"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Περί αναπλάσεως της παλαιάς πόλεως...


O δήμος Ναυπλίου εκπόνησε και ανακοίνωσε από τα προχθές  ένα σχέδιο ανάπλασης της παλιάς πόλης που ξεσήκωσε άνεμο ενθουσιασμού σε όλους τους κωλοπλένηδες της περιοχής. Το σχέδιο περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τη διαμόρφωση ειδικών δημοτικών χώρων και μεγαλύτερες πεζοδρομήσεις σε βασικούς δρόμους της παλιάς πόλης αλλά κυρίως στη λεωφόρο Αμαλίας. Εκεί, πέρα από τη μεγαλύτερη πεζοδρόμηση, θα δοθεί βαρύτητα σε κάποια σημεία που πέρναγε το παλιό τείχος, θα τονιστούν τα νεοκλασικά του δρόμου, θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις για εύκολη μετακίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και θα δοθούν κίνητρα σε νέες επιχειρήσεις.

Το Παλαμπούρτζι όμως, θα αντιπαρέλθει τον ενθουσιασμό των αυτόχθονων συνιθαγενών του και σαν γνήσιος κωλοπλένης θα πεί κι αυτό τη μαλακία του και θα  αντιπροτείνει ένα σχέδιο δικής του εφευρέσεως.

Γιατί καλοί μου υπάλληλοι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι και αυλικοί, πληρωμένοι και απλήρωτοι,  αντί να εκπονείτε μεγαλόπνοα έργα που προφανώς θα μας κοστίσουν κάμποσα ενώ δεν έχουμε βρακί ν’ αλλάξουμε δεν εκπονείτε ένα απλό και συνάμα λειτουργικότατο σχέδιο;

Κλείστε όλη τη παλιά πόλη και απαγορεύτε μια και καλή την διέλευση αυτοκινήτων. Αφήστε μόνο τους μόνιμους κατοίκους και όσους εργάζονται ή έχουν δουλειές μέσα στο χώρο της να μπορούν να παρκάρουν και  μόνο σε συγκεκριμένα σημεία. Όταν λέμε να κλείσει η παλιά πόλη εννοούμε σε απλά ελληνικά να κλείσει εντελώς η Αμαλίας και οι παράλληλες της και η μονάδικη δυνατότητα διέλευσης αυτοκινήτου ή παπακίου να γίνεται από την Συγγρού( δρόμος των ταξί) μέχρι πάνω το Ξενία και από την πλευρά της παραλίας μέχρι το δρόμο στα 5 αδέλφια και το κάτω πάρκινγκ του Ξενία. Και τέλος.

Η μέσα παλιά πόλη θα μείνει ολοκληρωτικά στην ρομαντική της ηρεμία, στην ναυπλιώτικη βολταδούρα της και την ατελείωτη ποδηλατάδα της. Όλος ο χώρος θα μεταμορφωθεί σε μια ατελείωτη πλατεία, οι τσιμεντόβλαχοι και οι κάφροι της περιοχής θα μεταφέρουν τις κόρνες, τα μπινελίκια και την οδηγική τους αγένεια στους έξω χώρους ενώ μέσα για πρώτη φορά δεν θα αλληλοσκουντουφλιόμαστε στο μεγάλο δρόμο, τη σταικοπούλου, στο δρόμο του φίκου και σε άλλα δρομάκια τις μέρες της μεγάλης καθόδου των τσιμεντόβλαχων και λοιπών τουριστών. Σε όσους υποστηρίζουν πως θα μειωθούν οι θέσεις πάρκινγκ και θα γίνει το αδιαχώρητο εκτός της παλιάς πόλης, τους χαρίζουμε το γελοίο ποδηλατόδρομο μπροστά στα «βλάχικα»,  για να τσακώνονται με την ησυχία τους.

Μόλις γίνει αυτή η κολοσιαία για το Ναύπλιο αλλαγή, είναι σίγουρο πως νέες επιχειρήσεις θα ξεπροβάλλουν σε σημεία που μέχρι τώρα δεν φανταζόμασταν και πως η καινούρια δομή του χώρου και οι νέες συνήθειες των αυτοχθόνων και τουριστών  θα οδηγήσουν από μόνες  τους στις τυχόν νέες κατασκευές που θα μπορούσε να υλοποιήσει ο δήμος στο μέλλον. Επίσης πόσο μεγαλύτερη ανάδειξη για τα νεοκλασικά της Αμαλίας χωρίς την αντιαισθητική εικόνα του συχνού διπλοπαρκαρίσματος;
 

Προς το παρόν συμφωνώ μόνο για τα έργα υπέρ των ατόμων με ειδικές δεξιότητες. Έργα που λείπουν έτσι κι αλλιώς σε όλη τη πόλη και όχι μόνο στη παλιά. Για να ξηγιόμαστε.

Υ.Γ. το παρόν κείμενο γράφτηκε πριν ενημερωθώ για την ανακάλυψη των παλιών τειχών της πόλης κάτω απο τα πεζοδρόμια της Αμαλίας και της Συγγρού. Οπότε προτείνω να κλείσουμε και τη Συγγρού. Δεν γαμιέται. Ας πάνε τα ταξί  γύρω απο τον ΟΤΕ και τα ΚΤΕΛ ας χτίσουν επιτέλους έναν σταθμό πολιτισμένο και σύγχρονο εκτός παλιάς πόλης.

 

14 σχόλια:

 1. Μιας και ως συνήθως ξενυχτάω να γράψω το πρώτο σχόλιο. Συμφωνώ, όμως αυτό που λες "Αφήστε μόνο τους μόνιμους κατοίκους και όσους εργάζονται ή έχουν δουλειές μέσα στο χώρο της να μπορούν να παρκάρουν και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία" θα είναι η καταστροφή αυτού που μοιάζει όμορφο. Μόνο αν απαγορευτούν όλα τα οχήματα, πλην των ωρών τροφοδοσίας, θα έχουν αποτέλεσμα οι πεζοδρομήσεις και ότι άλλο γίνει. Το πρώτο παράθυρο θα ακολουθήσουν τα άλλα και στο τέλος θα επανέλθει η σημερινή ασυδοσία. Ήδη υπάρχουν πιέσεις από ενδιαφερόμενους για εξαιρέσεις. Ρωτήστε ευθέως το Δήμαρχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μαζί σου πρεφαδόρε. όλοι ανεξαιρέτως. τον δήμαρχο πώς τον ρωτάμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιάννης Δαρλάσης25 Οκτωβρίου 2012 - 6:21 π.μ.

  Ας εξετάσουμε την περίπτωση το τρενάκι να παίξει ρόλο αστικής συγκοινωνίας , με συνεχή ροή δρομολογίων , εντός της παλιάς πόλης .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά, τι είναι αυτά που γράφεις; Να κλείσει εντελώς η Αμαλίας; Δηλαδή θέλεις οι κάτοικοι και οι λατρεμένοι επισκέπτες να βιώσουν τέτοιες εφιαλτικές στιγμές όπως περιγράφονται παρακάτω;
  http://palamidi.gr/2012/09/22/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82/
  Σε κατατάσσω μετά βδελυγμίας στους εχθρούς της πόλης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αφού ασφαλτοστρώθηκαν όλοι οι πιθανοί και απίθανοι αγροτικοί (λέμε τώρα) δρόμοι που οδηγούν σε βλαχομπαροκ βιλίτσες, αφού βγάλαμε και βάλαμε στύλους φωτισμού καμιά δεκαριά φορές (τελικά που πήγαν αυτοί οι παλιοί στύλοι της οδού Άργους;), αφού σκάψαμε και κουκουλώσαμε τους ίδιους δρόμους 100 φορές, αφού χρηματοδοτήσαμε όλες τις πιθανές και απίθανες πολιτιστικές εκδηλώσεις (καλός ο πολιτισμός αδέλφια αλλά να έχει και μία μικρή ανταποδοτικότητα - όχι όλοι οι ίδιοι και οι ίδιοι γιατί μετά μετατρέπεται σε ιδιωτική λέσχη), αφού, αφού αφού... ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΜΕ στις ρίζες μας που είναι η πλακόστρωση της παλιάς πόλης - το διαχρονικά αγαπημένο θέμα των απανταχού κωλοπλένηδων (όντως), για το οποίο όλοι (μα όλοι) έχουν άποψη και οι εργολάβοι κέφια.

  Αδέλφια ιδιοκτήτες και μεγαλο-ιδιοκτήτες προσοχή. Η ιστορία των ακινήτων τελείωσε και οι πλακοστρώσεις, οι αναδείξεις και οι φωτισμοί δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Συν του ότι δεν είναι οι εποχές κατάλληλες για τέτοια.

  Προσωπικά θα πρότεινα πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πεινασμένων συμπολιτών μας (ουσιαστικές - όχι βιτρίνα), να μας πει κάποιος τι έγιναν τα τροφεία των παιδικών σταθμών, να υποστηριχτούν παιδάκια των οποίων οι γονείς αδυνατούν να αγοράσουν ένα βιβλίο, μία πιο ουσιαστική πρωτοβουλία μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΥΑΝ σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και άλλα τέτοια τρελλά και παλαβά και να αγνοήσουμε προς το παρόν την αύξηση της υπεραξίας των ακινήτων της παλιάς πόλης γιατί υπάρχει και η απαξία των ανθρώπων, που είναι πιο σημαντική (ας πούμε).

  Stop. Τι λέω ο μαλ...ς πρωί - πρωί! Επαναφορά στην πραγματικότητα γρήγορα... Restart...βζζζζ κλινγκ κλονγκ μπιπ.

  Λοιπόν, τι πλακάκια θα βάλουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χαχαχαχαχαχαχ!θα βάλουμε αυτά που είναι έτοιμα να βγούν απο τη παραλία...τα κούφια.

   Διαγραφή
 6. Τι λέτε ρε Αναπλιώτε ανώμαλοι ,μαλακοκουλτουριάρηδες;

  Το γαμάτο το αυτοκινητάκι μου ,με το γαμάτο το ηχοσύστημα και το ένα πόντο απο το έδαφος spoiler ,απο που θα το περνάω μαλακωσά να το χαζέυουν και να το ακούν ;

  Στο stick για να ακούει ο κόσμος βάζω ότι πίο καινούργιο παίζει και τρέχω μόνο στην διαδρομή γκέρμπεσι- μέρμπακα .Μόνο σε εκείνη την περιοχή του Νάυπλιου τρέχω !
  Ή μήπως δεν είμαστε και εμείς Νάυπλιο;Δεν κτλβα το χαμόγελω ;

  Αφήστε ξέρω τι θα κάνω και για να μην χάσω επίσης και το γαμάτο double parking μπροστά απο τις κυλότες στης Amalias street (και ας πηγαίνω μετά στο Αβάκα),θα πάρω τηλ. την αντιδημαρχάρα της περιοχής μου με τους γιακάδες που σηκώνει πάνω και έχει και μαγαζάρα στην καραθώνα και θα το κανονίσω εγώ αυτό το παράδοξο .

  ΖΩΑ.

  Που νομίζετε ρε οτι είσαστε;
  Στο ΑMSTERDAM;

  Αν δεν σας αρέσει ρε απολιτίστοι μαλακοδιανοούμενοι ,να πάτε να μείνετε στην Κομοτηνή που κάνουν και compost στα σκουπίδια.
  Άντε να ουμ μην ξηλώσουμε τα πλακάκια εμείς οι γκερμπεσιώτε και κάνουμε λεωφόρο την πλατεία συντάγματος!!
  Μόκο ρε για την πόλη μας !!

  ΠΑΚΕΤΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ !!

  ''Λευτεριά στο βόρειο Γκέρμπεσι''.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το Αμστερνταμ γιατι το αναφερετε αγαπητε Γκερμπεσιωτη;Ειδατε το ντοκυμαντερ ΕΙΚΟΝΕΣ στο ΣΚΑΙ τα ξημερωματα ;

   Διαγραφή
  2. Ενας τοπικός αυτόχθων Μπαμπινιώτης μου είπε είναι Μπακέτος και όχι Πακέτος.
   Να γεμίζει το στόμα σου με το ΜΠ, κάτι σαν τον Καραίσκο με τον ΜΠΟΥΝΤΖΟ.

   Διαγραφή
 7. Με καλύψατε παιδιά σήμερα. Τι να πω??
  "Λευτεριά!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κατι εργα π λαβανουν χωρα απεναντι απο Το Ρολοι μας στην λεγομενη "Εξεδρα" η αλλιως νουμερο 1 γαμιστρωνα μας,με κατι ανασκαφες θα τα σχολιασει κανενας κ θα μας πει περι τινος προκειται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή