"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Το γαμημένο το ΤΕΒΕ

Ξεκινάει η εβδομάς χαρωπή και ηλιόλουστη και διανύουμε με την γνωστή ταχύτητα της επαρχιακής καθημερινότητας τις τελευταίες μέρες της άνοιξης.

Μπροστά μας απλώνεται το λαοφιλές καλοκαίρι το οποίο δεν το έχω και σε μεγάλη συμπάθεια αλλά δεν βαριέσαι. Όλα συμβαίνουν για να μας λείψουν.

Εμείς, οι πεταμένοι ανθρώποι στην άκρη του Μοριά, απολαύσαμε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε τις ωραίες μας βολταδούρες, την εθνική μας αντιπροσώπευση στον ευρωπαικό διαγωνισμό ποπ κουλτούρας παρέα με φίλους, πίτσες, μπιρίμπες και τα συναφή ή παρόμοια και θαυμάσαμε τις εξαιρετικές πόζες μπροστά στο φακό των τοπικών αρχόντων και δημοσίων προσώπων που επισκέπτονταν ο ένας πίσω από τον άλλονα, σαν να ήτανε η ζήλεια ψώρα και η προβολή μετάλλιο,  την επιχειρηματική  έκθεση "Αργολίδα 2013".

Πολλά χαμόγελα και όμορφα λόγια, εύγε και μπράβο για την πρωτοβουλία και την επιτυχία της έκθεσης, ένας κόσμος ονειρικά πλασμένος γεμάτος επιχειρηματικά ρίσκα, εργασία, φαντασία και επιμονή.

Και δεν λέω, τα αξίζανε τα μπράβο τους οι άνθρωποι, και οι διοργανωτές και φυσικά οι επιχειρηματίες αλλά περίμενες και από τα χείλη των εκλεγμένων, αυτών των ανεύθυνα υπεύθυνων για τη ζωή και το μέλλον σου,  μια κουβέντα παραπάνω, μια πρόταση ή μια ιδέα που θα ανοίξει τα φτερά και σε άλλο κόσμο να καταπιαστεί με την ιδιωτική πρωτοβουλία και να μην περιμένει ματαίως πια αυτό το έρμο το δημόσιο να του κανονίσει τη ζωή.

Αλλά φεύ! Καμιά πρωτοτυπία. Μόνο ωραία λόγια και αυτοπροβολή. Ούτε αυτό το γαμημένο το ΤΕΒΕ  που καταδυναστεύει τα πρώτα βήματα όλων των πρωτοβουλιών και των παραγωγικών διαθέσεων δεν σκέφτηκε κανείς να καταργήσει. Έστω σαν ιδέα. Έστω για τα πρώτα χρόνια εργασίας. Ξέρετε πόσοι νέοι άνεργοι αυτή τη στιγμή δεν κάνουν απολύτως τίποτα εξαιτίας αυτού του γαμημένου του ΤΕΒΕ; Ξέρετε πόσες ιδέες πάνε χαμένες; 220 ευράκια το λιγότερο μηνιαία ταρίφα ασφάλισης παρακαλώ. Από τον πρώτο μήνα εργασίας. Έχεις, δεν έχεις κέρδη. Αδιάφορο. Το ΤΕΒΕ είναι εκεί και σε κυνηγάει. Μαζί του σε κυνηγάνε προκαταβολές, εφορίες, έξοδα λογιστών, ρεύματος, ενοικίου και πολλά άλλα. Αλλά όποιον επιχειρηματία και να ρωτήσεις στη πιάτσα ποιός είναι ο μεγαλύτερός του βραχνάς, το ΤΕΒΕ θα σου πεί πρώτο-πρώτο. Και να πείς πως έχει καμιά ασφάλιση της προκοπής; Παπάρια. Πεταμένο σε ένα ράντζο θα σε έχουν και με φακελάκι (νόμιμο πλέον) στον θεράποντα ιατρό. Και έρχεται και στο τέλος του χρόνου το κράτος, το κράτος που απολύει σωρηδόν κόσμο από το δημόσιο, που σε συμβουλεύει να γίνεις πλέον παραγωγικός και να σταματήσεις να ονειρεύεσαι την καθιστική ζωή του υπαλλήλου και σου κοτσάρει στη μάπα και ένα τέλος επιτηδεύματος, ανεξαρτήτως κερδών. Μπλοκάκι δεν έχεις; Επιχειρηματίας δεν είσαι; Πού ξέρω εγώ, σου λέει, αν κλέβεις την εφορία. Αν τα μισά τα παίρνεις μαύρα. Κλέβεις, δεν κλέβεις, επειδή εγώ δεν μπορώ να σε ελέγξω σωστά, δεν μπορώ να εκπληρώσω τη δημόσια δουλειά μου,  σκάσε μου ένα 500ευράκι το λιγότερο για την ιδιωτική δική σου για να είμαστε όλοι καλυμμένοι.


Τα ακούσατε πουθενά αυτά; Ακούσατε πουθενά λύσεις, προτάσεις και ιδέες ή μόνο γελάκια, πόζες και επικοινωνιακά ναζάκια;

Και να μην ακούσατε τίποτα, μην αγχώνεσθε. Είναι εδώ το Παλαμπούρτζι για σας που αφουγκράζεται την κοινωνία και οσφραίνεται τις μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες για όλους τους ανέργους και πάσχοντες από την ελληνική γραφειοκρατία. Οπότε ακούστε ιδέα.

