"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Mια παχύρευστη μυρωδιά λαδίλας και τίποτα περισσότερο


Τελικά φίλοι μου, σύντροφοι αυτόχθονες ιθαγενείς, όσο τα χρόνια περνάνε και γεμίζω τις σκέψεις μου με εμπειρία και βαθύ συλλογισμό, σε ένα και μόνο συμπέρασμα καταλήγω: Tσιμεντόβλαχος και καλός, δεν γίνεται.

Πείτε με ρατσιστή, που είναι και της μοδός, πείτε με κομπλεξικό, απροσάρμοστο, γελοίο, πείτε με όπως θέλετε. Εγώ γνώμη δεν αλλάζω. Νομίζω τελικά πως δεν υπάρχει ούτε μισός καλός Αθηναίος. Όσο και να σκέφτομαι πως κάτι τέτοιο είναι αφύσικο, όσο και να μου περνάει από το νού πως απλά τυχαίνει να επισκέπτονται τη πόλη μου μόνο οι χειρότεροι του γένους των Τσιμεντόβλαχων, τόσο έρχεται η γυμνή πραγματικότητα και μου αποδεικνύει το αντίθετο.

Ήρθε τις προάλλες στη πόλη μας, από τας όμορφας Αθήνας, ο γνωστός δημοσιογράφος Χρήστος Βασιλόπουλος, αυτός που παρουσιάζει την εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου». Στόχος της επίσκεψης ήτανε τα γυρίσματα για χάρη ενός αφιερώματος της εκπομπής στον καημένο τον  Γιαννάκη τον Καποδίστρια. Τον λέω καημένο γιατί δεν ήξερε ο δόλιος με τί κόσμο είχε μπλέξει. Τελοσπάντων.

Ύστερα, αφού ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα των πλάνων, ο κύριος αυτός, επέστρεψε στο τσιμεντένιο κλουβάκι του. Και ενώ θα περίμενε κανείς να ακούσει διθυράμβους για τη πόλη μας, τη μαγευτική της χάρη, το πολιτισμό που εκπέμπει, την ιστορική της ομορφιά, και το φυσικό της κάλος, αντ’ αυτού, δεχθήκαμε σύντροφοι μια πισώπλατη μαχαιριά στα σπλάχνα του κύρους μας.

Ο κύριος αυτός, έπιασε τη πένα του και από τις στήλες του Ποντικιού κατέβασε έναν λίβελο προσβολών για τη πόλη μας, ένα κείμενο ανυπόστατο και ανήκουστο. Τί είπε λοιπόν ο κύριος αυτός;

Αρχικά, σαν πρώτη του αναφορά και σαν γνήσιος Τσιμεντόβλαχος, ανέφερε πως το Ναύπλιο είναι ένας ιδανικός χώρος για απόδραση κοντά στην Αθήνα. Τί μας λές ρε φιλαράκι; Σοβαρά; Για συνέχισε.

Έπειτα λέει είναι ένα ιδανικό μέρος για τους ιστοριόπληκτους της τηλεόρασης λόγων φυσικής ομορφιάς, κάστρων και νεοκλασικών σπιτιών που σώθηκαν από την αντιπαροχή.

Πρώτον, μας λέει μαλάκες πανελληνίως. Βροντοφωνάζει πως είμαστε από τους ηλίθιους της χώρας που δεν τα κονόμησε από την αντιπαροχή.

Δεύτερον. Μόνο για τους ιστοριόπληκτους της τηλεόρασης είναι το Ναύπλιο τραβηχτικό; Και τους Τσιμεντόβλαχους των σύντομων αποστάσεων; Δηλαδή μας λέει ο τύπος στα μούτρα, τον ήπιατε. Ποιός καλός πατριώτης θα μας επισκεφθεί ξανά αν ακούσει πως είμαστε το μέρος της σύντομης απόδρασης της μυρμηγκοφωλιάς που λέγεται Αθήνα; Κανείς. Άντε κανάς ιστοριόπληκτος της τηλεόρασης. Πού θα ναι και αυτός Τσιμεντόβλαχος.

Μέχρι εδώ όμως, ο αχάριστος κύριος, μας προσβάλλει με υποννοούμενα και πίσω από τα γράμματα. Μετά ξεκινάει η μεγάλη του επίθεση. Το ύψιστο της αχαριστίας έναντι της ναπλιώτικης φιλοξενίας.

Περιγράφοντας τις μέρες των γυρισμάτων αναφέρει πως οι λήψεις ήταν ικανοποιητικές λόγω της ομίχλης και των συννέφων που δημιουργούσαν ωραία ατμόσφαιρα. Τα σύννεφα  όμως λέει, δεν ήταν κανονικά σύννεφα. Ήτανε άλλα. Ήταν κάτι σύννεφα που βρωμούσανε. Τώρα έχετε πάρει εσείς γράμμη μέσα στη πόλη σύννεφα που βρωμάνε; Φυσικά και όχι. Ο άνθρωπος λέει ψέμματα.
 

Και μετά αφού ρίχνει τη λάσπη του, προσπαθεί να το μπαλώσει λέγοντας πως τα σύννεφα ήταν τελικά των δύο πυρηνελουργείων της περιοχής. Ναι καλέ μου Τσιμεντόβλακα, των πυρηνελουργείων είναι. Το ξέρουμε. Αλλά δεν βρωμάνε. Μια γλυκιά, παχύρευστη μυρωδιά λαδίλας αναδύουνε. Που την απλώνουνε παντού και πάντα.Τίποτα περισσότερο.

Αφού μας λέει ψευδώς λοιπόν πως βρωμάμε, δεν σταματάει εκεί και αναφέρει πως είμαστε και επικίνδυνοι για την υγεία. Λέει συγκεκριμένα πως αυτά τα αθώα συννεφάκια παχύρευστης και φουγαρικής λαδίλας είναι επκίνδυνα και προκαλούν ανεξέλεγκτη ρύπανση. Νέφος, καρκινογόνες ουσίες και άλλες τέτοιες κουταμάρες. Αν είναι δυνατόν. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Λες και έχει παθεί κανείς τίποτα εδώ και τόσα χρόνια που έχουμε συνηθίσει αυτή την ιστορία. Λες και δεν ξέρουμε μόνοι μας να προστατεύουμε τον εαυτό μας και θα αφήναμε τον τόπο μας να πλημμυρίσει από ρυπογόνες ουσίες. Η χειρότερη μαύρη διαφήμιση! Η χειρότερη δυσφήμιση για το καμάρι της τουριστικής ζωής της χώρας! Το ειδυλλιακό Ναύπλιο!

Ο άνθρωπος ανακηρύσσεται επίσημα ο μεγαλύτερος εχθρός της πόλης. Στόχος του είναι μόνο ο τουριστικός μας αφανισμός και το κλείσιμο των δύο εργοστασίων που προσφέρουν πολύτιμες θέσεις εργασίας σε δύσκολους καιρούς και μια ατμόσφαιρα ομιχλώδη και ονειρική, που ταιριάζει γάντι με το μεσαιωνικό dna της πόλης. Δηλαδή επιδιώκει ξεκάθαρα μεγαλύτερη ανεργία και δυστυχία για όλους μας!

 Δεν ξέρω εσείς πως το βλέπετε, αγαπημένοι σύντροφοι, αλλά για μένα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο κύριος αυτός έγραψε υπούλως και σκοπίμως αφού πρώτα εκμεταλλεύτηκε τα κάλη μας. Τις σκέψεις του τις χαρακτηρίζει δολιότις και δεν είναι τυχαίο πως ήρθε εδώ για να υμνήσει τον κυβερνήτη που κόντεψε κάποτε να μας πάρει τα χώραφια! Δεν γνωρίζω τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί αλλά σίγουρα εξυπηρετεί συμφέροντα.

Άλλωστε κατά το πρόσφατο παρελθόν, σε μια παρόμοια περίπτωση λάσπης και ανυπόστατων θεωριών, τα ίδια ακριβώς τώρα με εμένα, πίστευε κι ένας φίλος ξυλοκόπος του Αμαζονίου. Τον είχαν κατηγορήσει πως δήθεν καταστρέφει τα δέντρα, τον λεγόμενο πνεύμονα του πλανήτη,  αλλά κατά βάθος ήξερε πως τον ζήλευαν γιατί είχε δουλειά.

15 σχόλια:

 1. Εγώ πάλι πιστεύω ότι όντως τα πυρηνελουργεία ζέχνουνε με απωθητικό τρόπο...
  Ε δε νομίζω πως ο άνθρωπος τα παραλέει τόσο...
  Από το σημερινό κειμενάκι κρατάω την ατάκα "μεσαιωνικό dna".
  Φιλιά.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. φυσικά και δεν τα παραλέει. απλά κοροιδεύω ολους αυτούς στη πόλη που υπερασπίζονται την αηδία της μυρωδιάς βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες όπως τα εργοστάσια δίνουν δουλειά μέχρι την ωραία ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ομίχλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παντως το 80 και το 90 που δεν μας τα ειχαν ζαλισει με την οικολογια του ΣΚΑΪ, δεν θυμαμαι κανεναν να ενοχλειτε απο τη μποχα.
  Αλλα τοτε το Ναυπλιο δεν ηταν τουριστικος προορισμος για τους τσιμεντοβλαχους ουτε τοσο high place.
  Επισεις τοτε υπηρχαν μπακαλικα, ζαχαροπλαστεια, τσαγκαριδες, κλπ.
  Στο λιμανι ξεφορτωναν και φορτωναν πλοια, και ολα τα μαγαζια τα συντηρουσαν οι ντοπιοι 12 μηνες το χρονο. Και αν θυμαστε ο Κυκνος ηταν εργοστασιο που βρωμιζε την περιοχη ντοματιλα, και οχι υπερπολυτελες (never το be) ντουβαρι με θεα το παλαμηδι.

  Με ενοχλει η μποχα, με φοβιζει ο κινδυνος υγειας, αλλα δεν ηρθα στο Ναυπλιο προ χτες.
  Α...και βασικο... δεν τα ξερω κι ολα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. να σου θυμίσω το λιμάνι της πόλης...επική σκατίλα!!!
   επίσης. αυτό είναι το θέμα. έχουμε συνηθίσει στη πόλη την άσχημη μυρωδιά.

   θές κύκνο; θές καραθώνα; θές λιμάνι; θες τώρα τον πυρήνα; πρέπει να σταματήσει αυτό φίλε. έλεος.

   Διαγραφή
  2. Μη με παρεξηγας δεν διαφωνω καθολου μ' αυτα που γραφεις,
   απλα με ενοχλει πιο πολυ η μποχα της διανοητικης σαπιλας, αυτην δεν μπορω να τη συνηθισω με τιποτα.
   Τι μου θυμισες τωρα με τη σκατιλα του λιμανιου! Τα παιδικα μου χρονια με την οικογενια βολτα στις παραλιακες ταβερνες.

   Διαγραφή
  3. Αγαπητέ palabourtzi όσο θα υπάρχουν υποταγμένοι αμόρφωτοι αντιπεριφερειάρχες ή μορφωμένοι νομάρχες που δε στηρίζουν ή εμψυχώνουν τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους, όσο θα λειτουργεί το ο γνωστός, ο φίλος, ο "αδερφός", ο ροταριανός, ο "δικός" μας και κάντε τα στραβά τα μάτια, τίποτα δε θα αλλάξει. Και τα δύο πηρηνελαιουργεία είναι παράνομα τόσο από άδεια λειτουργίας όσο και περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όσο και χωροθέτησης - εγκατάστασης. Προσφορά στην πόλη ή στο νομό = ΜΗΔΕΝ. Τεράστιες εγκαταστάσεις με ελάχιστους εργαζόμενους και αν κανείς κοιτάξει και το googleearth θα διαπιστώσει τρομερές πολεοδομικές παραβάσεις, ακόμα και πισίνα.....
   Δε μπορεί να παρανομούν δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί μόνο λόγω φιλίας. Πρέπει να τα "παίρνουν" ..... σοβαρά τα θέματα αυτά.
   Προσφορά στην οικονομία του τόπου = ΜΗΔΕΝ. Μόνο στην τσέπη των ιδιοκτητών και φυσικά εις βάρος μίας ολόκληρης πόλης, με ιστορία, τουρισμό και πολιτισμό.
   Ας στείλετε τα θέματα ΕΣΕΙΣ οι ΜΠΛΟΓΚΕΡ (όχι κανας άλλος χριστιανός....) στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και το θέμα θα λυθεί. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

   Διαγραφή
  4. Βλέπω ότι είσαι "αντιαναπτυξιακός".

   Διαγραφή
 4. Σχολίασε σε παρακαλώ τη σύναξη των"πράσινων λεκέδων" στο Τριανόν με μαέστρο τον βολευτή " στρώνω το χαλί του Βάγγου" (δεν το έχει χωνέψει ακόμα ότι δεν είναι υπουργός) και παρτιτούρα στα κοιμισμένα όργανα "Εθνική Ανασυγκρότηση σε μία χώρα που πρώτα κατακλέψαμε και μετά διαλύσαμε το έργο μας θέλουμε να συνεχιστεί"
  Προσδοκώ στις απόψεις σου γιατί δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητα τα σχόλια πάνω στις απόψεις που διατυπώνουν αυτοί οι πολιτικοί φωστήρες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μόνο και μόνο για το ότι ο κ. Γιάννης είναι το δεξί χέρι του "Εγώ ο Βενιζέλος" έχει την απεριόροστη συμπάθειά μου. Γιατί άλλο πράγμα η φιλοδοξία και άλλο πράγμα το κάτεργο.

   Γερά Γιάννη, θητεία είναι θα περάσει. "Καλός πολίτης"

   Διαγραφή
  2. στις 12 τα μεσάνυχτα...προγραμματισμένο για πάρτη σου.

   Διαγραφή
 5. Α, τώρα κατάλαβα γιατί το αμόρε μου με φωνάζει μερικές φορές "Ζήκο".

  Φταίει το λαδωμένο μαλλί μάλλον...

  Ξέρω ότι δεν είναι καλοκαίρι αλλά καμία "αυτανάφλεξη" στην Καραθώνα δεν θα έχουμε; Να κάνουμε και εμείς πόλεμο στον "εργοστασιάρχη" ρε αδελφέ. Να του δείξουμε επιτέλους. Δήμαρχε να επιληφθείς άμεσα.

  Όλοι οι υπόλοιποι θα χέζουμε ακατάπαυστα (όποιος έχει γαστρεντερίτιδα παρακαλώ να την "προωθήσει") για να πήξουμε το λιμάνι στα σκατά. Τι θα κάνουν στο τέλος οι κεφαλαιοκράτες... θα φύγουν αυτοβούλως από την μπόχα.

  Έχουμε όπλα ρε... ΞΥΠΝΗΣΤΕ. ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. λοιπόν...πυρήνες της κλανιάς. ψήσου να ιδρύσουμε οργάνωση.

   Διαγραφή
 6. ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ ΜΙΑ ΕΥΛΟΓΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΑ. ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ.
  ΕΧΩ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ. ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΣΑΦΕΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή