"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Χαίρε Ανάπλι, πατρίδα γλυκειά

Δεν μπορώ να κατανοήσω τον ντόρο που έχει προκληθεί με το αυστριακό πανεπιστήμιο στην Επίδαυρο που δεν του επιτράπηκε ούτε η διάλεξη στο χώρο του θεάτρου ούτε καν η επίσκεψη.Δεν μπορώ να κατανοήσω τις μυξοκλαψιάρικες γκρίνιες κάποιων και την οργή τους προς πάσα κατεύθυνση.

Αυτοί οι διάφοροι βγαίνουν από εχθές και κατηγορούν θεούς και δαίμονες επειδή δεν επιτρέψαμε σε μερικά κουτοφραγκάκια να επισκεφθούν τα μεγαλεία μας και να κάνουν το μάθημα τους μέσα σε αυτά.

Καταρχήν δικά μας είναι, όπου θέλουμε τα δίνουμε και σε όποιον αρέσει. Σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει, να πάει αλλού. Ας πάει να επισκεφτεί τις Πυραμίδες της Αιγύπτου που είναι και κοντά.

Δεύτερον. Γιατί ο δήμαρχος Επιδαύρου είναι υποχρεωμένος να συναντά κάθε τυχαίο διευθυντή ενός κουτοφράγκικου Πανεπιστημίου που ζητάει να τον δεί; Άλλες δουλειές καλύτερες δεν έχει να κάνει; Καφεδάκι με τους τουρίστες θα πίνει ο άνθρωπος; Ας αφήσουν τα ωραία τους λεφτάκια τα τουριστάκια και ας μην ζητάνε πολυτέλειες και μεγαλεία.

Τρίτον. Γιατί ο κλειδοκράτορας του χώρου είναι υποχρεωμένος να είναι εκεί την ώρα που φτάνουν οι κουτόφραγκοι για να τους ανοίξει τον χώρο; Ωράριο δεν έχει ο άνθρωπος; Πρέπει να είναι σε αναμονή κάθε φορά που μερικά φλωράκια αντί να κάνουν κανά μπανάκι θέλουν να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και κουραφέξαλα; Σε στρατιωτική υπηρεσία βρίσκεται; Σε λίγο θα του ζητήσουμε να βαράει και προσοχή κάθε φορά που βλέπει τουρίστα. Έλεος!

Τώρα που είπα προσοχή. Ωραία η πρωτοβουλία του στρατού εψές να καθαρίσει την ακτογραμμή του δρόμου της Νέας Κίου. Είχαμε πήξει στη μπήχλα και τη βρώμα. Δεν μπορούσαν ούτε τα ζευγαράκια να απαυτωθούν με την ησυχία τους. Έρχεται και το καλοκαιράκι και κάποιοι θα ήθελαν να χαρούν τους χυμούς του έρωτα εκτός αυτοκινήτου. Οπότε μπράβο και πάλι μπράβο στα ελληνικά στρατά. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω πως βλέποντας τόσα πολλά χακί στη πόλη, σκιάχθηκα λιγάκι γιατί και οι καιροί είναι δύσκολοι και πολλά μπορούν να συμβούν αλλά ελέω θετικής πρωτοβουλίας το ξεπέρασα προς το παρόν.

Στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ Αργολίδας, είμαι νεοδημοκράτης ως γνωστόν, ψηφίζω ασυζητητί Γιάννη Μπούνο. Ο πιτσιρικάς έχει πραγματικό όραμα για το τόπο αλλά και τη χώρα. Και το πιο σημαντικό από όλα. Κάνει εσωτερική αντιπολίτευση στο κόμμα του. Και μάλιστα σκληρή. Συγκεκριμένα αναφέρει  σε μία από τις ανακοινώσεις του πως προοδευτικός δεν είναι αυτός που καίει, καταστρέφει και καλύπτει εγκληματίες. Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πεί το παλικάρι μας; Ποιό κόμμα είναι αυτό που επιτρέπει σε ανθρώπους να καίνε ή να δέρνουν ατιμώρητοι ή με ελάχιστες ποινές άλλους ανθρώπους, να καταστρέφουν και να χάνουν περιουσίες ολόκληρες, δουλειές και μεροκάματα και να αυτοκτονούν; Ποιό κόμμα επιτρέπει να οπλοφορούν κάποιοι  ακόμη και μέσα στο κοινοβούλιο και να επιτρέπει να γίνονται επαναλαμβανόμενα και ατιμώρητα ρατσιστικά εγκλήματα στη χώρα; Ποιό κόμμα αγνοεί όλες τις αναφορές και τις καταδίκες της διεθνούς αμνηστίας και των γιατρών χωρίς σύνορα για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εγκληματικές πράξεις εις βάρος αλλοδαπών; Ποιό κόμμα αντιτάσσεται σθεναρά στην εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου που ισχύει σε όλη την Ευρώπη ενώ το παίζει φιλοευρωπαικό; Ποιό κόμμα έχει μετατρέψει την αστυνομική βία σε άσκηση ρίψης καρκινογόνων χημικών ουσιών ακόμη και μέσα σε σχολεία; Ποιό κόμμα στερεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε απόρους, νομιμοποιεί φακελάκια, κλείνει νοσοκομεία και  σχολεία, οδηγεί παιδιά σε λιποθυμίες λόγω πείνας και επιτρέπει σε φοροφυγάδες να ζούν ελεύθεροι και άνετοι; Ποιό κόμμα υποστήριξε μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, που κάποτε κράταγε τσεκούρια,  την επιστροφή της θανατικής ποινής; Μα φυσικά ποιό άλλο; Το κόμμα του κυρίου Μπούνου. Και το δικό μου βεβαίως.  Μια δυνατή αντιπολιτευτική φωνή της Αργολίδας μέσα στα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κύριος Μπούνος. Προσκυνώ επομένως πρωτοτυπία και νεότητα δημοσίου λόγου μέσα σε εποχές σκότους και εθνικής μιζέριας. Όσο για αυτό που είπε περί αγώνα της ΟΝΝΕΔ να μην φύγουν άλλοι νέοι στο εξωτερικό και να επιστρέψουν όσοι έφυγαν, θα θεωρήσω πως ο σχεδιασμός αυτός έχει ορίζοντα 20ετίας και βάλε. Γιατί όπως δείχνουν και τα δημοσκοπικά στατιστικά, αν δεν σιτέψει ο άνθρωπος και φοβηθεί, αν δεν πατήσει τα πρώτα ήντα κι ακούει Τρέμη και τρέμει, το κόμμα δεν το ψηφίζει που να του κοπεί το χέρι. Οπότε δεν συμφέρει και πολύ η άμεση επιστροφή της νεότητας. Υπομονές λοιπόν καλοί μου νέοι. Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι. Κάποτε θα ξαναγυρίσετε στη χώρα όπως θα γυρίσετε και  στο μεγάλο κλουβί της δεξιάς οικογένειας. Μέχρι τότε, εγώ κι ο Μπούνος και κανά δυό άλλοι γραφικοί νέοι που έχουμε απομείνει σας υποσχόμαστε πως θα κρατήσουμε το κόμμα όρθιο, δυνατό και προπαντώς φρέσκο.

Και μιάς που μίλησα για εκλογές, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές λήγουν και οι θορυβώδεις εκλογές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας. Καιρός ήταν γιατί πήξαμε στις αντιπαλότητες, τις αλληλοκατηγορίες και τα δελτία τύπου. Πραγματικά δεν βαριόντουσαν να το κάνουν; Δεν βαριόντουσαν; Δεν γνωρίζω τον νικητή αλλά σίγουρα όποιος και να νικήσει έχει πολύ δουλειά να κάνει γιατί η εικόνα του τοπικού ποδοσφαίρου δέχτηκε μεγάλα πλήγματα με την ποιότητα της προεκλογικής εκστρατείας. 

Κλείνω λέγοντας πως σήμερα έχουμε το μεγάλο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλίου όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της Καραθώνας. Θα είναι μπόλικος κόσμος εκεί και οι δημοτικοί μας άρχοντες θα τοποθετηθούν ένας ένας ώστε να έχουμε μια πρώτη εικόνα του τί πρόκειται να συμβεί. Από κινητοποιήσεις βεβαίως.

Το Παλαμπούρτζι θα είναι εκεί και θα σας μεταφέρει τις προσεχείς μέρες το κλίμα και τα αγωνιστικά του συμπεράσματα. Παράλληλα δεν θα χάσει την ευκαιρία να σας μεταφέρει πιπεράτα κους-κους, ενδυματολογικά σχόλια, κόντρες, ίντριγκες, κρυφές ερωτικές ματιές μεταξύ των δημοτικών αρχόντων και βλεδυρές συνωμοσίες προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού.

Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν. Ο αγώνας τώρα ξεκινά.

Ακολουθεί  εμβατήριον προς ανόρθωσιν Καραθώνειου αγωνιστικού φρονήματος.

Με το κάστρο σου στεφανωμένο
στο λιμάνι σου το γαλανό 
πάντα αγέραστο και τιμημένο
χαίρε Ανάπλι καμάρι τρανό

Στον Άι-Γιώργη έχω τάξει κεράκι
στις βρυσούλες σου να δροσιστώ
να δακρύσω σε κάποιο δρομάκι
τα σκαλάκια σου να τ' ανεβώ

Και ν' ακούσω ξανά το κανόνι
να βροντά σαν το πρώτο καιρό

Χαίρε Ανάπλι, πατρίδα γλυκειά
τ' άγιο χώμα σου σαν το πατούμε
λές κι οι πέτρες σου παίρνουν λαλιά
και τον θρύλο σου τον ξαναζούμε

Κάθε κάστρο τιμή κι αρχοντιά
λευτεριάς ιστορία μεγάλη 
κάθε  ντάπια  και μια λεβεντιά
και τραγούδι το κάθε Ακρογιάλι

Των ηρώων ο κόσμος αρχίζει
με το Ναύπλιο αστέρι λαμπρό
που περήφανα σ' όλους θυμίζει
πως μια Ελλάδα ζωντάνεψε εδώ

Να το Μπούρτζι και το Παλαμήδι
να κι ο γέρος εκεί του Μοριά
έχουν όλα μιας δάφνης στολίδι
έχουν όλα μια δόξας φωλιά

Και θαρρείς πως ακούς το κανόνι
να βροντά σαν τα χρόνια τα παλιά
Χαίρε Ανάπλι, πατρίδα γλυκειά
τ' άγιο χώμα σου σαν το πατούμε
λές κι οι πέτρες σου παίρνουν λαλιά
και τον θρύλο σου τον ξαναζούμε

( ο ύμνος του Ναυπλίου, "Χαίρε Ανάπλι")


συνθέτης-στιχουργός : Ρηγίδης Λέων
πρώτος χοράρχης : Βασίλειος Χαραμής
έτος 1955


2 σχόλια:

 1. Παλαμπούρτζιε η ψυχολογία είναι στο ναδίρ, η libido ανυπαρκτη και από λεφτά φωνάρα.

  Αλλά (ασχετο με το post) γραψε κάτι ρε φίλε για τους αεροψεκασμούς.

  Μας ψεκάζουν συνέχεια 15 μέρες τώρα ή είναι ιδέα μου? Traffic πολύ βλέπω και θολούρα. Μήπως υποθήκευσαμε και τον ήλιο μας στις κουφάλες?

  (Ιδέα: να ρωτήσω σχετικά τον κ. Γιάννη (τον Μανιάτη ντε) άμα τον πετύχω πουθενά?

  Γιάννη μου το, Γιάννη μου το μαντήλι σου...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαίρε Ανάπλι... και ρίγη συγκίνησης πλυμμηρίζουν κάθε γνήσιο κωλοπλένη. Όποιος το έχει ακούσει ως εωθινόν από τη μπάντα μας, στα σοκάκια μας, του Αγίου Ανδρέα, ξέρει γιατί πράγμα μιλάω. Μελοποιημένο από τον αείμνηστο Βασίλειο Χαραμή. Τότε που η μπάντα είχε μαέστρο και η πόλη φιλαρμονική...

  ΑπάντησηΔιαγραφή