"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Ένας αριστοκράτης κωλοπλένης στη Κρήτη

Μόλις επέστεψα από διακοπές. Ήμουνα μία εβδομάδα στα Χανιά. Από εκεί έγραφα όλο το προηγούμενο διάστημα. Είχα πάει για να χαλαρώσω και να το παίξω και γώ λιγουλάκι Τσιμεντόβλαχος. Τουρίστας περιοπής. Πελοποννησιακό τζιμάνι. Να πάρω και γώ το αίμα μου πίσω βρε αδερφέ. Τί το ήθελα;

Δεν λέω. Ωραία πέρασα. Αλλά μόνο για Τσιμεντόβλαχος δεν λογαριαζόμουνα εκεί. Για βλάχος, καρίβλαχος σκέτος ίσως.

Ποιός; Εγώ!!! Ένας γνήσιος πρωτοπρωτευουσιάνος. Ένας αυθεντικός αριστοκράτης κωλοπλένης.

Χανιά. Πληθυσμός 65.000 αυτόχθονες κρητικάτσηδες. Όσο το Ναύπλιο και το Άργος μαζί. Μπορεί και λιγότερο.Παραλία διπλάσια σε μήκος, πλάτος και ύψος. Παλιά πόλη Χανίων με απαγόρευση διέλευσης οχημάτων. Η μισή και βάλε πεζοδρομημένη. Μαγαζιά ατελείωτα και όλων των ειδών και μουσικών. Εστιατόρια, κουτούκια, γυράδικα, φαγάδικα και ταβερνεία μοναδικά και πάμφθηνα. Μεγάλα και ευρύχωρα πάρκα παντού. Ευρύχωροι δρόμοι, σχεδόν εθνικές οδοί, μέσα και έξω από τη πόλη. Δέντρα, δέντρα και πάλι δέντρα σε κάθε γωνία να κρύβουν την όποια πιθανή τσιμεντίλα. Και την έκρυβαν θαυμάσια κι απλόχερα. Μνημεία, κάστρα και τζαμιά αξιοποιημένα οργανωμένα και καλαίσθητα. Βρήκα μέχρι και πολυκατοικία που το υπόγειο της ήταν αρχαιολογικός χώρος προς επίσκεψη. Αυτό το τελευταίο αφιερώνεται στους Αργείτες.

Ξενοδοχεία υπέροχα, αμέτρητα και φθηνά. Πλήρωσα για πέντε μέρες 100 ευρώ για ένα δυαράκι φουλ επιπλωμένο και εξοπλισμένο σαν κανονικό σπίτι συν μια κοινόχρηστη πισίνα. Δεν του έλειπε απολύτως τίποτα. Ποτέ δεν μου έκαναν έλεγχο, ποτέ δεν μου γκρίνιαξαν και πάντα με το χαμόγελο και το σας ευχαριστώ πολύ. Το κλειδί το είχα πάντα εγώ. Δεν το έδωσα ποτέ στην ρεσεψιόν παρά μόνο όταν έφυγα.

Είναι άλλα τα μεγέθη θα μου πείτε. Δεν μπορεί να συγκριθεί κοτζάμ Κρήτη με τη μικρή και φτωχική Αργολίδα μας. 

Είναι άλλος ο προσανατολισμός θα σας πω εγώ. Η περιοχή δεν έχει οργανωθεί με βάση τις καύλες της Αθήνας και των γύρω χωριών της. Η πόλη είναι οργανωμένη για να ευχαριστεί αρχικά τους μόνιμους κατοίκους της και έπειτα τους επισκέπτες της από όλο τον κόσμο. Και κυρίως και βασικώς έχει επιβάλλει την τοπική της κουλτούρα, τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε κάθε τομέα της αστικής της ζωής. Τουριστικής και μη τουριστικής.

Οπότε τί να κλάσουμε εμείς μπροστά της σύντροφοι; Ποιά κουλτούρα μας αναδεικνύουμε; Πού την έχουμε κρυμμένη και δεν την εμφανίζουμε; Αν οι τρελοχανιώτες είχαν για παράδειγμα στη κατοχή τους τη περιοχή γύρω από τα 5 αδέλφια και κάτω θα την είχαν κάνει την πιο ονομαστή πιάτσα σε όλα τα βαλκάνια. Δεν θα την άφηναν να ριμάζει μές στη μούχλα σαν εμάς. Το ίδιο για το στοιχειωμένο Ξενία, την Ακροναυπλία, το Μπούρτζι, την Αρβανιτιά, την Καραθώνα, τον Αμφιτρύωνα και τόσα άλλα.  Πότε θα σκυλοβαρεθούμε επιτέλους το τουρισμό του σαββατοκύριακου σύντροφοι; Ως πότε η αγέλη των Αθηναίων θα μας επιβάλλει την γκρίζα και ομοιόμορφη αισθητικής της και θα αφήνει πίσω της μια πόλη καρτ ποστάλ που δεν θα μας ανήκει;

Μα ο Ναυπλιώτης θα πείτε δεν βγαίνει τις καθημερινές. Δεν μπορεί ο Ναυπλιώτης να στηρίξει μόνος του τη τοπική οικονομία. Το χρήμα το έχουν άλλοι. Και αυτούς υπηρετούμε για να επιβιώσουμε και μείς τα φτωχά.

Σε ποιά πόλη να βγεί ο Ναυπλιώτης σύντροφοι;  Σε ποια μαγαζιά και με ποιές τιμές; Και τι μουσικές πρόκειται να ακούσει; Μπιτάκια και κλαπατσίμπανα; Πού κυνηγάμε τα στέκια με το τουφέκι πλέον; Πού έχουνε μείνει ελάχιστα; Πού σε λίγο καιρό περισσότερα θα είναι τα γιαουρτάδικα από τα περίπτερα; Να βγώ Πέμπτη βράδυ σύντροφοι για να φάω γιαουρτάκι;

Και πες χεστήκαμε για τον Ναυπλιώτη. Ο ξένος; Ο τουρίστας τί να έρθει να κάνει εδώ; Να μην υπάρχει λεωφορείο για Παλαμήδι και να ανεβαίνει χωρίς καμία καθοδήγηση, ούτε μισή ταμπέλα της προκοπής τα 999 σκαλιά( που δεν είναι τόσα) σαν το μαλάκα; Να πληρώνει ξεναγούς μπας και μάθει κάτι; Να βλέπει σάπια κτίρια στην Αρβανιτιά και στην Ακροναυπλία;  Να πηγαίνει στο Μπούρτζι για να μετράει σκουπίδια στο πάτωμα και σύριγγες; Να περπατάει στις Μπανιέρες για να βλέπει μόνο αντιαισθητικά συνθήματα με σπρέι και ερείπια;

Όχι σύντροφοι. Ο τουρίστας θα πάει στα Χανιά και στα κάθε Χανιά και θα μας γράψει στα παπαράκια του. Άντε καμιά βολτίτσα θα περάσει να μας πεί ένα γειά και μετά θα μας αφήσει μόνους παρέα με τους ηλίθιους τους Αθηναίους που τρώνε φέτα Δωδώνη στα ταβερνεία και νομίζουν πως είναι χωριάτικη και σπιτική.

Ο τουρίστας θα πάει αλλού σύντροφοι. Εκεί που θα διαβάζει μπροστά από κάθε κτίριο και μνημείο τις κατατοπιστικές ταμπελίτσες του, εκεί που θα σέβονται και θα αγαπούν τον τόπο και την ιστορία τους, εκεί που θα υπάρχει συγκοινωνία της προκοπής και εύκολη πρόσβαση σε ό,τι θελήσει,  εκεί που θα βλέπει απλοχεριά, γεμάτα χαμόγελα και ευρύχωρες ψυχές. Όχι δεκαροθάφτες αρπακολατζήδες και καφετζήδες, ταβερνιάρηδες, παγωτατζήδες και γιαουρτάδες  που περνιούνται για μεγαλοεπιχειρηματίες.

Και βεβαίως θα πάει εκεί που πληρώνει μόνο με 1 ευρώ  την παραδοσιακή πίτα με τυρομπίφτεκο ή σουτζούκι.


Τα έσπαγε παρεμπιπτόντως και στις δύο εκδοχές της.

Καλώς σας βρήκα και πάλι από κοντά.

16 σχόλια:

 1. "Ως πότε η αγέλη των Αθηναίων θα μας επιβάλλει την γκρίζα και ομοιόμορφη αισθητική της και θα αφήνει πίσω της μια πόλη καρτ ποστάλ που δεν θα μας ανήκει;"

  Μην ξεγελιέσαι φίλε μου. Στη ζωή υπάρχει πάντα και η προσωπική επιλογή και ευθύνη. Κανείς δεν μας επιβάλλει κάτι που άκριτα δεχόμαστε. Αλλά once κωλοπλένης, always κωλοπλένης (και κωλοτούμπας). It's an attitude. Η διαφορά είναι όπως είπες το θάρρος της γνώμης τους και το κρητικό πείσμα είναι αυτό που διατηρεί αυτονομία και αυτάρκεια. Πού να τα βρούμε εμείς αυτά? Τα είχαμε κι από πριν λες? Να υπενθυμίσω ότι έξω απ' το δημαρχείο είναι ακόμα ο Όθωνας, ή μου ανέβηκε η μυωπία? Όσο προσκυνάμε στο "ιστορικό μας κέντρο", ψάχνοντας parking στο "λιμάνι", τόσο θα παρακαλάνε να φύγουμε να αδειάσει το τραπεζάκι αν είναι σαββατοκύριακο (και δη με κόσμο!). Φόβος λέγεται αυτό, φόβος μήπως έρθει σαββατοκύριακο και δε βρούμε αρκετά άπλυτα σεντόνια.... Γι' αυτό και θα μας απαλλάξει άμεσα η καλή μας κυβέρνηση από το βάρος της Καραθώνας, να μη σπάμε τα κεφάλια μας πώς θα την αξιοποιήσουμε όπως οι Κρητικοί!! Καλή εβδομάδα μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το τελευταίο είναι και το καλύτερο.

   Διαγραφή
 2. Μπράβο γιά τις μεγάλες αλήθειες που λες. Οι υπεύθυνοι της πόλης ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ γιατί όλα αυτά που περιέγραψες για τα Χανιά είναι ΠΕΡΑ και ΕΞΩ από τις δυνατότητες τους. ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΜΕΤΡΙΟΙ και Κολημμένα μυαλά. Καμμιά φορά ακούγονται στο Βουλευτικό καινοτόμες απόψεις γιά τη πόλη όμως έρχεται σαν σιφουνας η σχολή Σαλε Χαλιλο Κουλάδων να πρόγκίξει και να γιουχάρει ότι νέο πάει να ειπωθεί. Ετσι λοιπόν μένουμε σε αυτή την εικόνα που είναι ίδια εδώ και πολλά χρόνια γιατί τα παραπάνω σκυλιά λυσσάνε και δαγκώνουν κάθε διαφορετικό που δεν μπορούν να το ελέγξουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είμαι βόλτα στα Χανιά και πάω να αγοράσω ένα αναπτήρα στο περίπτερο. Μου λέει ο περιπτεράς "κοίτα στο ταμπελάκι πόσο τον έχω γιατί δεν θυμάμαι". Κοιτάω άλλο ταμπελάκι κατά λάθος και του λέω "1,20€". Ο περιπτεράς κοκκινίζει και μου λέει "να μην το ξαναπείς αυτό, στο περίπτερο το δικό μου 1,20€ ο αναπτήρας, κοίτα καλύτερα."
  Τον είχε 0,70€.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι φίλοι Αθηναίοι πολύ θα ήθελαν να μας γράψουν στα πρωτευουσιάνικα παπάρια τους άλλα ας όψεται η μικρή απόσταση και τα μικρότερα έξοδα μετακίνησης σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλημερα ! Ποσο ειχε ο καφες στην Οστρια;Στην Κουκουβαγια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. στη κουκουβάγια έφαγα δεν ήπια καφέ...4.5 ευρώ η καρμπονάρα. και ήταν γαμάτη.

   Διαγραφή
 6. http://pseftadoros-nafplio.blogspot.gr/2013/06/blog-post_11.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. καζαν ντιπι φαγαμε για την χωνεψη ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γραε κάτι για την ΕΡΤ. Έλεοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοςςςςςςςςςςςςςςςςς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΓΡΑΨΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΤΗΝ ΑΛΛΗ 'ΒΔΟΜΑΔΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΓΡΑΨΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕς ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΄ΒΔΟΜΑΔΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αγαπητε Παλαμπουρτζη πιστευω οτι εισαι πολυ ευστοχος.Το Ναυπλιο κοντευει να γινει μια ερημουπολη παρεμπιπτοντως λογω των κλειστων μαγαζιων του.Πιστευω οτι σιγουρα χρειαζεται πραγματα για να παρει τα πανω του.


  ΑπάντησηΔιαγραφή