"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Η βόλτα της χοληστερίνης

Την ημέρα του Πάσχα, μετά το υγιεινό ντερλίκωμα και με τη χοληστερίνη να εξουσιάζει κάθε σπιθαμί του σώματός μου, κατέβηκα σαν γνήσιος αυτόχθων ιθαγενής τη βολταδούρα μου στη παλιά πόλη. Στόχος ως συνήθως ένα τραπεζάκι σε καλή προς κουτσομπολιό θεά και το αργό και χωνευτικό κύλισμα της καφείνης στις φλέβες μετά συνοδείας τσιγάρου.
Ο φίλος επέμενε να πάρουμε αυτοκίνητο. Το πήραμε. Αποτέλεσμα ήταν η ταλαίπωρη μετακίνηση σε όλους τους πιθανούς χώρους στάθμευσης αλλά με το Πί και το λιμάνι κλειστά οι πιθανότητες ήσαν ελάχιστες. Γυρίσαμε ηττημένοι στο πάρκινγκ του Καραμανλή και παρκάραμε πέρα στους πέρα κάμπους που είναι οι ελιές. Συγνώμη, οι βάρκες.
Σαν αυτόχθων κωλοπλένης η εμπειρία να περπατάω στο άδειο από αυτοκίνητα λιμάνι ήταν αξιοπερίεργη. Δεν μπορώ να πω πως τη λάτρεψα αλλά ούτε απογοητεύτηκα, θύμωσα και άλλα παρόμοια. Την εξέλαβα ως μια καινούρια εμπειρία βολταδούρας και μάλιστα ιδιαίτερα ξεκούραστης καθώς δεν σε ανάγκαζε να αναμιχθείς με το ανομοιογενές πλήθος και σου επέτρεπε να κόψεις κάθετα και σύντομα τη διαδρομή σου προς την καφετέρια της αρεσκείας σου.
Δεν πρόκειται να σας πρήξω με μεγάλες αναλύσεις. Άλλωστε όλοι σας λίγο πολύ βιώσατε φέτος μια καινούρια πραγματικότητα κυκλοφορώντας στη πόλη. 
Στο Ναύπλιο δημιουργείται καινούριο στέκι περατζάδας με επίκεντρο τη καφετέρια Μαύρος Γάτος από τη μία και την καφετέρια Βάτραχος από την άλλη. Αυτή η ευθεία πίσω ακριβώς από τα Βλάχικα θα παίξει πολύ φέτος το καλοκαίρι. Ο Μεγάλος δρόμος αποτελεί σταθερή αξία, η πλατεία συντάγματος το ίδιο και η αληθινή παραλία ( όχι αυτή των βλάχικων) θα φιλοξενεί τους λάτρεις του κύματος, του Φάρου και της καστρονησίδας Μπούρτζι. Τα βλάχικα οπισθοχωρούν στα καφέ και ενδέχεται να φιλοξενούν ό,τι περισσεύει από τα υπόλοιπα στέκια. Αναβαθμισμένη βεβαίως θα βγεί και η πλατεία Φιλελλήνων.
Αυτά παρατήρησε το έμπειρο μάτι του παλαμπουρτζίου που μεγαλώνοντας άλλον έναν χρόνο, σαν γκρινιαρόγερος του μάπετ σόου,  αντιλαμβάνεται την αλλαγή γύρω του με νοσταλγική θλίψη για τα παλιά.
Όλα τριγύρω αλλάζουνε αλλά όλα τα ίδια μένουν που λέει και ο ποιητής. Όπως για παράδειγμα το μικρό παρκάκι μπροστά από το Λύκειο που μεταμορφώθηκε για τις ανάγκες στάθμευσης των ημερών σε πάρκινγκ!!!
Μια ιδέα απαίσια, αντιαισθητική και προσβλητική. Δεν έχει καμία αξία η πεζοδρόμηση της Αμαλίας, οι σχεδιάσεις ποδηλατοδρόμων και το κλείσιμο των λιμανιών άμα συνοδεύονται από τέτοια ημίμετρα  εξυπηρέτησης των τουριστογκαζάκηδων.
Πρέπει να αποφασίσουμε μια συνεπή ισορροπία μεταξύ της αισθητικής και πεζοδρομιακής σχεδίασης και της εξυπηρέτησης των αυτοκινούμενων επισκεπτών.
Αλλιώς θα κάνουμε πάλι μια τρύπα στο νερό. Και μάλιστα ακόμη πιο βλάχικη και κιτς από την προηγούμενη.

2 σχόλια:

 1. Σχολίασε σε παρακαλώ αυτό που έγινε στην κατα τον διοικητή Αρχοντα,το Δήμαρχο Αργους, αλλά ιδιαίτερα αυτό το μέγιστο πράσινο βουλευτή δεξιό χέρι του Βενιζέλου,"Ναυαρχίδα της Υγείας" το ΓΝΆργους που παραλίγο να στείλουν αδιάβαστο το μικρό παιδί από τη Κρήτη.
  Ερωτάται ο εκλεγμένος πράσινος πολιτικός φωστήρας που έχει φαγωθεί να μεταφερθεί το Νοσοκομείο εκεί στο Άργος"τέτοια περίθαλψη θέλει γιά τους έρημους κατοίκους και τους τουρίστες του Ναυπλίου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πω πω πω πω μέλι στάζει το στάμα σου. Εδώ άλλα σου λέει ο μπλογκίστας και εσύ τον χαβά σου.
  Για όλα φταίει ο Νανιάτης. Δεν φτιάχνεις ένα μπλογκ δικό σου να τον βρίζεις όσο τραβάει η ψυχή σου?
  Εμείς τι φταίμε να διαβάζουμε την χολή σου.
  Για την ανάρτηση έχεις να πεις κάτι ή δεν τη διάβασες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή