"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

To παράδειγμα του Albert Camus


Και ενώ μας περιμένει ένα ψιλοβροχερό και ελαφρώς χαλαρότερο σουκού, για να μπορέσουμε και μείς οι αυτόχθονες χριστιανοί, και του ελληνοφώνου αλλά και του αγγλοφώνου πλέον ευαγγελίου, να βρούμε την υγειά μας και την ανοιξιάτικη ησυχία μας, η δευτέρα που έρχεται προμηνύεται συναρπαστική.
Καταρχήν τη Δευτέρα στις 7 τ' απόγεμα, στο εργατικό κέντρο Ναυπλίου είναι η μεγάλη, παλλαική, πανναυπλιώτικη, χιλιοπροβαλλόμενη και χιλιοτραγουδισμένη συνέλευση της Πανναυπλιακάρας μας.
Βέβαια, δεν πρόκειται να ασχοληθώ και πολύ μαζί της διότι αποφάσισα πως αν δεν πειστώ για την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της ανοιχτής κίνησης, δεν πρόκειται να εκθέσω τον εαυτό μου σε αγωνιστικούς και φίλαθλους χαιρετισμούς, ούτε να πάρω στο λαιμό μου τους κωλοπλένηδες αναγνώστες του παλαμπουρτζίου.


Επίσης, για αυτή τη δουλειά είναι εξαιρετικότατος ο συναγωνιστής μπλόγκερ παλαμήδης που τολμώ να πώ πως είναι περισσότερο φανατικός από την αφεντομουτσουνάρα μου. Οπότε για περισσότερες πληροφορίες, πορώσεις και άλλες υπόγειες ειδήσεις, πηγαίντε στο πλάγιο μενού και πάνω ακριβώς από τη φωτογραφία του Περιπτέρου του Μήτσου, πατήστε κλικ. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει αναφέρει κάτι αλλά είναι σίγουρο ότι μέχρι τη Δευτέρα δεν παίζει να κρατηθεί.
Τη Δευτέρα όμως έχουμε και μια φανταστική άλλη εκδήλωση. Το μεσημεράκι στις 12, στην αίθουσα του Πανεπιστήμιου της Πόλης- Καμπόσε εμείς έχουμε ακόμη κανονικό Πανεπιστήμιο-έχουμε διάλεξη του πολυμήχανου και πολυνενεργού κυρίου Νίκου Λυγερού με θέμα : "Aπό το θεατρικό έργο στη σκηνοθεσία : To παράδειγμα του Albert Camus".
Όπως γίνεται αντιληπτό θα μαζευτούμε οι δεκάδες χιλιάδες κουλτουριαραίοι της πόλης, όλοι οι άπλυτοι και αριστεροεξυπνάκηδες που λέει και ο φίλος Άδωνις, εμείς οι υποστηρικτές της δημοτικής,  οι δήθεν θολοπροοδευτικοί και θα κατακλύσουμε την αίθουσα "Λήδα Τασοπούλου" στα κεντρικά διδακτήρια της Σχολής.
Είναι γνωστό άλλωστε σε όλη την επικράτεια πως οι Ναυπλιώτες, μόλις και ακούσουν εκδήλωση του Πανεπιστημίου ή του Χάρβαντ τρέχουν κοπαδικώς και υστεριάζοντας για να προλάβουν την γνώση που ξεχειλίζει από τον υπερδραστήριο και ανοιχτό εγκέφαλό τους.
Ο Albert Camus επίσης είναι ένα άτομο που απασχολεί χρόνια της Ναυπλιώτικη συνείδηση καθώς πέρα από εξαιρετικός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης υπήρξε και ο φιλόσοφος και θεμελιωτής της θεωρίας "του παράλογου" χρησιμοποιώντας τον μύθο του Σίσυφου που τιμωρήθηκε από τους θεούς να ανεβοκατεβάζει στους αιώνες των αιώνων έναν βράχο στη πλαγιά ενός βουνού.
Η άσκοπη τιμωρία του ήρωα που θεμελιώνει το παράλογο της ζωής, την έλλειψη νοήματος και ουσίας σε κάθε κίνηση και πράξη αφού δεν επιτυγχάνεται και δεν ορίζεται ποτέ κάποιος μακροχρόνιος στόχος και η κίνηση συμβαίνει αιωνίως, αποτελεί θεμέλιο λίθο στη ζωή κάθε Ναυπλιώτη που για να ξεπεράσει τα ηθικά και πρακτικά διλήμματα του μύθου και της παράλογης ζωής αποφάσισε εδώ και πάρα πολύ καιρό να αφήσει τον βράχο ακούνητο, νωπό και χορταριασμένο στους αιώνες των αιώνων, αμήν.
Ο Ναυπλιώτης απαντά στον "παράλογο" προβληματισμό του Καμύ με μια επίσης παράλογη, ασάλευτη και συντηρητική λογική. Κοινός παρανομαστής και στις δύο σκέψεις είναι η έλλειψη νοήματος  αλλά ενώ ο αριθμητής του Καμύ είναι η διαρκής κίνηση, το άσκοπο ανεβοκατέβασμα του βράχου, ο αριθμητής του Ναυπλιώτη είναι η διαρκής ακινησία.
Πέτρα που δεν κυλάει, δεν αγχώνεσαι αν πέσει, λέει ο Ναυπλιώτης σε κάθε του κίνηση και σκέψη.  Με άλλα λόγια κάτσε στα αυγάκια σου που μας λέγαν παλιά κι οι μανάδες μας και μη μου τους κύκλους τάραττε.  Και ο φιλοσοφικός μας στοχασμός κάπου εδώ τελειώνει. Μάλλον έχει ήδη τελειώσει προ πολλού.
Για όσους τύχει να παρευρεθούν και στις δύο εκδηλώσεις υπάρχει ένα εξαιρετικό δοκίμιο του Ελεμέρ Χάνκις με τίτλο "Ποδόσφαιρο και Φιλοσοφία". Οι ενδιαφερόμενοι ας το αναζητήσουν.

Καλό σαββατοκύριακο σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου