"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Πάρτε τα φισεκλίκια σύντροφοι

Λοιπόν σήμερα έχω πολλά ζητήματα να θίξω, εξίσου σοβαρά και επείγοντα όλα. Την προσοχή σας λοιπόν.
Καταρχήν θέλω να δηλώσω βαθύτατα λυπημένος που η μισητή και αιωνίως πολέμια πόλη τ' Άργους μέσω του τεράστιου και προοδευτικού πολιτικού ανδρός κυρίου Καμπόσου ανακάλυψε πως η Μακεδονική Αυτοκρατορία των Ελληνιστικών Χρόνων κατάγεται γενεολογικά απο τη πόλη του εχθρού και του Αργολικού Κάμπου. Ο ίδιος ο Μέγας Αλέκος, όπως μαρτυρούν οι αρχαίοι συγγραφείς είχε αίμα αργείτικο και πεπονάτο.
Και μείς, οι αυτόχθονες ιθαγενείς της Νάπολι, οι καινούριοι και μεταμοντέρνοι κάτοικοι της περιοχής έχουμε μείνει για άλλη μια φορά αρίζωτοι και απάτριδες. Δεν μπορεί ο Μήτσος ο δήμαρχος να προσλάβει κανά δυό ιστορικούς να ξεψαχνίσουν την αρχαία ιστορία μπας και βρούμε και μείς καμιά προσωπικότητα δεμένη με τα μέρη μας για να μη νιώθουμε διαρκώς κομπλεξικοί και βλάχοι;
Πάντως, επειδή άκουσα προσεχτικά στο ντούρτουβου τον Καμπόσο να μιλά για τα επιτεύγματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αργείου πλέον, θα ήθελα λόγω φιλολογικής μου ψυχανωμαλίας να του επιστήσω τη προσοχή σε κάποια πράγματα που είπε, όχι ακριβώς αναληθή αλλά μισερά.
Είπε η δημαρχάρα πως ο Μέγας Αλέκος, ο Αργείος, ευθύνεται για την εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας στα πέρατα του κόσμου. Επίσης λόγω της εξάπλωσης αυτής τα Ευαγγέλια γράφτηκαν αργότερα στη μητρική μας γλώσσα, την ελληνική βεβαίως. Σωστά και τα δύο. Αυτό που δεν είπε, διότι προφανώς δεν το γνωρίζει ή δεν το έχει σκεφτεί είναι πως αυτή ακριβώς η εξάπλωση οδήγησε την αρχαία ελληνική γλώσσα στο εκβαρβαρισμό της. Και εξηγούμαι.
Επειδή η αρχαία ελληνική ήταν μια βαθιά φιλοσοφική, πολιτική, ποιητική και μουσική γλώσσα, δηλαδή μια γλώσσα πολύπλοκη και αρκετά δύσκολη στην εκμάθησή της, για να καταφέρεις να την εξαπλώσεις σε όλες τις φυλές του τότε κόσμου, πρέπει να την απλοποιήσεις και να την αναδημιουργήσεις. Να γεννήσεις δηλαδή την λεγόμενη Ελληνιστική Κοινή ή Αλεξανδρινή. Μαζί επομένως με την εξάπλωση, έρχεται και η πρώτη θα λέγαμε πτώση ή παρακμή της αρχαίας μας γλώσσας και ευρύτερα παράδοσης. Με απλά λόγια και κατανοητά, η ελληνική γλώσσα "αμερικανοποιήθηκε" ή για άλλους ακόμη πιο προσκολλημένους στις αξίες της αρχαίας μας κουλτούρας εκπορνεύτηκε. Εξ'ου και το προσωνύμιο "Κοινή" αν του δώσεις μια μεταφορική χροιά. Κύριος σκοπός αυτής της γλώσσας ήταν η συνεννόηση και η επικοινωνία μέσα σε μια αχανή και πολυπολιτισμική αυτοκρατορία και όχι η μέχρι εκείνη τη στιγμή στόχευση της ελληνικής να εκφράσει φιλοσοφικές, πολιτικές, επιστημονικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις, χαρακτηριστικό που την έκανε μία απο τις κορυφαίες, αν όχι τη κορυφαία γλώσσα όλων των εποχών.
Επίσης, η Καμποσάρα είπε πως ο Αργείος Αλέκος σταμάτησε την επικίνδυνη επεκτατική πολιτική της τότε Περσικής Αυτοκρατορίας εναντίον της Ελλάδας. Πολύ σωστό και αυτό. Μόνο που δεν την σταμάτησε με ειρηνευτικές διαδικασίες, διάλογο και διπλωματία αλλά με μια εξίσου δυναμική επεκτατική πολιτική. Αλλά άλλοι καιροί, άλλα έθιμα που λέγανε και οι φίλοι μας και διάδοχοι αυτοκράτορες της υφηλίου Λατίνοι στη νεκρή πια γλώσσα τους.
Απλά κάποια πράγματα πρέπει να τοποθετούνται σε επιστημονικό και ιστορικό πλαίσιο για να μην παραχωρούνται καταστροφικώς στο εθνικιστικό μας φαντασιακό.
Άλλο θέμα. Πολύ Τουρκία δεν έχει πέσει στη πόλη του Ναυπλίου; Απο τη μία διαλέγουμε για θέμα των αποκρεών τον τουρκικής καταγωγής Καραγκιόζη, απο την άλλη έρχεται για εθιμοτυπική επίσκεψη η Τουρκάλα και παρένθεση γκομενάρα Πρόξενος και τέλος έχουμε και αυτή τη φήμη που κυκλοφορεί εδώ και καιρό πως Τουρκικά συμφέροντα επιθυμούν κομμάτι του λιμανιού της πόλης. Τί γίνεται; Νιώθουν κομπλεξικά τα Τουρκάκια που τους πατήσαμε χάμω στην επανάσταση και θέλουν να πάρουν το αίμα τους πίσω; Μισούν θανάσιμα το ιστορικό και ηρωικό Ναπλάκι μας; Θέλουν να μας εξισλαμίσουν όλους; Δεν ξέρω. Ερωτήματα θέτω. Ερωτήματα προς το παρόν αναπάντητα αλλά καλού κακού ας είμεθα όλοι οι αυτόχθονες σε επιφυλακή και ας ετοιμάσουμε τα φισεκλίκια μας για ώρα ανάγκης. Ο εχθρός παραμονεύει...

Τέλος, τιμή και δόξα στον κύριο Γιώργο Αντωνίου, τον εξ Βοιωτίας δημοσιογράφο της περιοχής μας που προφανώς έχει αγαπήσει τα μέρη μας περισσότερο απ' όλους μας. Το τελευταίο του ντοκιμαντέρ με θέμα τους Περιστερώνες της Αργολίδας και της Αρκαδίας είναι ενδεικτικό της διακριτικής, σεμνής και ρομαντικής του παρουσίας στο τόπο μας και η Αργολίδα θα του χρωστάει στο μέλλον της τη καταγραφή της λαογραφικής, φωτογραφικής και καθημερινής της αποτύπωσης. Είναι τιμή μας που ζεί ανάμεσά μας.
Να του κάνω μόνο μια σπέσιαλ αφιέρωση θέλω επειδή σε ένα απο τα τελευταία του βιβλία "Το Εμποροβιοτεχνικό Παρελθόν του Ναυπλίου" είδα τον παππού μου, σχεδόν στη ηλικία μου, να γλεντάει με μεγάλη παρέα σε γνωστή ταβέρνα της εποχής και ψιλοσυγκινήθηκα.
Κύριε Γιώργο, ευχαριστώ.

δείτε εδώ το τελευταίο του ντοκιμαντέρ

Υ.Γ Αν δεν το έχετε παρατηρήσει ήδη, πάνω δεξιά, στο πλάγιο μενού, διαθέτουμε πλέον και εκλεπτυσμένη μουσική υπόκρουση για να απολαμβάνετε καλύτερα σύντροφοι ιθαγενείς τις αναρτήσεις του παλαμπουρτζίου. Η επιλογή των ειδών της μουσικής είναι  προσωπική και απηχεί τη Ναυπλιώτικη Παιδεία και  τη Κουλτούρα της πόλης αλλά κυρίως των ανθρώπων της!!!

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ παλαμπουρτζι για άλλη μια φορά "έγραψες".και προ ημερών είχα εκθέσει τη γραφή σου και όπως αποδεικνύεται δεν έκανα λάθος.καθότι Αργειος και ΚΑΜΠΟΣΙΚΟΣ θα ήθελα να επισημάνω ότι πλέον το Άργος ακούγεται και μάλιστα πανελληνίως.Εκτός από την ΕΡΤ και τις εφημερίδες σήμερα στο Άργος ήταν αθηναϊκό κανάλι και τραβούσε πλάνα ,επίσης μια ημερήσια εφημεριδα με μεγάλη κυκλοφορία είχε ολοσέλιδη καταχώρηση.Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν γίνει αυτά και οφείλουμε να τα αναγνωρίσουμε στο Καμποσο.ευχαριστώ για τη φιλοξενία και όπως σου έχω υποσχεθεί σε ππαρακολουθώ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράψε κάτι γιά ολο αυτό το ρημαδιό που γίνεται στη πόλη του Ναυπλίου που το βαφτίζουν "Έργα υποδομής γιά τη πόλη" Ολο αυτό το σκάψιμο από τους εργολάβους του Δήμου που αβασάνιστα ανοίγουν γράνες στους δρόμους και κινδυνεύεις να σκοτωθείς που ρίχνουν χαλίκι όπου βρούν και το ανασαίνουμε σαν σκόνη που αφήνουν πίσω τους πληγωμένους δρόμους(ποιός άραγε θα τους ασφαλτοστρώσει?) Μέχρι πότε κύριοι της αυτοδιοίκησης θα χαιδεύετε το κάθε εργολάβο-διαπλεκόμενο να πλουτίζει από τα λεφτά των δημοτών καταστρέφοντας καιαδιαφορώντας γιά τη ποιότητα της καθημερινής μας ζωής??

    ΑπάντησηΔιαγραφή