίσεις να ψηφίσεις κει πάνω στα κεντρικά σου έδρανα πράγματα που θα μας καταστρέψουν την ύπαρξη εμείς πρέπει να κάτσουμε απλά σαν μαλάκες να σε κοιτάμε που τα λές ωραία; Για να μη σπείρουμε τη διχόνοια; Να πηγαίνουμε σε συμπόσια απο δω και απο κεί ανέμελοι;«Το Συμπόσιο αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της Ναυπλιακής Επανάστασης, αλλά και του πλαισίου μέσα στο οποίο αυτά έλαβαν χώρα. Και είμαι βέβαιος ότι τα πορίσματα που θα εξαχθούν, πέραν του ότι θα εμπλουτίσουν την ιστορική γνώση, θα αποτελέσουν χρήσιμες πηγές έμπνευσης και προβληματισμού σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σήμερα».
 
Αυτό είναι σίγουρο φιλαράκι. Αν δεν είχατε και τόσους επισήμους, κορδοτές κυρίες κομμωτηρίου και αστυνομικούς να σας φυλάνε, ίσως θα μπορούσε να ερχόταν περισσότερος κόσμος να μάθει τί έκαναν οι πρόγονοι του στο παρελθόν και τί κάθονται και ανέχονται οι ίδιοι τώρα. Ίσως θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία το Συμπόσιο.«Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου».

 
Να σαι καλά πουλί μου! Άντε και του χρόνου στα 151. 2013-1862=151.

9 σχόλια:

 1. πειραματικό παιδιά. μη πυροβολείτε...θα επιστρέψω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα πού τα προλαβαίνεις όλα αυτά? Και το βιολί βιολάκι μας... Ναυπλιάρα ρε! Στεγνώσατε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ναι...έχω πηγές και δικούς μου έμπιστους απλωμένους ολούθε...

   Διαγραφή
 3. Είναι πραγαματικό το κείμενο ή κάνετε πλάκα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το μαύρο κείμενο είναι αληθινό. το καφέ όχι.

   Διαγραφή
  2. Ε, εννοείται. Για το μαύρο ρώτησα.

   Ο κ. Μανιάτης μήπως τα είπε καλύτερα ή έμπλεξε με την πράσινη ανάπτυξη?

   Διαγραφή
 4. Ανδριανέ, ο λόγος σου μεστός και γεμάτος συναισθήματα ,με συγκίνησε ξανά,με ζάλισε(;).

  Τόσο που μού'ρχεται να πάρω την πάλα του προ-προ πάππου ,να πάω απέναντι απο το δημαρχείο ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟΝ ΟΘΩΝΑ ;

  Με μπέρδεψες ρε παιδάκι μου(γλείφω τον υπέργηρο για μια σειρουλα , ποτέ δεν ξέρεις) και εκεί που το ξεκίνησες τι ωραία .Κεφάλια ήθελα να πάρω και όχι ''να γυρέψω δανεικά'' .

  Εντάξει κτλβν,ανήκεις και σε μια παράταξη που ακολουθεί μια κάποια γραμμή σε σχέση πάντα με την οικονομία,αλλά άστο κάτω το λάβαρο ,είναι βαρύ και εσύ είσαι λεπτεπίλεπτος και εκεί που σε πέταξε ο δόλιος πολιτικος μας άνεμος ,λυσομανάνε οι καταιγίδες και ο αέρας φυσάει απο παντού ,μπάζει το πέτο του ραγιά ,ασε και κάποιον άλλον να μιλήσει,πονάει το μυαλό μας με αυτά που μας λες .Ο τόπος μας ,γεμάτος φιλόδοξους ρήτορες και επίμαχους καρεκλοκένταυρους.Το καθηκον σου το εκανες στον θείο,τον ανηψιό,στο γιό του χασάπη με τα 5 παιδιά κτλ .Τις κάλυψες τις υποχρεώσεις σου στο έπακρον ,ασε και κανέναν άλλο να σώσει και να σωθεί.
  Λέω εγώ τώρα .

  ''Λευτεριά στο νότιο Γκέρμπεσι''.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν επιτρέπω σε κανένας σας να κάνει σχόλια για τον κύριο (με λάμδα κεφαλαίο) Ανδριανό. Ο εν λόγω κύριος τυγχάνει καθηγητής πανεπιστημίου... http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63479195

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πάντως με τόσα οικοπεδάκια τι να κάνεις? Τρέχεις στα συμπόσια και λες ό,τι σου 'ρθει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή