"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

Στη Πρόνοια


Δέχτηκα εψές το απόγεμα, χαζεύοντας τα μέιλ μου, ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς το πρόσωπό μου από κάτοικο αυτόχθονα ιθαγενή που κατοικεί στον ιστορικό οικισμό της Πρόνοιας Ναυπλίου. Και ενώ ήμουν έτοιμος να ασχοληθώ με τον 16χρονο αυτόχθονα νεαρό που συνελήφθη το Σάββατο από τα τσακάλια της αστυνομικής διεύθυνσης έχοντας στη κατοχή του το αστρονομικό νούμερο των 5 ολόκληρων γραμμαριών ινδικής κάνναβης που προφανώς ήταν έτοιμος να διοχετεύσει σε δεκάδες χιλιάδες αυτόχθονες νεαρούς της περιοχής και να δώσω θερμά συγχαρητήρια στην αστυνομία της περιοχής που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών στη ρίζα του, δηλαδή συλλαμβάνοντας τους γνωστούς  μεγαλεμπόρους της Αργολίδας, όπως κάνει και με τις γνωστές και θαρραλέες εξορμήσεις της στους οικισμούς των Ρομά και στα στέκια της μαφίας,  δυστυχώς από σεβασμό στον αναγνώστη, αν και δεν τον αξίζει με αυτά που λέει,  δεν θα το κάνω και θα ασχοληθώ με την επιστολή του.

Σας παραθέτω λοιπόν αυτούσια την επιστολή του αυτόχθονα ιθαγενή και έπειτα θα δώσω τις απαντήσεις μου.

 

«Αγαπημένο μου Παλαμούρτζι. Σας διαβάζω εδώ και καιρό και βρίσκω το χιούμορ και τον λόγο σας  διασκεδαστικό . Με έχετε όμως στεναχωρήσει. Ενώ λέτε πως είστε ένας αυτόχθων ιθαγενής, δεν ενδιαφέρεστε καθόλου για περιοχές εκτός παλιού Ναυπλίου. Μιλάτε συνεχώς για το παρκάκι του ΟΣΕ, τη παραλία, το μεγάλο δρόμο, το καρνάγιο και δεν ενδιαφέρεστε καθόλου για τον συνοικισμό, τη συνοικία Κούρτη και τη Πρόνοια που τυχαίνει να είμαι κάτοικός της. Η Πρόνοια, αν δεν το ξέρετε βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχόμενης παρακμής και απαξίωσης. Θα σας αναφέρω περιληπτικά τί συμβαίνει μόνο στη πλατεία της Πρόνοιας και βγάλτε μόνο σας τα συμπεράσματά σας.


1. Σιντριβάνι, το οποίο χρόνια τώρα περιμένει μια προεκλογική περίοδο για να ζωντανέψει
2. Σπασμένες πλάκες, τις οποίες με ευρηματικότατο τρόπο οι μικροί Ρομά της περιοχής χρησιμοποιούν δημιουργικά για την αναβίωση του λαϊκού πολιτισμού, παίζοντας με αυτές παραδοσιακά παιχνίδια τα ονόματα των οποίων αγνοώ.
3.Σπασμένες λάμπες
4. Σκουπίδια
5. Στύλους από καλαθάκια απορριμμάτων, χωρίς τα καλαθάκια
6. Πέτρινη βρύση, χωρίς νερό
7. Ηλίθια συνθήματα ή απλά μουτζούρες, γραμμένα παντού: στους τοίχους των σπιτιών και του σχολείου, ακόμη και στην πέτρινη βρύση


Η υπέροχη πλατεία μας επίσης, έχει μετατραπεί –σχεδόν επίσημα- σε αποχωρητήριο σκύλων – δε μιλώ για τα αδέσποτα, μιλώ για εκείνα που φέρνουν οι κυρίες και οι κύριοι φιλόζωοι της γειτονιάς  και στους οποίους κανένας δεν έχει μιλήσει για γαντάκια και σακουλάκια.
Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό της παρακμής και της εγκατάλειψης, ήρθαν να προστεθούν και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Με τα συρματοπλέγματα στο μπαλκόνι και το δυνατό προβολέα……. για να ολοκληρώσουν την εικόνα της φρίκης.

 
Καταλάβατε κύριε Παλαμπούρτζι;»

                                          1950...

Αγαπημένε μου κάτοικε και αναγνώστη του μπλογκ. Επειδή είσαι αναγνώστης και δεν θέλω να σε προσβάλλω ενώπιον των συμπολιτών σου, θα σου απαντήσω όσο πιο ευγενικά μπορώ. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Θέλετε αρχικά συντριβάνι στη πλατεία. Δεν σας φτάνει το συντριβάνι που έβαλε ο δήμαρχος στο πάρκο Καποδίστρια; Θέλετε και δεύτερο; Έτσι νά 'χουμε νερό να ξοδεύουμε; Τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε και διψάνε και σείς έτσι άκαρδα ζητάτε επιπλέον σπατάλη φυσικών πόρων; Αν βέβαια το χρειάζεστε τόσο πολύ, οι εκλογές κοντά είναι. Μαζευτείτε όλοι οι κάτοικοι και ψηφίστε χωρίς δεύτερη σκέψη τον δήμαρχο που θα σας το υποσχεθεί. Όπως γίνεται σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Τυφλοί είστε;

Έπειτα μιλάτε για σπασμένες πλάκες της πλατείας που γίνονται αντικείμενο παιχνιδιών από τα γυφτάκια. Και πολύ καλώς κάνουν τα γυφτάκια και ξηλώνουν τις πλάκες και τις κάνουν τζαμί, πλακωτό, κουτσό και πετροπόλεμο. Μπας και ξεστραβωθούν και τα δικά μας και σταματήσουν να ζητάνε συνεχώς playstation και καινούρια λάπτοπς και άλλες αηδίες. Γιατί σε λίγο καιρό, όχι λάπτοπ δεν θα έχουν, ούτε κινητό με φιδάκι στο μενού δεν θα μπορούν να αγοράσουν.

Νούμερο τρία, σπασμένες λάμπες. Γιατί να καίμε ρεύμα τσάμπα; Γιατί να σπαταλάμε τα λεφτά των δημοτών απερίσκεπτα; Τί το χρειάζεσθε το φώς στη πλατεία; Για τον περιορισμό της εγληματικότητας; Αφού μόνος σας το είπατε. Δεν σας έχει κάνει τη τιμή η αστυνομία νούμερο 2 του κράτους και άνοιξε γραφεία στη περιοχή σας; Οπότε τι φοβάσθε; Ηρεμία, τάξις και ασφάλεια.

Νούμερο τέσσερο, σκουπίδια. Ε και; Μόνο εκεί έχει σκουπίδια δηλαδίς; Στη Καραθώνα δεν έχει; Στο καρνάγιο δεν έχει; Στη παραλία μετά από κάθε επέλαση των βαρβάρων δεν έχει; Στην Αρβανιτιά δεν έχει; Στα μυαλά μας μέσα δεν έχει; Μην είστε υπερβολικός καλέ μου αναγνώστη.

Νούμερο πέντε, στύλοι για καλάθια απορριμάτων χωρίς καλάθια. Παλιότερα υπήρχαν θυμάμαι καλάθια αλλά με τρύπιους πάτους. Και πηγαίναμε όλοι σαν του ζαβούς, ρίχναμε τα σκουπίδια μας  μέσα, αυτά έπεφταν στο πάτωμα και μετά φεύγαμε. Οπότε οι στύλοι χωρίς καθόλου καλάθια νομίζω πως είναι από τη πλευρά της δημοτικής αρχής μια πιο ειλικρινής κίνηση.

Νούμερο έξι, πέτρινη βρύση χωρίς νερό. Εδώ νομίζω πως δεν έχετε φαντασία καλέ μου αναγνώστη. Κρίμα γιατί διαβάζετε και Παλαμπούρτζι. Η πέτρινη βρύση χωρίς νερό δεν είναι μια συνηθισμένη βρύση. Δεν έχει χρηστική αξία. Είναι ένα εικαστικό αριστούργημα. Είναι για να το καταλάβουν και οι πιο καθυστερημένοι της πόλης, που μπορεί να βρίσκονται και εκεί γύρω, κάτι σαν άγαλμα. Πώς έχει το πάρκο τον Κωλοκοτρώνη. Έτσι και η Πρόνοια έχει μια πέτρινη βρύση χωρίς νερό. Σαφώς ανώτερο έργο βεβαίως, επηρεασμένο από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού, αγαπημένο κίνημα όλων των πολιτών της Napoli.

Nούμερο επτά, συνθήματα και μουντζούρες παντού. Στους τοίχους των σπιτιών, στο σχολείο, ακόμη και πάνω στην ιμπρεσιονιστική πέτρινη βρύση. Νομίζω πως απλά πρόκειται για ντόπιους καλλιτέχνες που παρεμβαίνουν καλλιτεχνικά στον αστικό χώρο. Το ίδιο εξαίσιο θέαμα συμβαίνει και στους αρχαίους βράχους της Ακροναυπλίας και της Αρβανιτιάς. Το παλιό συναντιέται με το μοντέρνο για να δημιουργήσουν το όμορφο μελλοντικό. Το αρχαίο τείχος συναντιέται με το ΠΑΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΥΡΑ 13 ενώ η Καμάρα φιλοξενεί το ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ. Γίνετε λιγάκι ανοιχτόμυαλος όπως όλοι μας επιτέλους…

Ύστερα μιλάτε για τα σκυλιά. Σας ενοχλούν οι σκύλοι που χέζουν δώθε κείθε. Είπε κανείς να μην σας ενοχλούν; Αλλά λέτε τώρα να παίρνουμε γαντάκια για να μαζεύουμε τα σκατουλάκια; Σώπασε καημένε τώρα που θα μπαίνουμε σε τόση ταλαιπωρία! Γαντάκια, σακουλάκια και δυτικότροπες σκατοαηδίες. Φόλα και μια κι έξω. Να φάει τη φολίτσα του το μαλακισμένο να δούμε, θα ξαναχέσει αμέριμνο; Άλλωστε η Πρόνοια, δόξα τω Θεώ, φημίζεται για τα φιλοζωικά της αισθήματα.

Κλείνοντας, αναφέρετε κάποια ανήκουστα πράγματα περί Χρυσής Αυγής, γραφείων και άλλα παρόμοια. Δεν καταλαβαίνω. Ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημά σας; Νόμιμο πολιτικό κόμμα ψηφισμένο από το ελληνικό λαό δεν είναι; Και μάλιστα κόμμα που στη περιοχή μας ξεπέρασε το 10%; Ένας στους δέκα αργολιδιώτες. Το νούμερο είναι τέλειο. Αντιστοιχεί ένας σε κάθε πολυκατοικία ή ένας σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο. Σκεφτείτε το λίγο αυτό και μην προτρέχετε να τους κατηγορήσετε. Οι καιροί που έρχονται είναι δύσκολοι. Γι αυτό και τα παιδιά φροντίζουν να μας το θυμίζουν σε κάθε τους κίνηση. Το συρματόπλεγμα μπορεί να το βλέπουμε συχνότερα στο μέλλον και πρέπει να το συνηθίζουμε σιγά σιγά και όσο για τον προβολέα μές τα μούτρα μας, ρωτήστε ίσως  καλύτερα τον 16χρονο μεγαλέμπορα των 5 γραμμαρίων. Μπορεί να ξέρει κάτι. Και να μην είναι ο μόνος.

14 σχόλια:

 1. Νάτα μας! Σήκωσαν και οι Προνιώτες κεφάλι. Θέλουν service και παροχές!

  Αυτά γίνονται όταν μερικοί διανοούμενοι/αριστοκράτες/αστοί εραστές τρώνε στον Ψείρα και στον Καλλίνη. Παίρνουν τα μυαλά των ιθαγενών αέρα.

  Τι να πει κανείς - το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το γνωστό 'που πας ρε Καραμήτρο'

  Έλέος!

  'Ενας Προνιώτης με επίγνωση της ταξικής του θέσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ανώνυμε να σου πώ ένα μυστικό...και εγώ ο μισός προνοιώτης είμαι...

   Διαγραφή
 2. εγω οχι ειμαι Αρειανος οχι βλαχος σαν και εσας... ακου εκει προνια............. !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. PS...Μάγκα απο την Άρεια. πρόνοια θρησκεία αλητεία...

   Διαγραφή
  2. εμεις αν θελεις να μαθεις εχουμε πιο πολλους καμενους απο ουσιες και οινοπνευματα...... κλαψε κλαψε !!!!!!

   Διαγραφή
  3. εμείς είμαστε φυσικώς καμμένοι...δεν χρειαζόμαστε ενίσχυση...

   Διαγραφή
 3. Ε όχι και Πρόνοια Θεμου! Πολύ μπίθουλας πλάκωσε στο μπλογκ σας αγαπητέ Παλαμπούρτζι. Πάω στο προάστιό μου σα σωστή Ναυπλιώτισα και δε σας έχω φίλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ρε παιδιά εγώ που είμαι απ'το Χαϊντάρι (Δήμος Ναυπλίου) γίνεται να παίξω μαζί σας?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. φίλε θα δώσεις εξετάσεις παναυπλιακότητας...εδώ ναύπλιο. δεν μπαίνεις εύκολα. μη κοιτάς που το πασοκ σας κόλλησε με μας...

   Διαγραφή
 5. Αγαπητέ Παλαμπούρτζι,
  Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της παραπονετικής επιστολής, αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω από σας και τους αναγνώστες σας, μια μεγάλη συγνώμη για τις παράλογες απαιτήσεις μου. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να αποδεχτώ την ταξική μου θέση στα πλαίσια της Αναπλιώτικης κοινωνίας, γνωρίζω όμως ότι αυτό είναι ένα προσωπικό μου πρόβλημα που χρόνια τώρα προσπαθώ να λύσω με τη βοήθεια ψυχολόγων και ψυχαναλυτών….. Να φανταστείτε ότι έρχονται στιγμές που σκέφτομαι πώς είναι δυνατόν στο Λονδίνο για παράδειγμα, τόσο τεράστια πάρκα να είναι πάντα καθαρά και περιποιημένα και μεις εδώ μια σταλιά τόπος να μη μπορούμε να διατηρήσουμε σε μια αξιοπρεπή κατάσταση 2 πάρκα και 5 πλατείες….. (Σας εξομολογούμε το μέγεθος της παράνοιας των σκέψεών μου, ώστε να καταφέρετε να είστε επιεικής μαζί μου). Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, διότι μετά το δημοσίευμά σας αισθάνομαι να έχω κάνει τουλάχιστον δέκα συνεδρίες με τον ψυχαναλυτή μου και βλέπω τον κόσμο (και την πλατεία) με άλλο μάτι. Τα γραφόμενά σας περί ιμπρεσιονισμού, μου έφεραν στο νου μια αφίσα που στόλιζε το φοιτητικό μου σπίτι πριν από χρόνια και ξύπνησαν την καλλιτεχνική μου φλέβα....
  Πιστεύετε ότι η μαύρη πόρτα που τοποθετήθηκε στην είσοδο του ανερχόμενου πολιτικού κόμματος θα μπορούσε να αποτελέσει τον κατάλληλο καμβά για ένα «λιβάδι με παπαρούνες»;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το νηπιαγωγειο της Προνοιας τα καλυτερα παιδια αρχες δεκαετιας 1970 :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή