"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Το Πρώτο Θέμα


Κάθε Κυριακή ξυπνάω αργά. Κατά τη μία και ίσως αργότερα. Σαν μανιακός εφημεριδάκιας η Κυριακή είναι η αγαπημένη μου μέρα καθώς αυτή τη μέρα είναι πλούσια τα ελέη του Τύπου. Λόγω όμως αργού ξυπνήματος και μέχρι να πιώ τον πρώτο φραπέ του ανοίγματος του βλεφάρου, η ώρα φτάνει δύο και βγαίνω τη γύρα μου στη πόλη σχετικώς καθυστερημένα. 
Εκείνη την ώρα είναι δύσκολο να βρείς παντού την εφημερίδα σου. Είναι και η ώρα προχωρημένη, είναι και αυτοί οι Τσιμεντόβλαχοι που δεν λένε μέχρι εκείνη τη στιγμή να ξεκουνήσουν οπότε τα περισσότερα φύλλα έχουν πουληθεί.


Ξεκινάω πάντα από περίπτερο Θανάσαινας όπου οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Το συνεχίζω με ψιλικά Γεραμάνη όπου πάλι δεν βρίσκω αυτό που θέλω, προχωράω στο κατάστημα δίπλα από τον φούρνο " Αλεύρι-Ζάχαρη" που αποφάσισε και πρόσφατα να κόψει τον Τύπο και καταλήγω στο ψιλικατζίδικο απέναντι από Eurobank όπου σίγουρα βρίσκω αυτό που θέλω καθώς ο ιδιοκτήτης πρέπει να αγοράζει τις εφημερίδες με το κιλό για να μη πώ με τον τόνο.
Το συμπέρασματά  μου είναι τα εξής. Πρώτον, ο κόσμος δεν διαλέγει εφημερίδες για το περιεχόμενό τους αλλά για τις προσφορές τους. Μπορείς αρκετά εύκολα να βρείς τα απλά φύλλα των εφημερίδων αλλά με τίποτα τα ζελατινιασμένα. Και δεύτερον, το "Πρώτο Θέμα" είναι η εφημερίδα με τις περισσότερες πωλήσεις φύλλων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Ναύπλιο ειδικότερα. Ακόμη και στο ψιλικατζίδικο της Eurobank όπου οι εφημερίδες ξεχειλίζουν τους πάγκους και τα πατώματα του μαγαζιού, το "Πρώτο Θέμα" είτε δεν υπάρχει είτε έχουν απομείνει ελάχιστα φύλλα του.
Προσωπικά δεν αγοράζω ποτέ ζελατινιασμένα φύλλα και προς Θεού, για το καλό της νοημοσύνης μου και της κριτικής μου σκέψης, δεν είμαι λάτρης της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα". Οπότε μέσα στην ατυχία του αργού μου ξυπνήματος έχω την τύχη να βρίσκω τελικά πάντοτε αυτό που θέλω, έστω και με περιπέτεια. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Το θέμα μας είναι το "Πρώτο Θέμα". Και το "Πρώτο Θέμα" χθές, μια μέρα πριν την επίταξη των 88.000 εκπαιδευτικών της χώρας  και την άγρια κόντρα τους με την κυβέρνηση, διάλεξε τελείως τυχαία για κεντρικό της άρθρο την στέρηση μισθού 336 εκπαιδευτικών για ασέλγεια σε μαθητές, για ναρκωτικά και για κλοπές.
Η νούμερο ένα εφημερίδα της χώρας αλλά και της πόλης, η εφημερίδα ενός κοινού που προτιμά τα dvd, τα ένθετα περιοδικά και τα ανάλαφρα αρθράκια, που διαβάζει χέζοντας ή μέσα σε έναν θορυβώδη πρωινό καφέ, που διαβάζει μόνο κεντρικούς τίτλους, βυζάκια και κους κους ασήμαντων προσωπικοτήτων, ενημερώθηκε χθές πως οι εκπαιδευτικοί που αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τη ζωή τους, με σωστό ή λάθος τρόπο ( δεν θα το λύσουμε εδώ αυτό), είναι παιδεραστές, ναρκομανείς και κλέφτες.
Και ας είναι μόνο 336. Και ας απομένουν άλλοι 87.664 που μένουν ξεκρέμαστοι και δεν φταίνε σε τίποτα. Άλλωστε ο κεντρικός τίτλος που καρφώνεται στο νού, στο γκάλοπ και την ψήφο των προβάτων-αναγνωστών την ώρα που σκουπίζουν τον κώλο τους ή ρουφάνε τον ηλιόλουστο φρεντοτσίνο τους, τα λέει όλα: "Καθηγητές του Αίσχους". 
Αισχροί καθηγητές της δευτεροβάθμιας λοιπόν, αισχροί της τριτοβάθμιας εδώ και καιρό, θολοκουλτουριαραίοι και εθνοπροδότες καλλιτέχνες και πνευματικοί, λαικιστές ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι του unfollow και της εφημερίδας των συντακτών και  επιστήμονες άφαντοι στας εξωτερικάς ελέω ανεργίας.
Πάλι καλά που υπάρχει ο αμόλυντος Θέμος Αναστασιάδης, το αγωνιστικό γραφείο αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας και η πατριωτική Χρυσή Αυγή, αγαπημένο πολιτικό κόμμα της εν λόγω εφημερίδας, και κρατιέται η χώρα ακόμη όρθια.
Σύντροφοι αυτόχθονες ιθαγενείς που διαβάζεται "Πρώτο Θέμα" θα σας παρακαλούσα να μην επηρεαστείτε από τα λόγια μου και να συνεχίσετε να αγοράζετε κανονικά κάθε Κυριακή την αγαπημένη σας εφημερίδα.
Μόνο τότε θα μπορούμε και μείς, οι αργοξυπνημένοι της Κυριακής εφημεριδάκηδες, να βρίσκουμε στα ράφια των περιπτέρων κανά φύλλο της προκοπής για διάβασμα.

2 σχόλια:

  1. Έτσι από περιέργεια ρε palabourtzi, πόσοι διάβασαν αυτή την ανάρτηση σε σχέση με τις άλλες για τα "κωλοπλένικα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι λιγότεροι...αλλά ήτανε και μέρα που έβαλλα 4 κείμενα.

      Διαγραφή