"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Πρωταπριλιάτικος Μεσαίωνας

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα σε όλους τους αυτόχθονες και ξεκινάω γρήγορα γρήγορα με ένα μήνυμα-παραίνεση φανατικού αναγνώστη αλλά ολίγον οξύθυμου όπου μου πρότεινε μέσω του ταπεινού μου ιστολογίου να απευθυνθώ στους αρμοδίους για να απομακρύνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται απο διάφορα σημεία της πόλης την αφίσα του αναπλιώτικου καρναβαλιού.

Δεν είναι δα και κάτι σημαντικό αλλά θα συμφωνήσω με τον αναγνώστη που μου είπε στη φιλική κουβέντα μας πως αν οι αφίσες παραμείνουν στίς κολώνες μέχρι το Πάσχα το σκηνικό θα θυμίζει ρημαγμένη επαρχία μιζέριας και σαπίλας. Και ξηγούμαι.

Πώς μας φαίνεται μερικές φορές πηγαίνοντας για Αθήνα, στη στροφή των Δερβενακίων να βλέπουμε αφίσες με τη φάτσα του Μάκη Χριστοδουλόπουλα ή του Αντύπα για κάποιο καλοκαρινό πανηγύρι της Νεμέας ενώ ο μήνας είναι Δεκέμβριος ας πούμε; Κάπως έτσι.

Συνεχίζω με καταγγελία που έφτασε στα γλυκά και τόσο απονήρευτα αυτάκια μου από φίλους μου ρουφιάνους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Λόγω της κοίμησης του Μητροπολίτη, οι ανώτεροι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης που τυχαίνει να είναι και άρχοντες της εκπαίδευσης, έστειλαν ενημέρωση-διαταγή στα δημοτικά σχολείο της πόλης ζητώντας οι μαθητές να παρευρεθούν στη κηδεία. Ως εδώ καλά, διότι στα μέρη μας τηρούμε πιστά τις παραδόσεις και το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια είναι για τα καλά ριζωμένο μέσα μας. Υπάρχουν βέβαια και διάφοροι μεταμοντέρνοι και τσακπίνηδες που στη θέση της οικογένειας βάζουν τη Νέα Δημοκρατία. Εκ του “ζήτω η ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η νέα δημοκρατία” τεκμαίρεται αυτό. Πανομοιότυπο μεν, όχι και τόσο πατροπαράδοτο δε. Δεν βαριέσαι όμως. Πές πως η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη οικογένεια και ξεμπέρδεψες. Το ζουμί της καταγγελίας δεν βρίσκεται εκεί. Το ζουμί βρίσκεται στην τρίωρη ορθοστασία και αναμονή των μικρών παιδιών προκειμένου να εκτελέσουν τις διαταγές των τοπικών αρχόντων στο ακέραιο ωσάν νεσύλλεκτοι ψάρακλες. Δεν ξέρω πως θα σας φαινόταν μια τρίωρη ορθοστασία στη τρυφερή ηλικία της παιδικότητας αλλά οι δάσκαλοι που είναι αρμόδιοι και ειδικοί μου ανέφεραν πως πρόκειται για ψυχοφθόρα και καταπιεστική διαδικασία. Αλλά τί να ξέρουν και αυτοί οι δόλιοι μπροστά στην παντογνώστρια στρατιωτική διοίκηση που κληρονομήθηκε στο κράτος μας για τα καλά και παραμένει σαν βδέλλα ακόμη και σήμερα μετά το πέρας της χρυσής και επαναστατικής 7ετίας; 

Συνεχίζω με πιό ευχάριστα θέματα. Το Ναύπλιο και συγκεκριμένα η επαρχία της Τίρυνθας έχει τη τιμή απο τη Παρασκευή να φιλοξενεί στο ευάερο και ευήλιο σωφρονιστικό της κέντρο, τον πρωτοπόρο δημοσιογράφο της δεκαετίας του 80 κύριο Κουρή. Ο πνευματικός ηγέτης της σοσιαλιστικής αναγέννησης του τόπου θεωρείται ο ιδρυτής του πανελλήνιου κινήματος του Αυριανισμού, πνευματικό κίνημα που πήρε την ονομασία του απο τις επαναστατικές και βαθυστόχαστες στήλες της εφημερίδας Αυριανή (τα βυζιά της Λιάνη, ο μπαμπάς της Ντόρας δοσίλογος κτλ) και που χάραξε νέους δρόμους στην ελληνική δημοσιογραφία τις επόμενες δεκαετίες. Μεγάλη μας τιμή λοιπόν και να μην ξεχάσουμε να του πηγαίνουμε τσιγάρα του ανθρώπου, αν και θα θυμούνται να το κάνουνε σίγουρα οι υπάλληλοι του ALTER.

Ο φίλος μου ο Πρεφαδόρος έβγαλε πρόσφατα ένα άρθρο διαμαρτυρόμενος για τα άπειρα κολωνάκια που έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι της πόλης με αποτέλεσμα το παρκάρισμα να έχει καταντήσει videogame και συγκεκριμένα Tetris ή Mario Kart. To έχω θίξει και εγώ το ζήτημα στο παρελθόν και στο μόνο συμπέρασμα που καταλήγω είναι πως πρόκειται για μια συνομωσιολογική πράξη των τοπικών και δημοσίων αρχόντων με στόχο να συνηθίσουμε σιγά σιγά να ζούμε με άδειους και αχρησιμοποίητους λιμανίσιους χώρους, μέχρι να ιδιωτικοποιηθούν χωρίς καμιά απολύτως αντίδραση απο τους υπνωτισμένους αυτόχθονες. Μια τοπική πλύση εγκεφάλου ένα πράμα. Τώρα για όσους στείλουν σχόλιο σχετικά με τον φίλο μου τον Πρεφαδόρο, για να τον προστατέψω απο τα πυρά θα πω μόνο πως καλύτερος και κολλητός μου φίλος είναι ο Χρήστος ο Γραμματικόπουλας, γνωστός στα πέριξ και ως Ιζνογκούντ. Εδώ, χώστε ελεύθερα. 

Για ποιόν λόγο σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης (πλήν άλλης πρότασης) δεν έκοψε τα δημοτικά τέλη των ανέργων; Για ποιόν; Πολύ καλά έκανε και έκοψε τα δημοτικά τέλη απο πολυτέκνους και απόρους αλλά τους άνεργους τους άφησε αδικαιολόγητα στην απέξω. Ξέρετε γιατί; Θα σας πώ εγώ που τα ξέρω. Γιατί η πόλη μας δυστυχώς είναι μια πόλη καθαρά συντηρητική που πάντοτε προσαρμόζει την πολιτική της σκέψη και δράση με βάση της υπερισχύουσα ιδεολογία της κάθε εποχής. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει πάντοτε και επιβιώνει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Είναι αυτό που μας λέγανε οι μανάδες μας του στυλ "κάνε το μαλάκα αγόρι μου και κάτι θα βρεθεί και για σένα". "Μόνο να μη προκαλείς, να κάνεις το κορόιδο, μπαινάκης-βγαινάκης και όλο και κάτι θα γίνει". Και υπερισχύουσα ιδεολογία της εποχής είναι καλοί μου σύντροφοι ο νεοφιλελευθερισμός. Και δυστυχώς για την φιλτάτη τάξη των ανέργων, ο νεοφιλελευθερισμός δεν κομίζει καμία μέριμνα για αυτούς. Αντιθέτως θεωρεί έστω και υποσυνείδητα ή κρυφά πως οι άνεργοι είναι οι ανάξιοι της κοινωνίας μας. Είναι αυτοί που δυστυχώς δεν τα κατάφεραν στον σκληρό κόσμο που ζούμε. Οι άνεργοι είναι η παράπλευρη απώλεια ενός τέλειου συστήματος στα πρότυπα της φυσικής ζούγκλας μόνο που τώρα η ζούγκλα είναι κυρίως οικονομική. Πιστό λοιπόν στις μεσαιωνικές παραδόσεις της πόλης το δημοτικό συμβούλιο ακολούθησε τα σημεία των καιρών.

Ο Παλαμπούρτζης ομολογεί ενώπιον της δικαιοσύνης πως είναι άνεργος
Και μιάς που είπα Μεσαίωνας, πολλά συγχαρητήρια στο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Μέτωπο του νομού που αρνήθηκε να αναπαράγει τα πρόσωπα των νεαρών χρυσαυγιτών που συνελήφθησαν για εμπρεισμό ενός ΑΤΜ στο Βόλο, έχοντας στη κατοχή τους βαρύ οπλισμό, ναζιστικά φυλλάδια και κασκόλ του αγαπημένου τους κόμματος. Η μεσαιωνική μέθοδος της Αστυνομίας να δημοσιεύει πρόσωπα κατηγορουμένων προτού η δικαιοσύνη αποφασίσει την καταδίκη τους και να ντροπιάζει γονείς, συγγενείς και φίλους των κατηγορουμένων πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η κοινωνία δεν είναι ρωμαική αρένα και η κοινή γνώμη δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανθρωποφάγα, ιδιαίτερως όταν αναφερόμαστε σε νέα παιδιά.

Καλό θα ήταν και οι ντόπιοι Χρυσαυγίτες να συμπαρασταθούν στους συντρόφους τους και να αντιδράσουν, καταγγέλοντας αυτή τη μεσαιωνική και φασιστική μέθοδο της αστυνομίας και του κράτους. 

Λέτε τώρα να τους έκαψα τον εγκέφαλο;

Κλείνοντας, όπως είναι ήδη γνωστό ολούθε, τα κανόνια θα ξαναβαρέσουν επιτέλους στη Γ' Εθνική. Κανονίστε τσιφούτηδες κωλοπλένηδες, ανώνυμοι κι επώνυμοι αυτοπροβαλλόμενοι, να βάλλετε γερά το χέρι στη τσέπη για να έχει η ομάδα μας μια καλή τύχη και μέλλον στη κατηγορία. Εγώ τα είπαμε. Είμαι άνεργος. Και τα δέκα ευρώ που έδινα φέτος εισιτήριο πολλά είναι. Εσείς;

Και ένα τελευταίο πρωταπριλιάτικο για να γουστάρουμε.
Το Νοσοκομείο Ναυπλίου δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου