"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

312

Σήμερα και ώρα 7 το απόγεμα στη πλατεία Δημαρχείου στο Ναύπλιο συλλέγονται τρόφιμα για τα κοινωνικά παντοπωλεία Άργους και Ναυπλίου τα οποία δυστυχώς βαράνε εδώ και κάμποσο καιρό καμπανάκια προς όλους τους ενεργούς και ευαίσθητους ιθαγενείς πως δεν θα μπορούν να εκπληρώσουν ούτε κατά το ελάχιστο το αλληλέγγυο έργο τους.


Επειδή δεν μου αρέσει να μασάω τα λόγια μου έμαθα κυκλοφορώντας στα στενά, τις τρούμπες και τα καταγώγια του Ναυπλίου πως ακροδεξιά άτομα σπέρνουν φήμες που κυκλοφορούν με την γνωστή ταχύτητα της ράδιο αρβύλας  πως τα κοινωνικά παντοπωλεία της περιοχής και δή η Πύλη Πολιτισμού ταίζουν οικογένειες πρεζέμπορων τσιγγάνων. Στόχος τους φυσικά τί άλλο από το να απαξιώσουν το έργο τους.

Είναι αλήθεια όμως μια τέτοια πληροφορία; Και γιατί να θέλουν να απαξιώσουν ένα φιλάνθρωπο και αλληλέγγυο έργο σίτισης απόρων οικογενειών;

Καταρχήν η πληροφορία είναι ο ορισμός του ψέματος. Αν κάνει κάποιος μια έρευνα εξονυχιστική, όπως η αφεντομουτσουνάρα μου, θα διαπιστώσει πως το μόνο γεγονός άξιο ανάλυσης είναι πως μέσα από τις δεκάδες οικογένειες ελλήνων και αλλοδαπών που σιτίζει η Πύλη Πολιτισμού εθεάθη μια φορά, και αν είναι αυτό αλήθεια, η οικογένεια ενός τσιγγάνου γνωστού για την ενασχόλησή του με το εμπόριο ηρωίνης. Μια έρευνα στους γείτονες της περιοχής θα σας πείσει. 

Ξεπερνώντας το γεγονός πως η Πύλη όπως και κάθε κοινωνικό παντοπωλείο δεν μπορεί να ζητήσει ποινικά στοιχεία των σιτιζομένων παρά μόνο τα βασικά που αποδεικνύουν την οικονομική τους στενότητα, η κατηγόρια που σπέρνουν τα ακροδεξιά στοιχεία αποτελεί μια ύπουλη γενίκευση για να στρέψουν τον κόσμο της πόλης ενάντια σε κάθε μορφή αλληλεγγύης ανεξάρτητης από την φυλή ή τη θρησκεία του καθενός.

Αφού λοιπόν δημιούργησαν παλιότερα μια τεχνική κρίση με στημένα επεισόδια μπροστά στο Παντοπωλείο, αφού καταδικάστηκαν από φορείς, σωματεία και ομόφωνα ψηφίσματα του Δήμου, αφού επέστρεψαν στο δημοτικό συμβούλιο εκλιπαρώντας την άρση της ομόφωνης καταδίκης, τώρα παίζουν το τελευταίο τους χαρτί με τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Ο λόγος είναι απλός. Η Πύλη Πολιτισμού τους χαλάει τη μόστρα. Φρόντισαν να ανοίξουν τα γραφεία τους πράττοντας πανέξυπνα σε μια εργατική και προσφυγική συνοικία της πόλης. Εκεί θα μπορούσαν να εκδιώξουν, να εκφοβίσουν και να περιορίσουν τον αλλοδαπό πληθυσμό και να πάρουν με το μέρος τους μεγάλα κομμάτια του αυτόχθονα πληθυσμού που συνηθίζει να ρίχνει το ανάθεμα για όλα του τα δεινά στους ξένους.
Δυστυχώς όμως για αυτούς πολύ πριν ανοίξουν εκεί τα γραφεία τους, στον ίδιο δρόμο, δραστηριοποιούνταν έχοντας το σεβασμό της μεγάλης πλειοψηφίας των Ναυπλιωτών και όχι μόνο, η Πύλη της Αγάπης. Το κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης που σιτίζει κόσμο χωρίς να ελέγχει τις γονιδιακές ή άλλες καταβολές των αναξιοπαθούντων οικογενειών.
Oι ακροδεξιοί επομένως δεν μπορούν ακόμη να κάνουν την απόλυτη κατάληψη της εργατικής πρόνοιας. Δεν μπορούν να μείνουν μόνοι και κυρίαρχοι της περιοχής. Τουλάχιστον μέσα στα δικά τους μυαλά αυτό ισχύει. Γιατί εξ'όσων γνωρίζω, οι εθελοντές της Πύλης ουδέποτε στράφηκαν εναντίον τους, ούτε νομικά, ούτε βεβαίως ηθικά.

Αυτή είναι η απάντηση σε όλες τις φήμες, τα επεισόδια, τα ερωτήματα και τα κουτσομπολιά που πλανώνται στην ατμόσφαιρα της πόλης. Όφειλα να τα ομολογήσω γιατί και γώ μέσα στη πιάτσα τρυγυρνάω και κουκούτσια δεν μασάω.

Η απάντηση πάντως για το πόσο καίριο και σημαντικό για την κοινωνική μας ισορροπία είναι το ζήτημα της αλληλεγγύης δόθηκε χθές.

312 οικογένειες του Δήμου Ναυπλιέων, συμπολίτες μας, γειτόνοι και συγγενείς,  αιτήθηκαν στο δημαρχείο την ένταξη τους στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους. Λέτε να είναι όλοι αυτοί τσιγγάνοι έμποροι ηρωίνης; Πολύ αμφιβάλλω. Και αν είναι έστω ένας πρέπει να απαξιώσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα που θα ταίσει 312 οικογένειες; Πολύ αμφιβάλλω επίσης.

Το πρόγραμμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απαξιωθεί αλλά το σίγουρο είναι πως δεν αρκεί. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε το κράτος δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα δικό μας κράτος, συμπληρωματικό και αλληλέγγυο. Είναι η εποχή που θεσμοί κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας, υγείας και παιδείας περνάνε αποκλειστικά σχεδόν στα δικά μας χέρια. Στα χέρια των πολιτών.  Θέλουμε δεν θέλουμε.

Αυτό μπορεί να είναι ευχή και κατάρα μαζί.

Το μέλλον θα δείξει λίαν συντόμως και στον τόπο μας την κατάληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου