"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Αρχαιοελληνική Σπονδή σε πορτοκαλί κολωνάκια


Επιστροφή λοιπόν στην όμορφη Δευτέρα μας με μπόλικη ξεκούραση, με γεμάτες μπαταρίες αναπόλησης και χαλάρωσης, με όρεξη για δουλειά, τουλάχιστον για τους λιγοστούς που έχουν ακόμη αυτό το νεοφιλελεύθερο αγαθό  αλλά και με τη δυστυχή παραδοχή σε όλους πως τα λεφτά στο πορτοφόλι δεν φτάνουν πια ούτε για πασατέμπα. Δεν βαριέσαι. Πρώτα ο Θεός, η διατήρησή μας στο ευρώ και την ιδιωτική υγειά μας νά ‘χουμε που λέει και ο πάνσοφος λαός. Υπομονή και συνήθεια χρειάζεται. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται.

Πίσω στα δικά μας. Είχα την τύχη να  βολτάρω ποδηλατικώς το Σάββατο το απόγεμα, μιας και ο καιρός κι η συγκυρία ήταν κατάλληλη, όλη τη παλιά πόλη, τη παραλία, το γύρο της Αρβανιτιάς και της Καραθώνας με στόχο την απόλαυση αλλά και την εξεύρεση κάποιου ενδιαφέροντος θέματος για το μπλογκ καθώς η πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα της πόλης είναι ελάχιστη πλην βεβαίως του «περίπου» εξαιρετικού άρθρου της Μελίνας μας και του πολύ σημαντικού γεγονότος του ανοίγματος ενός ακόμη φούρνου στο Ναύπλιο και μάλιστα με ιδιοκτήτη αντιδήμαρχο!!! Ομολογώ πως βρήκα πολλά.

Καταρχήν, η παλιά πόλη πίσω ακριβώς από τα βλάχικα είναι ένα χάλι και μισό. Το έργο της πλακόστρωσης προχωράει πάρα πολύ αργά και το μέρος είναι γεμάτο λακούβες, νερά, μισοτελειωμένα πλακάκια, λάσπες και κουράδες διαφόρων μάλλον όντων, μία εκ των οποίων πασαλείφθηκε ολοκληρωτικώς στη μπροστινή ρόδα του ποδηλάτου μου.

Επίσης, μπορώ να δεχτώ με νηφαλιότητα και καρτερικότητα το κλείσιμο του Πι λόγω έργων συντήρησης, όπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Ταμείο, αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι τη μανία που έχει πιάσει τους αρμόδιους του χώρου να γεμίσουν όλο το μέρος, μέχρι δηλαδή το πάρκινγκ του Καραμανλή ( του Trendy για τους μη αυτόχθονες)   με αυτά τα εκνευριστικά πορτοκαλί κολωνάκια. Μπήκαν δέκα, μπήκαν είκοσι, μπήκαν τριάντα αλλά πλέον γίνεται της πουτάνας. Προσπαθείς να περάσεις, να παρκάρεις ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο και νομίζεις πως συμμετέχεις σε ραλάκι μικρής πίστας. Τα σενάρια είναι δύο. Ή κάνανε κάποιοι μεγάλη παραγγελία από δαύτα τα κολωνάκια και δεν ήξεραν τί να τα κάνουν, οπότε γεμίσαν τον τόπο ή προσπαθούν υποσυνείδητα να μας προετοιμάσουν για την ιδιωτικοποίηση μέρους του πάρκινγκ. Να συνηθίσει το μάτι μας δηλαδίς το πάρκινγκ της παραλίας με ολοένα και περισσότερους κλειστούς χώρους. Πάντως πρακτικότητα στη στάθμευση τα κολωνάκια δεν προσφέρουν στη καμία. Αντιθέτως. Για να μη μιλήσω για τον έρμο, τον τσουρούτικο ποδηλατόδρομο εκεί μπροστά, που καταπατείται συνεχώς από αυτοκίνητα. Είναι που είναι μικρός, ελάχιστος και ελλειματικός, δεν λειτουργεί κιόλας τις μέρες αιχμής, όπως γιορτές, Σάββατα και τα λοιπά χάριν της εξυπηρέτης των επισκεπτών. Και ο Ναυπλιώτης πότε θα κάνει ποδήλατο δηλαδίς; Τις μέρες που δουλεύει;
 
                                                         "πολυεργαλείον"

Τέλος, το παγοδρόμιο. Είναι όντως αντιαισθητικό του κερατά. Ομολογώ πως το έκραζα, άνηκα δηλαδή στους φανατικούς αντιπαγοδρομιακούς αλλά δεν το είχα πλησιάσει από κοντά από το φόβο της βαβούρας. Το Σάββατο δεν είχε βαβούρα και το επισκέφθηκα. Είναι μια σκετή βλαχιά. Μια βλαχοπανηγυριτζίδικη αισθητική. Μια τεράστια κουράδα στη μέση της πλατείας( έχω άχτι σήμερα με τις κουράδες λόγω του ατυχήματος). Το μέρος είχα να το δώ τόσο αντιαισθητικό από τη μέρα που έκανε στον ίδιο χώρο το πρωινό του Αντέννα η Ρούλα Κορομηλά πριν από 19 χρόνια. Και τότε, δεν είχε κατασκευαστεί ακόμη η πλατεία.

Αντιαισθητικά μιλώντας και για να κλείσω εύθυμα, θυμήθηκα τους αγαπημένους μου συντρόφους πατριώτες αυτόχθονες της Χρυσής Αυγής που κάλυψαν τα πρόσωπά τους στη κοπή της χριστιανικής τους βασιλόπιτας. Φαντάζομαι πως μετά τον υπέρλαμπρο εορτασμό μέσω βραδυνού περιπάτου του χειμερινού ηλιοστασίου, ενός παμπάλαιου αρχαιοελληνικού εθίμου, θα ακολουθήσουν τα μικρά Διονύσια, τα μεγάλα εν άστει Διονύσια, τα Ελευσίνια Μυστήρια, σπονδές στο Μαντείο των Δελφών και την Πυθία, σφαγές αγελάδων, προβάτων, γιδιών, γιατί όχι ανθρώπων (βλέπε Ιφιγένεια) και αναγνώσεις εντοσθίων των σφαγιασθέντων όντων από εξειδικευμένους του είδους ιερομάντεις.

Και όσοι τυχόν έχουν κινητικά ή άλλα παρεμφερή προβλήματα (ο αρχηγός θα κρίνει), να τοιμάζονται για Καιάδα μεριά.

Υ.Γ: ζητώ συγνώμη απο τον αρχαίο πολιτισμό που τον ειρωνεύομαι ένεκα της σάτιρας. Νομίζω πως αυτός θα με καταλάβει. Αλλιώς δεν θα ήταν πολιτισμός.
 

2 σχόλια:

  1. Μα αυτή η πατριώτισσα η Μελίνα να μην ξέρει ότι ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος είπε "μέτρον άριστον" και όχι "παν μέτρον άριστον" πως ξεκινάει έτσι τα άρθρα της. Αφού δεν έγραψε "παν μαίτρων άρηστων" πάλι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή