"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

στο κρατίδιο των Φιλελλήνων

( το κείμενο αναφέρεται στη μεταφορά της λειτουργίας της Μ. Παρασκευής από την Πλατεία Συντάγματος στη πλατεία Φιλελλήνων)

Από την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους το 1830 ήταν ξεκάθαρο στα μάτια κάθε αντικειμενικού παρατηρητή πως το νεοσυσταθέν κράτος ήταν ένα κράτος φιλελληνικό αλλά σε καμία περίπτωση ελληνικό.
Οι σκλαβωμένοι Έλληνες, βγαίνοντας από την ανατολίτικη κατοχή, μη έχοντας κάποιο υγιές και σύγχρονο πρότυπο διοικητικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δομής αναγκάστηκαν να δεχθούν αμασητί τα δυτικά πρότυπα εκείνης της εποχής.
Από τότε ουδέποτε ο ελληνικός λαός έκανε την αυτοκριτική του, ουδέποτε κοίταξε τον εαυτό του στο καθρέφτη για να αναρωτηθεί ποιά πρότυπα ταιριάζουν στην φυσιογνωμία του, ποιά μπορεί να μεταλλάξει και ποιά καινούρια μπορεί να προσθέσει στη κοινωνία του.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τρέχει πάντοτε πίσω από τις μόδες και τις δυτικές εξελίξεις, να υστερεί σε βασικούς τομείς και πολλές φορές να επιπλήττεται κιόλας ως ανάξιος να υλοποιήσει τα προστάγματα των καιρών του.( βλέπε σημερινή εποχή).
Σταδιακά, κυνηγώντας χίμαιρες και τυφλούς στόχους, έχανε τη φυσιογνωμία του, τη γλώσσα του, το πολιτιστικό του στίγμα και την εθνική του ιδιαιτερότητα.
Επιδόθηκε σε έναν άμυαλο και άκριτο μιμητισμό με καταστροφικά κατά καιρούς αποτελέσματα και έγινε υποχείριο ξένων δυνάμεων, συμφερόντων και συνηθειών.
Τις λίγες φορές της ιστορίας που η ελληνική κοινωνία της αγχώδους ταχύτητας δημιουργούσε νέες αισθήσεις, παραδόσεις, συνήθειες και χαρακτήρα, ερχόταν αυτό το αόρατο κράτος των φιλελλήνων και γκρέμιζε τα πάντα.
Εκεί λοιπόν που τρείς παράλληλοι δρόμοι πομπής, μυσταγωγίας και υποβλητικής ατμόσφαιρας κατέληγαν σε μια προστατευμένη πλατεία με μεγάλη ιστορία και μοναδική αισθητική, σε έναν μοναδικό χώρο προσκυνήματος, κοινωνίας και εκκλησίας του Δήμου, ήρθε το κράτος των φιλελλήνων και μοντερνιστών και οδήγησε τους δρόμους της πομπής κοντά στον αφρό της θαλάσσης, στα κύματα της επιφάνειας και του αέρα, στη μέση των λαοπρόβλητων, φωτισμένων και τουριστικών κάστρων, εκεί που λίγους μήνες νωρίτερα γιορτάστηκε η oχλαγωγική καρναβαλική πανήγυρις. 
Το κράτος των φιλελλήνων οδήγησε τη μυσταγωγική πομπή στην εξέλιξη και τη πρόοδο. Στη τουριστική άνθηση, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη. Έκανε αυτό που συνηθίζει να κάνει από τη μέρα της ίδρυσής του.
Μας αφήνει με μια πατρίδα σχεδόν άδεια, γεμάτη μόνο από ιαχές κάφρων, πολεμοχαρών στιγμών και νοσταλγίες δικτατοριών και αρχαίων ενδόξων μεγαλείων.

Μας αφήνει πάντοτε πρόσφυγες κι απάτριδες στη πλατεία Φιλελλήνων.Υ.Γ: ευρωπαικό μεγαλείο, το ευαγγέλιο σε linguaphone

πηγή video: argolida-net.blogspot.com


5 σχόλια:

 1. Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. και όπως θα έλεγε μια γνήσια Ελληνίδα κωλοπλενισσα... OMG!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και πάνω που ετοιμαζόμουν να εγκαταλείψω τον χριστιανισμό τσαααακ μπαίνω στο παλαμπούρτζι.
  Μπράβο ρε παιδιά κοιτάξτε τι θα έχανα. Μπράβο σε όλους, δημάρχους, προσωπικούς συμβούλους, αγγλόφωνους ιερείς.. Μπράβο.
  Αυτοί ακριβώς είμαστε. Μπράβο.
  Τώρα δεν ξέρω να κλάψω ή να γελάσω, γ@μω την ατυχία μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. καλό θα ήταν από του χρόνου να προβάλλεται η δοξολογία και στα greeklish για τα νέα παιδιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή