"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

"...αν ήτανε ένας "Καμπόσος" θα σας είχε βάλει στη θέση που ανήκετε".

(Για να διαβάσεις αυτό το κείμενο, πρέπει να είσαι γνώστης όλης της καμποσικής κουλτούρας και σκέψης. Διαφορετικά φαντάσου πως τα όσα υπερβάλοντα αναφέρει ο κομπλεξικός της γραφιάς, έχουν ειπωθεί ή συμβεί ήδη στη δύσμοιρη πόλη του Άργους. Κουράγιο αδέλφια. Θα περάσει.)
 
 
"...αν ήτανε ένας "Καμπόσος" θα σας είχε βάλει στη θέση που ανήκετε".

 
 Η φράση δεν είναι δική μου. Ανήκει σε σχόλιο Αργολιδέα στο κοινωνικό χώρο του φουμπού και αναδημοσιεύθηκε ποικιλοτρόπως σε διάφορα τοπικά μέσα.
 
Ο καλοπροαίρετoς σχολιαστής ξεκινά το σχόλιο του προτρέποντας τους δημοτικούς άρχοντες της πόλης τ’ Αναπλιού να μην πολεμάνε με λύσσα τον δήμαρχο της πόλης αλλά ενωμένοι να προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα της πόλης. Τ’ Αναπλιού πάντα.  Γιατί όμως; Επειδή ήδη έχουμε χάσει τη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων (που την πήρε ο Καμπόσος), το εφετείο, το νοσοκομείο (που το κράτησε ο Καμπόσος) και μάλλον χάνουμε το στρατόπεδο και τη πυροσβεστική.
 
Ο καλοπροαίρετος πάντα σχολιαστής μας εύχεται και εις ανώτερα για το τίτλο της πρωτεύουσας και καταλήγει με την ιστορική φράση:
 
"...αν ήτανε ένας "Καμπόσος" θα σας είχε βάλει στη θέση που ανήκετε".
 
Σαν γνήσιος αυτόχθων ιθαγενής κωλοπλένης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό σχολιαστή για το μεγάλο και σημαντικό ενδιαφέρον που δείχνει για τη πόλη του Ναυπλίου και θα ήθελα να του πώ μέσα από τη ταπεινή μου στήλη πως το να γίνει ο κύριος Καμπόσος δήμαρχος του Ναυπλίου αποτελεί όνειρο ζωής και ύψιστος στόχος για εμένα προσωπικά αλλά και εξ’όσων γνωρίζω, για χιλιάδες, μη πω εκατομύρια συμπολίτες μου. Γιατί όμως;
 
Πρώτον, γιατί θα έφερνε στη πόλη μας ένα υπερσύγχρονο τελεφερίκ που θα ένωνε το Παλαμήδι, την Ακροναυπλία και φυσικά το Μπούρτζι. Οι τουρίστες θα απολάμβαναν υψηλές υπηρεσίες ξενάγησης και μετακίνησης ενώ όλη η Αργολίδα θα άδειαζε κυριολεκτικά για να βρίσκεται συνεχώς πάνω στο Τελεφερίκ και να κόβει βόλτες. Επειδή γνωρίζω και το υψηλό γούστο του δημάρχου, τα βαγονάκια θα ήταν φωτεινά και πολύχρωμα με σκοπό πέρα από την καλαισθησία και την ορατότητά τους από μακρινά σημεία για να προσελκύουν τα βλέμματα ακόμη περισσότερων υποψήφιων επισκεπτών.
Επίσης θα έφερνε τη Λαμποργκίνι στη πόλη μας. Όχι την ίδια αλλά μέλη της εταιρείας. Θα τους ξεναγούσε στη Αρβανιτιά και την Ακροναυπλία και θα τους ανάγκαζε να δώσουν σε ένα μοντέλο της εταιρείας, χρώματος πράσινου, τη κωδική ονομασία  το «φραγκοσυκέ του Ναυπλίου», εμπνευσμένο φυσικά από το φοβερό και τρομερό πράσινο χρώμα των φραγκοσύκων της περιοχής.(βλέπε «το πορτοκαλί του Άργους»). Κλέος μοναδικό, διεθνές κι αθάνατο για τη πόλη αλλά και για όλους εμάς τους αυτόχθονες.
Θα χάναμε βεβαίως τη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, για την οποία να λέμε και την αλήθεια δεν ενδιαφερόμασταν και πολύ, κοινώς χεσμένη την είχαμε, αλλά θα τη χάναμε ούτως ή άλλως καθώς η πόλη μας έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, αληθινό Πανεπιστήμιο και ο δήμαρχος Καμπόσος δεν θα ένιωθε κάποια ιδιαίτερη αίγλη να κρατήσει μια σχολίτσα της πεντάρας που λέμε.
Το στρατόπεδο βεβαίως δεν θα το χάναμε με τίποτα. Στην ανάγκη πιστεύω πως θα ντυνόταν ο ίδιος συνταγματάρχης (στη μεγάλη ανάγκη λέμε) για να το διοικήσει και να πείσει τον πολιτικό κόσμο της πρωτεύουσας πως το στρατόπεδο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, των αξιών της περιοχής και της ανύψωσης του πατριωτικού μας ηθικού.
Ούτε τη πυροσβεστική θα έχανε ο δήμαρχος. Το πολύ πολύ να την μεταμφίεζε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία σε σχολή Ταβλαδόρων Αργολίδας και φίλων της Φωτιάς και δεν θα καταλάβαινε κανείς και ποτέ καμία διαφορά.
Το νοσοκομείο τώρα, φαντάζομαι πως  θα ήταν λιγουλάκι δύσκολο να το κρατήσει αλλά ακόμη και να το έχανε ρε παιδί μου, δεν θα τον κατηγορούσαμε τώρα μετά από τόσο σημαντικό και χρήσιμο έργο που θα προσέφερε. Ούτε και για το εφετείο θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Θα έχανε βεβαίως από μελλοντικούς  ψηφοφόρους  την πολυπληθή τάξη των δικηγόρων της πόλης αλλά θα είχε ήδη κερδίσει το 99% του ναυπλιώτικου λαού που θα ένιωθε απαλλαγμένος από τα κυριλέ σακάκια, τις πανάκριβες γραβάτες και τις σοβαρές χαιρετούρες της αγαπημένης φυλής των χασοδίκων που κατακλύζουν τα πρωινά τη παλιά πόλη σε καφέ και δρομάκια.
Επίσης ο δήμαρχος, επειδή έχει μια τρέλα με την ιστορία και την εθνική συνέχεια του τόπου, θα τοποθετούσε δήμιο στο μπούρτζι, θα ενεργοποιούσε συμβολικά τα 5 κανόνια( 5 αδέλφια) στη παραλία, θα ξαναέχτιζε το τείχος της πόλης, θα γκρέμιζε το ξενία και θα το έκανε φυλακές,  θα ξαναέκανε βάλτο τη συνοικία κούρτη και ποιός ξέρει τί άλλο(περιμένω ιδέες). Όπως ακριβώς θα τοποθετούσε κάποτε αρχαιοελληνικές κολώνες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τ’ Άργους για να θυμίζουν το ένδοξο και αρχαίο παρελθόν της. Δεν το έχει κάνει όμως ακόμη και τολμώ να πώ πως το περιμένουμε όλοι μας με μεγάλη αγωνία.
Το μεγαλύτερο όμως έργο που θα προσέφερε ο Καμπόσος στη πόλη μας θα ήτανε το τέλος της δυσάρεστης και κουραστικής αντιπολίτευσης. Αυτή η ηλίθια, ανούσια και βλαβερή για τη πόλη μας ανταλλαγή ανακοινώσεων και πυρών θα σταματούσε μια και καλή. Με Καμπόσο δήμαρχο δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω. Όσοι τολμούσαν να εκστομίσουν κάτι αρνητικό, μια κατηγόρια, μια συμβουλή, μια λέξη διαφορετική, ο δήμαρχος και οι χιλιάδες φίλοι του θα τους έβαζαν στη θέση τους και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Θα αναδείκνυαν πόσο θλιβερά και σιχαμένα σκουλήκια είναι όλοι αυτοί που αρνούνται το μεγαλείο του ανδρός και πόσο μισούν κατά βάθος και κατά πλάτος την ίδια τους τη πόλη και τη πρόοδο της. Γιατί μοναδική πρόοδος, μοναδικός δρόμος, θα ήταν μόνο ο ίδιος ο δήμαρχος. Κανείς άλλος. Κωστούρος, Γραμματικόπουλος, Σαλεσιώτης, Γκιόλας και Βασιλείου στο πυρ το εξώτερον. Όπως ανέφερε και μια πρόσφατη ανακοίνωση της πολιτικής παράταξης της Καμποσάρας, γεμάτη πολιτικά επιχειρήματα και πνεύμα αλληλεγγύης:
«Αυτές είναι οι αποστομωτικές απαντήσεις στους αφορισμούς, το μηδενισμό και το ρουφιανιλίκι των εχθρών της πόλης. Αυτών που δεν θέλουν να γίνεται τίποτα. Να μην κάνει ο Καμπόσος τίποτα!»
Έτσι θα απαντάμε στους οχθρούς και σε όποιον αρέσουμε. Ο λαός θα είναι μαζί μας.
Τέλος θα κυκλοφορήσει και τοπική εφημερίδα από τη νέα γενιά της πόλης, γεμάτη άρθρα, κείμενα κι αφιερώματα στο μεγάλο μας δήμαρχο, το τεράστιο έργο του, τους εχθρούς του και τους εχθρούς της πόλης παράλληλα και ταυτόχρονα, καθώς και χρήσιμες οδηγίες για το ποια μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να διαβάζουμε.
Αν ο θεός αγαπάει τη πόλη τ’ Αναπλιού ας τον φέρει κοντά μας και το Παλαμπούρτζι υπόσχεται αιώνια πίστη. Ίσως, αν θέλει βεβαίως κι ο αρχηγός, να γίνω και αρχισυντάκτης της εφημερίδας του. Μακάρι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
Υ.Γ: όποιος επιθυμεί να με βρίσει υπερασπιζόμενος τον δήμαρχο θα τον παρακαλούσα οι απαντήσεις του να μη δίνονται στα greeklish και με κεφαλαία γράμματα. Όχι δηλαδή  όπως το χάλι που συνέβη προ καιρού εδώ.

33 σχόλια:

 1. μαλάκα, γέλαγα μόνος μου. είσαι τραγικός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κοίτα λίγο το λινκ...

  http://argospress.blogspot.gr/2013/02/2_5.html

  Καμπόσος, τώρα και στο Ναύπλιο, Θε μου σχώρα με...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και μονο που ασχολεισαι,εισαιπαλαμπουρτζης!!!!!κριμα γιατι εχεις απεριοριστες δυνατοτητες να μην γινεις 'καφενειο'!!!!με τον καμποσο μωρε??ααα!! μην το ξεχασω ειμαι αυτος που εγραφε greeklish με κεφαλαια.ολοι προσπαθουμε...γιατι οχι και 'συ!με εκτιμηση καπελινο!!!!!!!

   Διαγραφή
  2. φιλιά φιλαράκοοοο! ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και συγχαρητήρια για τη προσπάθεια σου να γράψεις σωστά!!!
   μια χάρη...αφού ο καμπόσος είναι θέμα ανευ σημασίας όπως λες...με τί να ασχοληθώ μου προτείνεις;
   ειλικρινά περιμένω απάντηση.

   Διαγραφή
  3. σας παρακολουθω και βλεπω πολυ ωραια αρθρα οπως αυτο με το ξενια η ο αγιος φεβρουαριος!!!!το θεμα ειναι να βγουν προτασεις απο εδω και σκεψεις εξω απο τα καλοβλαμενα μυαλα των τοπικων αρχηγων,η αντιπαραθεση η η κριτικη στα λεγωμενα τους που ετσι κι αλλιως πολλα απο αυτα τα διακρινει η επαρση και η ανοησια,σας καθιστα ομοιο τους.δεν σας πρεπει νομιζω ουτε το θελετε!!!!παντως υπαρχουν πολλα θεματα και στο ναυπλιο και στα περιξ.....συνεχειστε!!!!!!

   Διαγραφή
  4. ok. απλά δεν είμαι πολιτικός. ούτε δημοσιογραφός. ότι με εμπνέει γράφω. θα συνεχίσω. να είσαι καλά.

   Διαγραφή
  5. "Καμπόσος τώρα και στο Ναύπλιο". Καλό!

   Πως το έλεγε παλιά η διαφήμιση; "Σαράφης στην Λάρισα, Σαράφης στο Παρίσι, ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΑΡΑΦΗΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ"

   Διαγραφή
 3. τρεμω...απο τωρα...φτυνω τα @ρχΙdi@ μου...φτου-FTOU.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σαν σήμερα καταργήθηκαν οι ποδιές στα σχολεία.

   Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ.

   Διαγραφή
  2. αυτά κατέστρεψαν τη χώρα μάστορααααααα...αυτοί οι ψευδοπροοδευτισμοί ναούμε...

   Διαγραφή
 4. Δεν ξέρω εσείς τι λέτε αλλά εγώ άνετα θα ψήφιζαν Καμποσο. Και απο οτι άκουγα σήμερα μας βλέπω και να τον ψηφίζουμε στα αλήθεια και φιλαράκο όντως σε βλέπω αρχισυντάκτη στην εφημερίδα . Απο όταν βγήκε δήμαρχος ο Καμποσος αν δεν το έχετε καταλάβει το Αργος αρχή σε να ανεβαίνει ενώ εμάς μας πήρε και μας σήκωσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. μη τσιμπάς σε ψέμματα και προπαγάνδα φίλε μου. απλά ο καμπόσος φωνάζει. και όποιος φωνάζει σήμερα φαίνεται. και όποιος φαίνεται, νομίζεις πως κάνει έργο. ο καμπόσος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. μπορώ να στο αποδείξω αλλά δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να το κάνω.
   να κοιτάς προσεχτικά. ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός. παράδειγμα. κλείνει το νοσοκομείο ναυπλίου. ενώ του άργους δεν κλείνει. νίκησε ο καμπόσος; όχι. απλά το νοσοκομείο ναυπλίου είναι κρατικό ενώ του άργους είναι φτιαγμένο αποκλειστικά απο δωρεες αργειτών. θα γινόταν δηλαδίς ούτως ή αλλώς. σταματώ εδώ. υπάρχουν άπειρα παραδείγματα.

   Διαγραφή
 5. Να κλείσουν άμεσα όλα τα ΤΕΦΑΑ. ΑΜΑΝ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ. Χάθηκαν οι φιλόλογοι; Έστω ένας ποιητής Φανφάρας; (http://www.youtube.com/watch?v=dfstJMCAWlE)

  Πω πω πω πω - Πω πω πω πω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. πωπωπωπωπωπωπωπωπωπω...μπηχτή που μου πέταξες!!!!

   δεν με λες.για τους φιλολόγους. έχεις κάποιον υπόψιν σου;
   έτσι απλά ρωτάω ενημερωτικά.

   Διαγραφή
  2. Όχι δεν έχω κάποιον υπόψιν. Αλλά οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες στην ιστορία - το κατέχουν το θέμα / δουλεύει το τσερβέλο τους σε αυτά βρε αδελφέ. Επίσης έχουν σπρέχεν.

   Ενώ με τον Καμπόσο... από την μία μπερδεύεται με τα αρχαιοελληνικά αγάλματα, από την άλλη δεν κατέχει γρι από τελεφερίκ... Άσε, μεγάλο μπέρδεμα.

   (Καλά, για τον Κωστούρο δεν λέω τίποτα - έχει καλό επιστημονικό team στο δημοτικό συμβούλιο, που τον καλύπτει right through ατάκα και επιτόπου. Άσε που τα πρακτικά του συμβουλίου σε λίγο θα γινουν παγκόσμιο best seller...)

   Διαγραφή
  3. Δεν θα πω άλλα για τους δικούς μας για να μην θεωρηθεί οτι κάνω διαφήμιση στον Takis και στις άριστες επιλογές του.

   (I miss Takis)

   Διαγραφή
  4. I miss Takis or MISTAKE

   lathos για τους απανταχου λατρεις των κυονοκρανων και αλλων παρομοιων.
   Α, ρε Μεταξα, τι κληρονομια μας αφησες.
   Και εγω που μαθαινα στο σχολειο οτι ειπες μονο το "ΟΧΙ"!!!

   Διαγραφή
 6. Το φαινόμενο ονομάζεται "παραλήριμα μεγαλείου" και διορθώνεται μόνο με ψυχίατρο!! Πέρα από τον Αργείο γυμναστή που αναφέρεσαι υπάρχει και πράσινος δημοτικός άρχοντας στο Ναύπλιο που θεωρεί τη πόλη προσωπική του ιδιοκτησία και αφηνειάζει όταν αντικρύζει κάμερες τοπικών τηλεοπτικών συνεργείων σε ένα απέραντο μονόλογο και δοξολογία του ΕΓΩ του.
  Μέχρι που φτάνει η ανθρώπινη ανοησία??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Διαγραφή
  2. Γιαυτό μου αρέσει το anonymous διαδίκτυο, βγάζει ο καθένας έξω την εσώκλειστη μαλακία του και την θεωρεί άποψη.
   Μαγεία!!

   Διαγραφή
  3. μη βριζούστε που λένε και στο χωριό μου!

   Διαγραφή
  4. Οχι, αυτος που λες ειναι όντως πράσινος αλλά είναι στην Αθήνα. Τον λένε Βάγγο και νομίζω ότι έχασε και μία λίστα.

   Α, έχει πάρει και κάτι απόρρητα σχέδια του στρατού σπίτι του (και το είπε κιόλας...).

   Α, είναι και ευφυής

   Διαγραφή
  5. Ξέχασα...

   Θυμίζει λίγο και τον Βουτσά στο "έχω και κότερο - πάμε μία βόλτα;"

   Διαγραφή
  6. Προς τον "Βαριόμουνα" 5:45

   Ρε φίλε μήπως σε λένε Γιώργο και είσαι μηχανικάρα στην καταλογάρα του 11880; Κάτι πολύ μοναδικό μου θυμίζει το σπρέχεν σου.

   Διαγραφή
 7. Στη Βιλαρίμπα το ξύνουν ακόμα ενώ στο Βιλαμπάχο έχουν ήδη τελειώσει.
  Δεν είναι Βαριόμουνα είναι Βαριόμούνα (όπως το δει κανείς). Δεν το κάνεις και ΄συ Ξυνόμούνα?
  Δεν έχει άλλη χάρη αλλά σίγουρα θα έχει άλλη γεύση

  ο μονόλογός μας.

  Αμα με βρεις γράψε μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι δεν ήθελα να σε βρω. Ήθελα απλά να επναλάβω το αρχικό μηνυμά σου.


   "Γιαυτό μου αρέσει το anonymous διαδίκτυο, βγάζει ο καθένας έξω την εσώκλειστη μαλακία του και την θεωρεί άποψη.
   Μαγεία!!"

   Καλά ξεμπερδέματα αδελφέ...

   Διαγραφή
 8. Προς ανώνυμο 7.43
  Κοντά έπεσες ο λεγάμενος είναι σφουγγαρίστρα και ξεφτισμένο πολιτικό απολιφάδι του Βάγγου που έχασε το στικάκι. Τον ξεχωρίζεις από το απλανές βλέμμα που ατενίζει το απόλυτο κενό.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο μπαμπούλας ψάχνει κάθε βράδυ τη ντουλάπα του για τον Chuck Norris.
  O chuck Norris κάθε βράδυ τσεκάρει την καμινάδα του μη κάνει καμια
  Καταδρομική ο Καμπόσος

  ΑπάντησηΔιαγραφή