"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Eπιστολή-καταγγελία αυτόχθονα αναγνώστη


Δέχτηκα τις προάλλες ένα γράμμα από κάποιον ξενιτεμένο αυτόχθονα ιθαγενή που δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει εκεί στα ξένα που κοπροσκυλιάζει και αφού προηγουμένως χρεωκόπησε τη πατρίδα του και έφυγε κακήν κακώς στα ξένα μπας και ξεγελάσει τους κουτόφραγκους και του βρούν καμιά δουλειά, ,  μας πουλάει τώρα πνεύμα, σαν σύγχρονη Μελίνα Μερκούρη εκ Παρισίων,  ρίχνοντας ανήκουστες κατηγόριες σε συγχωριανούς του που δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από τα να βοηθήσουν το Έθνος να σταθεί στα πόδια του.

Επειδή όμως το Παλαμπούρτζι διέπεται από δημοκρατικές αρχές θα σας παραθέσω αυτούσια την επιστολή για να κρίνετε και μόνοι σας το ποιόν του κουτσομπόλη και κακόβουλου συμπολίτη σας.


"Αγαπητό Παλαμπούρτζι,

Με το παρόν κείμενο θα ήθελα, μέσα απ'το μπλόγκ σου, να δώσω τα συγχαρητήρια μου στο κύριο  ......., τοπάρχη της κοινότητας... του δήμου Ναυπλίου.
Ο εν λόγω κύριος έλαβε ένα γράμμα απ'τα παιδάκια του δημοτικού σχολείου...που του ζητούσαν αν μπορεί να μεριμνήσει ώστε να επισκευαστούν κάποιες εγκαταστάσεις του σχολείου. Ο κύριος....... όμως δεν κώλωσε (και μπράβο του όπως θα συμφωνήσεις και εσύ) και έβαλε τα πράγματα και τα παιδάκια στη θέση τους. Αντιλαμβανόμενος τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα και κατ' επέκταση ο Δήμος μας όχι μόνο αγνόησε επιδεικτικά τις απαιτήσεις των παιδιών (σαν σωστός αιρετός άρχοντας) αλλά τους διόρθωσε και τα συντακτικά λάθη στην επιστολή τους, τονίζοντάς τους πως φάσκουν και αντιφάσκουν και ίσως να διόρθωσε και κάποιος τόνους που έλειπαν. Προ πάντων η σωστή εκπαίδευσις...

Θα μου πείς που τα ξέρεις εσύ όλα αυτά αφού είσαι κάτοικος εξωτερικού, θα σου πώ πως οτι γίνεται μαθαίνεται.
Επειδή όμως αυτή η ιστορία αποτελεί προιόν υποκλοπής και επειδή δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το επίθετο και την ιδιότητα του κυρίου, μπορείς να τα αγνοήσεις, να παραθέσεις την ιστορία όπως και αν σου αρέσει και όποιος έχει τη σφήγκα, σφίγγεται.

Ευχαριστώ και συγχαρητήριο  για το μπλόγκ,  ρίχνω πολύ γέλιο εδώ στα ξένα, άσε που μας έχεις κολλήσει παλαμπουρτζίτιδα και γράφουμε όλοι με αυτό το στυλ στα σχόλια και δεν καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο."


Τα συμπεράσματα δικά σας.

Εγώ, το μόνο που έχω να να πώ στον εν λόγω επιστολογράφο, που στο τέλος της επιστολής έχει και το θράσος να με γλείφει, θεωρώντας πως η απαράδεκτη επιστολή του θα τύχει καλύτερης κριτικής, είναι να μη ξαναδιαβάσει παλαμπούρτζι. Δεν τον αφορά.

Το Παλαμπούρτζι απευθύνεται σε υπεύθυνους αυτόχθονες πολίτες, στο σύνολο δηλαδή των πολιτών της περιοχής, εκτός βεβαίως κάποιων ανεύθυνων που πάλι καλά, ελέω καλής κρίσης, αρχίζουν σιγά σιγά να αποχωρούν και να μας αφήνουν ήσυχους, εμάς τους γαμάτους,  να ζήσουμε την ανόρθωση της χώρας και της περιοχής μας.

Δεν μας αφορούν δηλαδή πλέον οι άνθρωποι που προσβάλλουν την δημοκρατική επιλογή των σοφών συμπολιτών μας να εκλέγουν πάντοτε τους καλύτερους και αξιότερους αντιπροσώπους τους, ούτε βεβαίως αυτοί που επιθυμούν τα νέα παιδιά της χώρας να είναι ανορθόγραφα.

Ο μόνος λόγος που αναρτώ άλλωστε την επιστολή-καταγγελία του κυρίου Αυτόχθονα Ιθαγενή, είναι πως περιέργως, δεν είχε κανένα ορθογραφικό λάθος.

Ειδάλλως, θα ήταν παντελώς άχρηστη. 

25 σχόλια:

 1. κι όμως: "Ευχαριστώ και συγχαρητήριο για το μπλόγκ"
  σημάδι οξείας ομογενείασης. οι αυτόχθονες ιθαγενείς ανα-γνώστες της σωστής ορθογραφίας απαιτούν να κατέβει η ανάρτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε πιάνω αδιάβαστό πατριώτη αυτόχθονα ιθαγενή, το συγχαρητήριο στην Αναπλιώτικη διάλεκτο κλίνεται όπως το "αποδυτήριο" βλέπε Τάκης Ζερβόπουλος, φροντιστής Πανναυπλιακού.

   Διαγραφή
  2. δεν έχω να συμπληρώκω τίποτις extra...

   Διαγραφή
 2. Αγαπητέ κύριε,

  Στην περίπτωσή σας το 'να φύγετε να πάτε αλλού' δεν έχει νόημα διότι μας προλάβατε ήδη και γλυτώσαμε και από την φασαρία. Βλέπω όμως ότι και από εκεί ακόμα επιμένετε να είστε ενοχλητικός.

  Όσο για το σχολείο και τα παιδάκια, τι θες ανθρωπέ μου τώρα; Εδώ έχουν κοπεί τα φεστιβάλ (στην καλύτερη φέρνουμε κανένα δερβίση να κάνει σβούρες), έχουν κοπεί τα καλλιτεχνικά, έχουν κοπεί οι μελέτες, έχουν κοπεί μέχρι και τα βεγγαλικά και οι παρελάσεις στις απόκριες... και εσύ τώρα θέλεις και μέριμνα για τα μυξιάρικα.

  Έχετε κόψει καπίστρι εκεί πέρα στα ξένα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα παιθαννετται ραι.
  Βαρειόμουν αλά αππάντεισσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κοίτα να δεις που όλο αυτό είναι κάποιο μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης ώστε να μας αναγκάσει να αυτοοργανωθούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ως ανώνυμη κι εγώ θα ρίξω το λιθαράκι μου σε αυτό το λιθοβολισμό των αιρετών...Ποιος χρειάζεται κύριοι λειτουργικά σχολεία όταν υπάρχουν νέες λάμπες στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων;(την πλατεία στο δημαρχείο ντε,να φωτίζουν το δήμαρχο ντε). Γιατί να προσφέρεις στα παιδιά του δημοτικού εξτρά κομφόρ,γκατζετάκια,μπιχλιμπίδια και φρου-φρου κι αρώματα όταν δεν έχουν μάθει ακόμα να τονίζουν σωστά τις λέξεις; Για να ψωνιστούν μετά και να νομίζουν πως κάποιοι είναι και να πάνε στο εξωτερικό και να γίνουν υβριστές της πόλεως και λιβελογράφοι όπως ο συντάκτης της επιστολής;Σας αρέσει τώρα αυτό;Έξω οι έξυπνοι από την πόλη ρε! Να μείνουμε μόνο εμείς οι γαμάτοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. έξω οι ξύπνιοι απο τη πόλη τώρα!!!

   Διαγραφή
  2. Συγνώμη για την παρεμβολή αλλά εγώ δεν έχω τέτοια δυνατότητα προς το παρόν. Να πάω για ύπνο μέχρι να διευθετηθεί το θέμα μου;

   Διαγραφή
  3. ναι αγόρι μου...μην αγχώνεσαι...όλα θα γίνουν.

   Διαγραφή
 6. Ε μα τα σκασμένα τα έχεις με τα σέα τους τα μέα τους,το νεόδμητο σχολείο,τους γαμάτους δασκάλους,ένα κάρο υπερσύγχρονα μπλιμπλίκια να ξεστραβώνονται μπας και μάθουν τίποτις κι αυτά θέλουν ΚΙ ΑΛΛΑ;;; Ρε άντε από'δω ρε,που έζησες ένα τέρμινο στο εξωτερικό κι έγινες μάγκας. Από πού κι ως πού ρε έχεις άποψη πάνω στο τί κάνουμε λάθος στην πόλη μας; Ουστ έξυπνε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σε λίγο θα ζητήσετε και θέρμανση. Έλεος, έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα, έρχονται και γιορτές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νταξ,πες τα. Επιτέλους βρίσκω συμμάχους στον ανώτερο,πρωτοπρωτευουσιάνικο και υπερήφανα ναυπλιώτικο τρόπο σκέψης μου.

   Διαγραφή
  2. Δηλαδή δεν κατάλαβα;Οι μανάδες τους και οι πατεράδες τους και οι παππούδες τους που δεν πήραν τη μόρφωση που άξιζαν,δεν τα κατάφεραν μια χαρά;Δεν έβγαλαν φραγκάκια να τα ζήσουν;Και αγγλικά τα έστειλαν,και μπαλέτο τα κωλόπαιδα,και όλα αυτά τα ξενέρωτα-ξενόφερτα.Άσε ρε,δες με παρατημένα τα σχολεία εκείνα τα χρόνια πόσο μπροστά την πήγαμε τη χώρα. Ακούς εκεί ''αν μπορεί να μεριμνήσει ώστε να επισκευαστούν κάποιες εγκαταστάσεις του σχολείου''. Καλά το λέω,δεν αξίζουμε όλοι να είμαστε πρωτοπρωτευουσιάνοι!Οξω οι ξύπνιοι!

   Διαγραφή
  3. έχουμε ξεφύγει..σωστός ο παίχτης.

   Διαγραφή
 8. Καλημερα ! Στο 1ο Δημοτικο του Αναπλιου θυμαμαι οτι πληρωνανε απο την τσεπη τους οι γονεις μας την αγορα πετρελαιου (δεκαετια 1970 ) .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βέβαια τώρα που δεν έχουμε ούτε για να ζεστάνουμε τα σπίτια μας αυτό θα είναι λίγο δύσκολο. (δεν είμαι μέγας,μεγάλη είμαι αγαπητό palabourtzi,θηλυκό,πως το λένε αδερφέ,γυναικάκι)

   Διαγραφή
  2. γυναικάκι...ε? μάλιστα....σόρρυ. παραμένεις μεγάλη!!!

   Διαγραφή
  3. Για να συνεννοούμαστε από'δω και μπρος καλέ μου,θα υπογράφω τα παραληρήματά μου ως μεγάλη ανώνυμη.

   Διαγραφή
  4. Γράψε βρε πουλάκι μου κι ένα γιορτινό άρθρο,ξέρεις,χαρούμενο και μες το κλίμα. Πες π.χ. για το στολισμό της πόλης...τις όμορφες σιδερένιες/led-οταινίες μπάλες στην πλατεία Συντάγματος,το γλυκύτατο ΦΥΣΙΚΟ δέντρο που δεσπόζει (?) μες τη μέση,κάτι-ομολογουμένως απαράμιλλης αισθητικής-κόκκινα πανιά σ'εκείνο το δέντρο στο πλάι της Εθνικής...Προσπάθησε να μυήσεις κι εμάς τους βλάχους στη λογική που οδήγησε σε αυτό το διάκοσμο...
   Χωρίς να είμαι ειδήμων,υποψιάζομαι κάτι σε φονξιοναλισμό;Δε χρειάζεται τίποτις παραπάνω από τα απολύτως αναγκαία;Ένα δέντρο να μας θυμίζει πως μάλλον είναι γιορτές-φυσικό,για να μπορεί να καεί σε κανένα τζάκι αφού περάσουν οι άγιες μέρες,κάτι φωτάκια-σε ό,τι χρώμα μας περίσσεψε,και δυο μπάλες πλάι-πλάι για να μας κάνουν ξεκάθαρα τα προνόμια που απολαμβάνουμε ως κάτοικοι αυτής της υπέροχης πόλης!Το έπιασα σωστά το νόημα;
   Ζητώ συγγνώμη για τον πλατειασμό,αλλά πριν λίγο πέρασα από εκεί και θαμπώθηκα από το κλίμα ευδαιμονίας που δημιούργησαν οι υπεύθυνοι στην κεντρική μας πλατεία ενόψει εορτών...
   Παραληρηματικές καληνύχτες,η πιστή σου αναγνώστρια,Μεγάλη Ανώνυμη.

   Διαγραφή