Τώρα που καλοκαιριάζει και κατεβαίνουν οι κουτόφραγκοι στ' Ανάπλι για να δούν από κοντά τη σημαίνει ήλιος, γαλανός ουρανός και τα σχετικά, ξεκινάτε και φτιάχτε μικρά αγαλματάκια του γιουροβιζιονικού Αγάθωνα, τονίστε τη μουστάκα, βάλτε του και έναν μπαγλαμά, γιατί όχι και ένα πιτόγυρο στ' αυτί για την ελληνικούρα και το εθνικό μεγαλείο, και σπρώχτε τα  στα τοπικά greek art καταστήματα. Θα τα κονομήσετε χοντρά. Η ιδέα είναι του μεγαλοεπιχειρηματία Μήτσου που κατέχει το περίπτερο όπισθεν ΔΕΗΣ  (στο Ναύπλιο πάντα) και όφειλα να την προσφέρω αφιλοκερδώς στο αναγνωστικό μου κοινό γιατί είμαι κουβαρντάς. Μήν το ψάχνετε. Είναι μεγάλη ευκαιρία. Έκτο τον έβγαλαν οι κουτόφραγκοι τον παππού. Θα τσιμπήσουν σίγουρα.

Πήγαμε και την ποδηλατοδρομία μας χθές. Ωραία ήταν. Ποδηλατοδρομίες έχουμε. Δεν έχω παράπονο ως προς αυτό. Ποδηλατοδρόμους όμως δεν βλέπω να αποκτούμε σύντομα. Και αν αναλογιστεί κανείς πως από δώ και πέρα θα μονοτονήσει τα δημοτικά το ζήτημα της Καραθώνας, ζήσε  Μάη μου, να φάς τριφύλλι. Έχει "η Ίδια Πρόταση" σήμερα συνέλευση επί του θέματος. Άντε να δούμε και αυτοί τί θα μας επούνε και ακολουθεί στις 23 του μηνού, αν δεν κάνω λάθος, δημοτικό συμβούλιο. Κυρίαρχο θέμα τί άλλο; Η Καραθώνα μας. Έχω περιέργεια να δώ διαφόρους φιλόπατρεις και φιλοναυπλιείς που σηκώνουν κατά καιρούς τα λάβαρα της επανάστασης πώς θα τοποθετηθούν. Μέχρι τότε δεν θα μιλήσω και δεν θα κριτικάρω. Υπομονή επομένως.

Ο εμπορικός σύλλογος Άργους κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το παρεμπόριο και καλεί όλους τους νομοταγείς πολίτες και τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν. Ακούει κανείς ή πρόκειται να ζήσουμε άλλο ένα θεαματικό σόου των ταγμάτων εφόδου; Δεν ξέρω. Λέω. Πάντως αν ζήσουμε κάτι τέτοιο σας υπόσχομαι πως θα είμαι δριμύτατος στη κριτική μου προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως αριστερή. Οψόμεθα.

Επί του πιεστηρίου θέμα τώρα. Σχετικά με την χθεσινή κατάρρευση διατηρητέου κτιρίου στη πλατεία του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο, θα κάνω ένα σύντομο σχολιάκι και θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες και ειρωνείες στο μέλλον. Πέφτουν ωραία, στ' Ανάπλι τα διατηρητέα! Δεν το κάνουμε τουριστικό μας σύνθημα;

Κλείνοντας, εκφράζω  τη θλίψη μου για το κλείσιμο της εφημερίδας "τα Αργολικά". Έγραφα κατά περιόδους εκεί και επειδή δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια και τα επιτάφια σύνδρομα το μόνο που έχω να πώ είναι πως ο κύριος Νικολόπουλος, εκδότης και ιδιοκτήτης της εφημερίδας, με άφηνε πάντοτε να γράφω ό,τι γουστάρω, όσο τρελό και προκλητικό κι αν ήταν, χωρίς να με λογοκρίνει ποτέ.

Καλή εβδομάδα να έχουμε σύντροφοι ιθαγενείς.1 σχόλιο:

  1. Ελλάδα! ο τόπος όπου εσύ κοιμάσαι και η τύχη σου δουλεύει! Αλλά επίσης κοιμάσαι και δε ξέρεις τι σου ξημερώνει. Έκανα έναρξη ως ασφαλιστής το 2005. Αφού μετατράπηκα σε μπαλάκι περιφερόμενο στις υπηρεσίες, έφτασα και στο τότε ΤΕΒΕ όπου ως δια μαγείας με απήλλαξαν διότι η έδρα της επιχείρησής μου ήταν τα Λευκάκια, τα οποία έχουν λιγότερους από 1500 κατοίκους και ως εκ τούτου απαλλάσεστε. Σύμφωνα με το νέο νόμο (12/12) όμως, αυτή η απαλλαγή παύει να υφίσταται για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως ασφαλιστές, βενζινάδες κ.λ.π, με αναδρομική ισχύ από το 2008. Το ότι εγώ από 12/12/11 έχω κλείσει το μαγαζί, το ότι κάθε χρόνο δεν έβγαζα πάνω από 10000, το ότι αυτοί με ώθησαν στο κλείσιμο, χρεώνοντάς μου κάθε τόσο φόρο επιτηδεύματος ή φόρο αλληλεγγύης, το ότι αφαίμαξαν οικονομικά τη πελατεία μου προκαλώντας μου ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο. Τους χρωστάω ξαφνικά 9000 ευρώ. Τόσα τους λοίπουν φαίνεται! Το μαγαζί είναι κλειστό κύριοι και ο ιδιοκτήτης την κάνει για άλλες, ευνομούμενες πολιτείες. Ευχομαι να μη σας ξαναδώ ποτέ! Όσο για τα 9000; ελάτε να με βρείτε να τα πάρετε, κλέφτες! Απατεώνες! Προδότες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή