"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Έξω τα δέντρα από τ' Ανάπλι

Επιτέλους πρέπει να πάψει αυτός ο ύπουλος κίνδυνος που ελλοχεύει μέσα στις ζωές μας και πλήττει βάναυσα την φιλειρηνική, αρμονική και καθιστική, πιο καθιστική πεθαίνεις, ζωή της ρομαντικής μας πόλης. Το έχουμε χιλιοπεί και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας.
Πρέπει να κοπούν άμεσα όλα τα δέντρα της πόλης για να βρούμε την ηρεμία μας!
Κάθε λίγο και λιγάκι ξεπηδάνε απο την αφάνεια δέντρα δολοφόνοι, ύπουλα και μοχθηρά, έτοιμα να επιτεθούν στον κάθε ανυποψίαστο περιπατητή.
Η λύση είναι μία. Άμεσο κόψιμο όλων ανεξαιρέτως των δέντρων της πόλης.
Εδώ και κάμποσο καιρό, απο την ώρα που έσκασε το πρώτο περιστατικό αρρώστου και επιθετικού δέντρου δεκάδες συμπολίτες μας έχουνε χάσει τον ύπνο τους και δεν μπορούν να απολαύσουν με την ησυχία τους τη βόλτα τους. Ως εδώ!
Δηλαδή για τους μετανάστες που λειτουργούμε τόσο ξεκάθαρα έχουμε άδικο; Γιατί δεν παραδειγματιζόμαστε; 10 μετανάστες κλέβουνε, όλοι οι μετανάστες κλέβουνε. 10 μετανάστες σκοτώνουνε, όλοι οι μετανάστες σκοτώνουνε. Τόσο απλά. Δηλαδή κουκούτσι μυαλό μέσα στο κεφάλι μας;
10 δέντρα άρρωστα και επικίνδυνα, όλα τα δέντρα άρρωστα και επικίνδυνα και να πάνε στο καλό και στο ωραίο μας τζάκι για του χρόνου τώρα πια. Είναι ανάγκη να περιμένουμε να αρρωστήσουν πρώτα; Έξω τα δέντρα απο τ' Ανάπλι! Τέλος.
Πάμε σε ένα ζήτημα πολιτιστικού επιπέδου τώρα. Πρώτο σε ακουστική κατατάχθηκε το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου απο την Ευρωπαική Επιτροπή Ακουστικής. Και; Χεστήκαμε και η βάρκα γέρνει. Δεν το ξέραμε άλλωστε; Περιμέναμε την ευρωπαική επιτροπή ακουστικής να μας το πεί; Το έχουμε πεί ένα εκατομύριο φορές. Μη γινόμαστε κουραστικοί. Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, οι άλλοι τρώγαν βελανίδια απο τα δέντρα. Νά τα πάλι τα πούστικα τα δέντρα. Έξω τα δέντρα απο το Παλαμπούρτζι! Τώρα!
Για να έρθουμε στο σήμερα πάλι, μπορεί βεβαίως κάποτε να χτίζαμε Παρθενώνες αλλά τώρα θέλουμε ένα μεροκάματο και βάλλε( μαζί με τις βενζίνες) για να απολαύσουμε και μείς οι Νεοέλληνες την υπέροχη ακουστική του θεάτρου της Επιδαύρου. Και επίσης τα δεντράκια γύρω γύρω (νάτα πάλι τα σκατόδεντρα), όπως έχει πάρει γραμμή το αδιάκριτο αυτάκι μου, τα έχουνε βάλλει στο μάτι διάφοροι επιτήδειοι καψοδεντράκηδες. Μήπως είναι και αυτά επικίνδυνα και άρρωστα;
Αν είναι ας τα κάψουμε και αυτά. Και ας ανεβάσουμε και άλλο τις τιμές των παραστάσεων και ας μείνει άδειο το θέατρο και γυμνό παρέα με τους ηθοποιούς και την υπέροχη και βραβευμένη ακουστική του. Α! Και καμια δεκαριά σελέμπριτις των Αθηνών και της Μυκόνου. Ω, ποία πολιτισμική άνθηση!

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πολλά συγχαρητήρια στους δημοτικούς άρχοντες του δήμου Ναυπλίου που σπεύδουν άμεσα να εξυπηρετήσουν το Διοικητικό Πρωτοδικείο της πόλης προσφέροντάς του στέγαση. Εύχομαι να δείξουν στο μέλλον την ίδια θέρμη για πιθανούς άστεγους και πένητες της πόλεως που αρχίζουν χλιαρά αλλά σταθερά να κάνουν την εμφάνισή τους στα ρομαντικά σοκάκια του τόπου και ας μην έχουν τη δυνατότητα αυτοί να στείλουν ούτε δελτίου τύπου ούτε βεβαίως να προσκομίσουν λαοπληθή σόγια για την συγκομιδή δημοκρατικών αυτόχθονων ψηφαλακίων.
Πολλά συγχαρητήρια επίσης για τους πανέμορφα σκαμένους δρόμους μας. Έχει γίνει το Ναύπλιο ένα πανέμορφο και χωμάτινο μωσαικό απο τη μία άκρη της πόλης μέχρι την άλλη. 33 χρόνια περίπου ζώ εδώ, 33 χρόνια σκαψίματα βλέπω και τίποτα άλλο. Γιατί δεν κάνουμε μια ιδιωτική σχολή ανωτέρας σκαπτικής να τα κονομήσουμε; Να ρθούνε σπουδαστές απο όλη τη χώρα να μάθουνε τη τοπική μας τέχνη.
Επιπλέον, τσεκαρισμένο αυτό απο προσωπική πείρα, τα σκαψίματα δεν γίνονται και τόσο οργανωμένα. Θέλω να πω πως οι σκάφτες ενίοτε δεν πρέπει να βλέπουν ή να ξέρουν τί σκάβουν και πειράζουν και καλώδια του ΟΤΕ. Πολλές κομμένες συνδέσεις ή σκαμπανεβάσματα της ταχύτητας του ιντερνετίου που μας συμβαίνουν, σε αυτό οφείλονται. Το έπαθε η μάνα μου με την δική της σύνδεση. Και ο τεχνικός της εταιρείας της αποκάλυψε πως είχε πειραχθεί καλώδιο του δρόμου απο σκαψίματα. Ακούς; Ακούω να λές κοιμήσουλα αυτόχθονα.
Τέλος πολλά συγχαρητήρια στο δήμαρχο του Άργους που φαίνεται πως έχει ριζώσει καλά μέσα στις καρδιές των φιλτάτων και γειτόνων Αργειτών όπως αποδεικνύει και το τελευταίο γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες στη πόλη του πεπονιού και της αγνής πορτοκαλέας.
Τί; Δεν έχει βγεί ακόμη το γκάλοπ δημόσια;
Δεν πειράζει. Θα βγεί. Και η δημαρχάρα θα είναι πρώτη. Κάτι ξέρω που σας λέω. Τα μυρίζομαι εγώ κάτι τέτοια.


4 σχόλια:

 1. Ως ειρωνεία ορίζουμε τον λόγο που χαρακτηρίζεται από δηκτική διάθεση και συνήθως λέει το αντίθετο από αυτό που εννοεί.Η ειρωνία είναι η εξευγενισμένη μορφή του μίσους σύμφωνα με τους Όσκαρ Ουάιλντ και Βίκτωρ Ουγκώ.
  Η ειρωνεία καμιά φορά σημαίνει έλλειψη πνεύματος λέει ο Σόλων ενώ ο Αριστοτέλης την χαρακτηρίζει εξευγενισμένη προσβολή.Ο γράφων στο παρόν ιστολόγιο χρησιμοποιεί λέξεις ή φράσεις με περιεχόμενο εντελώς αντίθετο από αυτό που εννοεί, για να χλευάσει ή να περιπαίξει, να ψέξει, να εκφράσει έντονη αγανάκτηση για όσα διαδραματίζονται στην πόλη του Ναυπλίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.Η σύγκρουση ανάμεσα στη βαθύτερη επιθυμία και στη πραγματικότητα πραγματώνει την καβαφική ειρωνεία, η οποία όπως χρησιμοποιείται συνάδει και με την υποβολή σε έλεγχο και την άσκηση κριτικής, όχι μόνο των εν γένει κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων αλλά ακόμα και των ίδιων των εκπροσώπων του.Ως εκ τούτου μπορώ να πω ότι δεν θεωρώ το Palabourtzi ως στρατευμένο blog στις υπηρεσίες κάποιου πολιτικού, αν και πιστεύω ότι η υπερβολική χρήση της ειρωνείας ως εκφραστικου μέσου κουράζει τον αναγνώστη. Ίσως θα έπρεπε να μειωθεί και στη θέση της να χρησιμοποιηθούν και άλλα λογοτεχνικά "όπλα" που έχουμε στην διάθεσή μας προκειμένου να αναδείξουμε ή και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. είσαι θεός. σχεδόν ημίθεος που έλεγε ένας φίλος μου ειρωνικά. αυτό που προτείνεις θα γίνει. ακόμη είμαι στην αρχή. βγάζω τα πρώτα νεύρα. ούτε χρόνο δεν έχω κλείσει γράφοντας. σε ευχαριστώ πολύ. ακόμη και εκεί που με "βρίζεις".

   Διαγραφή
 2. Να φτιάξουμε Σχολή Ανωτέρας Σκαπτικής; Δεν σφάξανε!
  Για να έρθει μετά ο Καμπόσος και να την πάρει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γράφεις καταπληκτικά μπράβο σου!! Θίγεις με πολύ όμορφο τρόπο όλο το βλαχοκίτς στην ασθητική των εκλεγμένων που διαχειρίζονται αυτή τη άμοιρη πόλη που αν είχαν λίγο τσίπα θα έπρεπε να ντρέπονται γιά τις αθλιότητες που κάνουν σε μία τόσο όμορφη πόλη Αλήθεια ποιός εγκέφαλος γεωπόνος έχει εφεύρει το κόψιμο στην κορυφή των δέντρων? Γιατί τιμωρείται με αυτό το τρόπο ένα φτωχό δεντράκι? Ποιός δημοτικός ανεγκέφαλος ανευθυνο-υπεύθυνος αφήνει αλητήριους εργολάβους να σκάβουν επί χρόνια χαντάκια- γράννες στη πόλη που βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο ηλικιωμένους και παιδιά για να τραυματιστουν όταν πέσουν μέσα? Γιατί πρέπει να σπάμε τα αυτοκίνητά μας μεσα στα χαντάκια? Γιατί πρέπει να ανασαίνουμε όλη αυτή τη σκόνη που βγαίνει απο το χαλίκι που ρίχνουν? Γιατί ενω σκάβουν επί τόσα χρόνια και η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ απλώνουν ακόμα καλώδια-μπουγάδες γιά τη τηλεφωνία και το ρεύμα?? Ποιός έχει όργανα κάτω από τα παντελόνια του να βγεί να απαντήσει γιά ολες αυτές τις ασέλγειες που διαπράτονται επί τόσα χρόνια??

  ΑπάντησηΔιαγραφή