"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

Αφήστε τον πρωθυπουργό επιτέλους να κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει!

Η κυρία Μαργαρίτα Κούτσελα είναι δημοτική σύμβουλος του δήμου Ναυπλίου. Δεν την ήξερα ούτε ονομαστικά ούτε την είχα ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου.
Την "γνώρισα" εψές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς η ίδια  να το γνωρίζει, την ερωτεύτηκα σφοδρώς και πλατωνικώς.

Μη πάει ο νού σας στο πονηρό. Δεν πρόκειται για πραγματικό έρωτα αλλά για λογοτεχνικό. Εξαιτίας της και χάρη στις λεπτές αποχρώσεις της προσωπικότητας που ανέπτυξε στο χθεσινό λόγο της, μπορώ με κάθε λεπτομέρεια να σκιαγραφήσω το μεγαλείο, τη πυγμή, το όραμα και προπαντός την δημοκρατική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το στελεχικό δυναμικό, και δή το επαρχιώτικο, της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ευχαριστώ καλή μου Μαργαρίτα! Δεν θα ξεχάσω ποτέ το καλό που προσέφερες σε αυτό το ταπεινό ιστολόγιο. Ξεκινάω λοιπόν.

Εχθές, κατατέθηκε ένα ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο που συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως και που αφορούσε την καταδίκη του κλεισίματος της ΕΡΤ. 

Όπως είναι αναμενόμενο όλοι μα όλοι οι δεξιούληδες μέχρι ακροδεξιούληδες δημοτικοί σύμβουλοι ακολούθησαν τη γραμμή του κόμματος, τη γραμμή του ηγέτη και αρχηγού τους Αντωνάκη και ένεκα που πλησιάζουν και δημοτικές εκλογές και χρίσματα μοιράζονται δώθε κείθε, ένεκα που ο προσυνεδριακός διάλογος  είναι προ των θυρών της πόλεως, λογικό ήταν να επικρατήσει ο κομματικός πατριωτισμός. Λογικό και ως ένα βαθμό δικαιολογημένο. Άλλωστε για δεξιούς ανθρώπους μιλάμε που όσο να πείς  η στρατιωτική πειθαρχία, η προσοχή και η ημιανάπαυση κυλάει μέσα στο αίμα τους.

Είχαν όμως οι περισσότεροι τη λογική και τη σύνεση να εκστομίσουν ένα απλό "όχι' στο ψήφισμα. Να μην αναπτυχθούν σε επιχειρήματα και πιθανές σκέψεις που θα τους εκθέσουν απέναντι στους πολίτες και τη κοινή λογική. Όχι όμως η Μαργαρίτα μου. Όχι το κορίτσι μου. Το κορίτσι μου είναι βαμμένη νεοδημοκράτισσα και ξέρω πως διαβάζοντας αυτές τις γραμμές θα χαρεί που την παρουσιάζω με αυτό τον τρόπο. Είναι σαν να της προσφέρω αφιλοκερδώς ένα ακόμη κομματικό παράσημο. Και προφανώς αυτό είναι ακόμη πιο τραγικό και από τον ίδιο τον επιφανειακό και αντιδημοκρατικό πολιτικό της λόγο.

Τί είπε όμως το κορίτσι; Μόλις έλαβε το λόγο και με φωνή 40 Σαμαράδων στη συσκευασία του ενός, αρνούμενη προφανώς την αναγκαιότητα του ψηφίσματος, βροντοφώναξε στην αίθουσα την ιστορική πλέον φράση : " Αφήστε τον πρωθυπουργό επιτέλους να κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει". Ακολούθησε μια παραδοσιακή γιούχα, τα πνεύματα οξύνθηκαν αλλά πολύ γρήγορα έπεσαν και όλα καλά.

Αφήστε τον πρωθυπουργό επιτέλους να κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει! 

Μια φράση κλειδί που αποκαλύπτει ρηχή  πολιτική σκέψη, αλαζονεία, αντιδημοκρατική συνείδηση και  αντίληψη πως η εξουσία είναι λάφυρο.

Καταρχήν δεν ξέρω αν το γνωρίζεις καλή μου Μαργαρίτα αλλά ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνος του.  Δεν φύτρωσε ξαφνικά στη χώρα ένας πρωθυπουργός και κάνει κουμάντο. Υπάρχουν υπουργοί, βουλευτές, βουλή, κόμματα, συμβούλια, διαβούλια, τοπικές διοικήσεις, δικαστές, νόμοι, γραμματείς, φαρισαίοι και διαδικασίες που λέγονται ενίοτε και θεσμοί και που όπως λένε μερικοί περίεργοι, αυτοί οι θεσμοί είναι απαραίτητοι για την λειτουργία του πολιτεύματος. Και το πολίτευμα λέγεται δημοκρατία για να μην ξεχνιόμαστε μέρες που ζούμε. Αλλά κυρίως υπάρχει μια χώρα. Υπάρχουν πολίτες. Στ' αρχίδια μας οι πολίτες; Να αφήσουμε τον πρωθυπουργό μόνο του να κάνει τη δουλειά του; Να αγνοήσουμε όλα τα παραπάνω;

Μαζί σου. Αλλά και πάλι ρε κορίτσι μου ο πρωθυπουργός δυστυχώς  δεν είναι μόνος του. Ούτε το κόμμα σου είναι μόνο του στην εξουσία.  Υπάρχουν άλλα δύο κόμματα μαζί του. Ξέρεις στη πολιτική ζωή της δημοκρατίας υπάρχουν πολλά κόμματα. Όχι μόνο ένα. Δυστυχώς και ξανά μανά δυστυχώς αλλά υπάρχουν. Μακάρι να υπήρχε μόνο το δικό σου και η πατρίδα μας να ζούσε τον απόλυτο παράδεισο μέσα σε σκέψεις σαν και τις δικές σου αλλά ο κόσμος είναι σκληρός και ποτέ τέλειος. Δεν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει λοιπόν αλλά ο πρωθυπουργός και ηγέτης σου δεν είναι  καθόλου μα καθόλου μόνος του τελικά.

Έχει κάνει συμμαχία καταρχήν με τον αιώνιο εχθρό σου. Τους πρασινοφρουρούς όπως έλεγες και εσύ παλιά και όπως αναφέρουν προσφάτως και συνεχώς οι φιλτάτοι εθνικοσοσιαλιστές φίλοι σου στη καθημερινή τους προπαγάνδα εναντίον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Τους αποκαλώ φίλους σου γιατί δεν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει αλλά είναι οι μόνοι που σε στηρίζουνε. Οι μόνοι. Εσύ και αυτοί. Και ο πρωθυπουργός σου βεβαίως. Τραγικό; Τόση μοναξιά στη τελειότητα;

Μαζί με τους πρασινοφρουρούς έχουμε στη παρέα και άλλους. Τους παλιοαριστερούληδες. Κάποιους πρώην συριζέους, θεός φυλάξοι. Είναι και αυτοί μαζί με τον αρχηγό σου στην εξουσία και έχουν και αυτοί λόγο στις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβερνήσεως. Το ήξερες; Ή μήπως μέχρι εχθές δεν σε είχανε ενημερώσει σωστά; Ο αρχηγός σου πάντως μόνο τάματα στη Παναγιά τη Σουμελά δεν τους έκανε για να πάρει τη καρέκλα. Θυμάσαι; Είχε κάτω από 30% και τα κουκιά δεν βγαίνανε. Το 70% του κόσμου δεν τον ήθελε μάλλον.

Επίσης έχω μια απορία. Όταν λές πως ο πρωθυπουργός πρέπει να συνεχίσει το έργο του εννοείς να τοποθετήσει στη διοίκηση της ΕΡΤ αυτόν που πήρε συνέντευξη από τη Τζούλια Αλεξανδράτου αμέσως μετά τη τσόντα; Τον Αιμίλιο Λιάτσο; Αυτόν τον φοβερό δημοσιογράφο; Ή μήπως τον νεοδημοκράτη φίλο μας και πρώην Νομάρχη Αργολίδας κύριο Σαραβάκο; Αυτή είναι η ανεξάρτητη ΕΡΤ που οραματίζεται ο Αντωνάκης μας; Αυτό είναι το έργο που πρέπει να συνεχίσει;

Κλείνοντας, να σου κάνω και ένα μικρό μάθημα για τον θεσμικό σου ρόλο. Έχεις και τέτοιον να ξέρεις. Είσαι δημοτική σύμβουλος. Αντιπρόσωπος των πολιτών του Δήμου. Όχι κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε παπαγαλάκι της κεντρικής εξουσίας. 

Ψιλά δημοκρατικά γράμματα θα μου πείς. Και δεν λέω. Όπως τα βλέπεις εσύ τα πράγματα, δίκιο έχεις.

(το ψήφισμα για την ιστορία πέρασε με 14 ψήφους υπέρ)

21 σχόλια:

 1. Αποψή μου είναι ότι το είπε με βαριά καρδιά.
  Θα προτιμούσε να έλεγε:
  "Αφήστε επιτέλους το Βασιλιά να κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει"
  αλλά της τα χαλάει το πολίτευμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ή μπορεί και να είπε
  "Αφήστε τον πρωθυπουργό να κάνει τη δουλειά του (,) <--(κόμμα) όπως ξέρει".
  Αφήνοντας μομφή για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού αλλά προτρέποντας ταυτόχρονα να τον αφήσουμε να δοκιμάσει με το δικό του τρόπο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η εν λόγω κυρία μάλλον δεν ξέρει τί σημαίνει η λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ καί είναι κρίμα γιατί το έχει και το λογότυπο του κόμματος της. και μια το έφερε η συζήτηση πότε προθυπουργός από μόνος του πήρε σωστές δημοκρατικές και ( συνταγματικώς επιτρεπτές) αποφάσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όντως, όποιος δεν είναι με΄μας, είναι φασίστας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κλασική διατύπωση αμόρφωτου ανθρώπου που νιώθει άβολα με την αμορφωσιά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εγώ δε μπορώ να σχολιάσω σήμερα. Στα πλαίσια της δημοκρατίας πάντα, μου αφαιρέθηκε ο λόγος από τον πρόεδρο γιατί δε σεβάστηκα το δημοτικό συμβούλιο... Λέω να το κρατήσω όλη την εβδομάδα, μη δημιουργώ και θέματα, έρχεται και ο αντωνάκης να δει την πεθερά του (πράγμα δυσάρεστο από μόνο μου εδώ που τα λέμε, σε κάθε οικογένεια). Ας μην ανακατευόμαστε λοιπόν σε οικογενειακά προ-βλήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. κλασικη αισχρη δημοσιογραφικη ηλιθιοτητα...!!!!αραγε ο κυριος η η κυρια που εγραψε το δημοσιευμα απορω απο που περνει πληροφοριες για την εν λογο κυρια κ δεν γνωριζει τπτ για αυτη λες κ ξεφυτρωσε απο το πουθενα ....απορω με το ταλεντο σας κ την δουλεια σας...η προσφορα τησ κυριας στην αργολιδα ειναι εδω κ 10 χρονια ...οσο στο δημο ασινης οσο κ στην νοδε!!!τουλαχιστον την επομενη φορα που θα γραψετε παρτε σωστες πληροφοριες ...δεν θα σας μαθουμε εμεις την δουλεια σας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σε εμένα αναφέρεσθε; αν αναφέρεσθε σε εμένα ήμουν αυτόπτης μάρτυρας της δήλωσης. και δεν το έχω αναφέρει μόνο εγώ.

   και αν τυχόν αναφέρεσθε σε εμένα...δεν ξέρω γι αυτό ρωτάω...
   δεν είμαι δημοσιογράφος.

   Διαγραφή
  2. Προς απανταχού πενηντάρηδες, νέους χρήστες ΙΝΤΕΡΝΕΤ: Όποιος διατηρεί ιστολόγιον (βλ. μπλογκ ή blog), δεν είναι κατ' ανάγκη δημοσιογράφος! Άραγε οι κύριοι που σχολιάζουν ανεμπόδιστα, προσέχουν που βάζουν την υπογραφή τους? Εγώ πάντως απορώ με τι κριτήρια ψηφίζουμε.

   Διαγραφή
  3. Ε! Εντάξει...Όλοι καταβάλαμε ότι το σχόλιο το γράψατε εσείς κυρία Μαργαρίτα Κούτσελα. Γιατί κρύβεστε ωσάν τους "Γνωστούς - Αγνώστους" ;
   Υποθέτω βέβαια ότι δεν εχετε ντραπεί αρκετά για αυτά που είπατε. ή μηπως ντραπήκατε;

   Κικι.-

   Διαγραφή
 8. Πολύ φασαρία για το τίποτα.Θυμάμαι πριν δυο χρόνια που είχαν εγκρίνει ψηφίσμα στο δημοτικό συμβούλιο κατά του κλεισίματος των μικρών δημοτικών σχολείων, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, το υπουργείο έβαλε λουκέτο με συνοπτικές διαδικασίες και μας έμειναν τα πανό.Δικαίωμά του του κυρίου Γκιόλα να ζητήσει εξηγήσεις για την ΕΡΤ,αλλά αυτή την στιγμή υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου και η ΕΡΤ δεν είναι σίγουρα μία από αυτές.Καλό θα ήταν λοιπόν ο κύριος Γκιόλας να αρχίσει να δείχνει και λίγο ενδιαφέρον για τα προβλήματα των δημοτών που του εμπιστεύτηκαν έστω και αυτήν την θέση και να αφήσει τα της ΕΡΤ κατά μέρους, γιατί δεν είναι δική του δουλειά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. η ΕΡΤ ποιανού δουλειά είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Το ψήφισμα ήταν πρωτοβουλία δημοτών αγαπητέ ανώνυμε. Άρα ο κύριος Γκιόλας αυτούς υπηρετούσε προφανώς. Και ευτυχώς που κάποιος δέχτηκε να το κάνει, προς τιμή του είναι. Όσο για τους λοιπούς ανώνυμους που διαφωνούν (ασχολίαστο το γιατί και το πώς, αλλά και η διατήρηση της ψευτοανωνυμίας για να πετάμε εκ του ασφαλούς τη μπηχτή μας), δεν είδα κανέναν στο δημοτικό συμβούλιο, που κατά τα άλλα ανοιχτό είναι για όλους και για κοινά μας θέματα. Καλό θα ήταν λοιπόν όποιος έχει πρόβλημα εκπροσώπησης να έρθει να διεκδικήσει τα πολιτικά του δικαιώματα. (αφού γενικώς μας αρέσουν οι συμβουλές, μια ευγενική χορηγία, αλλά όντως πολύ κακό για το τίποτα).
  Η ΕΡΤ ποιανού δουλειά είναι τελικά? Του διορισμένου από το μπαμπά του μόνο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Παρεπιπτόντως, τελευταία ντρέπομαι πολύ που είμαι ναυπλιώτισσα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ Mario Και δεν σε χαλασε αδερφε. Επιασες στο στομα σου την μεγαλη αυτη γυναικα? Την εξαιρετικη Δημοτικη Συμβουλο? Επιασαν δουλεια ολα τα δημοτικα πισια σε Ασινη, Δρεπανο, Ναυπλιο. Καλη τυχη.

  +1 σε Dimi. Ανθρωποι ανω των 50 stay away from the PC. Κανει κακο στα ματακια βρε κουτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. εσείς είστε επώνυμοι δηλαδή; Για όνομα του θεού. Και όσο για τον Γκιόλα επιμένω, καλό είναι να βγει και λίγο έξω,για να δει τα πραγματικά προβλήματα όχι μόνο του Ναυπλίου αλλά και των γύρω περιοχών, αν ξέρει βέβαια κατά που πέφτουν.Εκτός και αν θέλει να μπει σαν τον Κοδέλα σε κανενα καράβι και να πάει στη Νικαραγουα για κανενα αντιπολεμικο συλλαλητήριο. Έπιασε τόπο η ψήφος των Ναυπλιέων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ερώτηση χωρίς απάντηση προς το παρόν...η ΕΡΤ ποιανού δουλειά είναι;

   Διαγραφή
 14. Μην με ρωτάς ποιανού δουλειά είναι η ΕΡΤ, μέσα στις επόμενες μέρες κλείνει το νοσοκομείο του Ναυπλίου και εμείς ασχολουμαστε με τους χαραμοφάηδες της ΕΡΤ. Τώρα που θα πάνε σπίτι τους πήγαινε και ρώτα τους ίδιους ποιανού δουλειά είναι.Α και ρώτα τους και πόσα έπαιρναν και αν μπηκαν με ΑΣΕΠ.Όχι ότι με νοιάζει δηλαδή αλλά για σένα που κόπτεσαι τόσο πολύ γι'αυτούς και όχι για το τί μας περιμένει εδώ πέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δεν θέλω να κλείσει το νοσοκομείο. ούτε η ΕΡΤ θέλω να κλείσει. πρέπει να αναφέρω και τα δύο στο ίδιο κείμενο;

   Διαγραφή