"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

O νέος εμφύλιος

Σύμφωνα με την έγκριτη ανάλυση του εκλογολόγου κυρίου Νικολακόπουλου ένα χρόνο πριν, πάνω στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2012 προκύπτει ένα πολυεπίπεδο εμφυλιακό τοπίο.

Το πρώτο αντιθετικό ζεύγος και το πιο έντονο είναι η μεγάλη διαφορά πολιτικής προτίμησης μεταξύ των νέων ηλικιών και των μεγαλυτέρων. Οι νέοι επιλέγουν κατά συντριπτική πλειοψηφία νέα πολιτικά σχήματα ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες επιλέγουν σταθερά τα πιο παραδοσιακά.

Το δεύτερο αντιθετικό ζεύγος σκιαγραφείται στη μεγάλη απόσταση πολιτικής προτίμησης μεταξύ των επαρχιακών περιοχών και των μεγάλων αστικών κέντρων. Οι επαρχίες επιλέγουν τα παραδοσιακά κόμματα ενώ τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας έχουν απεγκλωβιστεί πλήρως από τα διλλήματα του παλιού διπολισμού.

Ένας τρίτος εμφύλιος όμως συντελείται και εντός των μεγάλων πόλεων μεταξύ των μεσοαστικών συνοικιών και των εργατικών περιοχών. Οι εργατικές περιοχές επιλέγουν νέα σχήματα ενώ οι μεσοαστικές επιλέγουν την σταθερότητα των παραδοσιακών σχημάτων.

Ένα χρόνο μετά την διεξαγωγή των εκλογών και ενώ η χώρα βαδίζει μέσα σε  πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση και αυξανόμενα διπολικά και εμφυλιακά σύνδρομα ήρθε και η προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού για το απότομο και αντιδημοκρατικό κλείσιμο της εθνικής ραδιοτηλεόρασης και δημιουργήθηκε άμεσα και ένα τέταρτο εμφυλιακό ζεύγος που αναμένεται να ξεχειλίσει το ποτήρι της πόλωσης και της κοινωνίας των αντιθέσεων. Πρόκειται φυσικά για το αντιθετικό ζεύγος των καταναλωτών έναντι των πολιτών.

Μπορεί σχετικά με την υπόθεση της ΕΡΤ να φαίνεται πως η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου χαρακτήριζε αρνητική την εξέλιξη του κλεισίματος παρόλα αυτά ένα πολύ μικρότερο μέρος αυτού του κόσμου έδειξε να κινητοποιείται για την υπεράσπισή της.

Ανάμεσά τους καλλιτέχνες, ζωγράφοι, μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, αρθρογράφοι, χρονογράφοι, συγγραφείς, ακαδημαικοί και άλλοι άνθρωποι του πνεύματος και φυσικά αλληλέγγυοι εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και ενεργοί πολίτες.

Όλοι μα όλοι άνηκαν σε αυτό που αποκαλείται μη εμπορικό και φιλοδιαφημιζόμενο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας. Είναι όλοι αυτοί που δεν μετράν τη ζωή με νούμερα τηλεθέασης ούτε φυσικά με μεγέθη διαφημιστικής πίτας. Είναι αυτοί που αγνοούν ή περιφρονούν το image making, τις πολιτικές προώθησης προιόντων, τις διαφημιστικές προπαγάνδες και φυσικά θεωρούν πως η ενημέρωση και η τέχνη δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ αποκλειστικά εμπορεύσιμο προιόν.

Από την άλλη πλευρά όμως υπήρχε ένα σταθερό ποσοστό Ελλήνων που συμφωνούσε με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Είναι οι πολίτες θύματα των ιδιωτικών καναλιών. Είναι οι καλύτεροι πελάτες τους και τα βασικά θύματα των φθηνών θεαμάτων και της προπαγάνδας της ιδιωτικής και ιδιοτελούς ενημέρωσης. Όχι βεβαίως πως η μέχρι τώρα ενημέρωση της εθνικής ραδιοτηλεόρασης δεν ήταν ελεγχόμενη αλλά τουλάχιστον η πολιτιστική της προσφορά θεωρείται αξεπέραστη. Συγκρίνοντας δηλαδή την ιδιωτική τηλεόραση με την εθνική μοιάζει να συγκρίνεις γελοιωδώς το Νίκο Καρβέλα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Αν τώρα προσθέσεις σε αυτό το μειοψηφικό ποσοστό πολιτών-καταναλωτών που συμφωνούσαν με το αντιδημοκρατικό κλείσιμο της ΕΡΤ και τους πολίτες που ενώ διαφωνούσαν επέλεξαν να παρακολουθήσουν τα γεγονότα από την άνεση του καναπέ τους μετατρέποντάς τα άθελα τους σε γεγονότα προς κατανάλωση, τότε το δίπολο καταναλωτών-πολιτών αναμένεται και αυτό στο μέλλον έκρυθμα συγκρουσιακό.

Μέσα σε μια χώρα γερόντων, επαρχιακής προχειρότητας, αμερικανοποιημένης καταναλωτικής μανίας, μεσοαστικών σταθερών και κεκτημένων και κυριαρχίας ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών εντός των εργατικών συνοικιών, ελέω χαμηλού πνευματικού επιπέδου, το μέλλον των προοδευτικών αντιλήψεων αναμένεται σύντομα επικίνδυνα μειοψηφικό.

Επομένως οποιοσδήποτε προσανατολισμός τους για όξυνση ενός μεταμοντέρνου εμφυλίου δεν δείχνει να τους ευνοεί. Αντιθέτως θα ενισχύσει τον αντίπαλο που δείχνει ξεκάθαρα με βάση τα πρόσφατα γεγονότα πως τον επιδιώκει.


Mario Vagman (Β.Μ.)

6 σχόλια:

 1. Η επίθεση ειναι η καλύτερη αμυνα Βαγγέλη... Το Μάη του 68 έλεγαν "αν τους δώσεις ένα δάχτυλο θα σου πάρουν όλο το χέρι".
  Οχι άλλη θυματοποίηση τη στιγμή που έχουμε δίκιο. Το παιχνιδι θα παιχτεί στους δρομους και κανείς δε θα πάει με το μέρος του καρπαζοεισπράκτορα.
  Βάρκιζα τέλος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είπα να γράψω κάτι και μετά να βγω στους δρόμους για την επανάσταση, αλλά βαριέμαι και εγώ όπως και οι 1,500,000 άνεργοι. Όταν η ανεργία στους νέους είναι 67%!!!! και δεν τους βλέπεις στους δρόμους άστα να πάνε. Στις δύο τελευταίες πορείες που πήγα στην Αθήνα τα νούμερα των συγκεντρωμένων ήταν απογοητευτικά και ας λέει ο Νικολακόπουλος ότι θέλει για την άνοδο των νέων κομμάτων στις αστικές περιοχές. Αυτοί νομίζουν ότι ψηφίζοντας ένα κόμμα με αριστερές καταβολές τέλος, εκπλήρωσαν το χρέος τους σαν ενεργοί πολίτες και ταυτόχρονα έκαναν και την επανάσταση τους. Αρκεί να μην τους ξανά ενοχλήσεις για τέσσερα χρόνια. Κάνε ότι θες.
  Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Γιαυτό και ειδικά οι νέοι δεν ξεσηκώνονται. Ποιόν να ακολουθήσουν? τον θέλω να μοιάσω στον Ανδρέα Π για να πάρω ψήφους?
  Άστα λοιπόν, ξεκινάτε εσείς την επανάσταση και μετά ερχόμαστε και εμείς.

  ΥΣ μην ξεχνάς και τις ακροαριστερές αντιλήψεις. Δεν προλαβαίνεις να πεις κάτι που δεν συμφωνεί με το πρόγραμμα ενός κόμματος τις αντιπολίτευσης και αμέσως είσαι φασίστας.
  Η Δημοκρατία είναι πολύ ευαίσθητη για να μπορεί να δεχτεί ταυτόχρονα και τους βλάκες και τους φασίστες.

  Σκέψου να μη βαριόμουνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η Ελλάδα διαλύεται από το πολιτικό νάνο Σαμαρά και τον εξουσιομανή πολιτικό ρετάλι ΧοντροΜπέννυ που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι γιά τον πρώτο η θέση του Πρωθυπουργού και γιά τον δεύτερο η πολιτική ασυλία του έξω απο τον Κορυδαλλό όπου κανονικά έπρεπε να είναι με τον Ακη και άλλους συντρόφους τους. Έρχεται μέσα στο Καλοκαίρι φοροεισπραχτική λαίλαπα διάλυση των στοιχειωδών κοινωνικών δομών, κλείσιμο δημοσίων οργανισμών, κλείσιμο Νοσοκομείων και αυτοί οι δύο υπεύθυνοι "Σωτήρες" πρέπει να καταλάβουν ότι ότι κάνουν είναι εθνική προδοσία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δηλαδή Ανώνυμε 6¨31 το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος?
   Κάτι μου θυμίζεις με το εξουσιομανή πολιτικό ρετάλι ΧοντροΜπέννυ? Τον γουστάρεις γιαυτό και τα επίθετα?

   Διαγραφή
 4. Εγώ τι να πω που:

  1- Για ειδήσεις άκουγα 1ο πρόγραμμα (διαδικτυακά πάντα γιατί είχαν φροντίσει να μην πιάνουμε τους δημόσιους σταθμούς στην περιοχή). Στην τηλεόραση, ειδήσεις κατά προτίμηση στην ΕΤ3 και ενημερωτικές εκπομπές επίσης στην ΕΤ3 (Τριανταφυλλίδης, Ανιχνεύσεις κ.λπ.)

  2- Για μουσική άκουγα "Κόσμος" (διαδικτυακά)και 2ο πρόγραμμα

  3- Και στα πολύ μερακλίδικά μου (ειδικά το καλοκαίρι) γούσταρα να ακούω το βράδυ "Φωνή της Ελλάδας" στα μεσαία (για να θυμηθώ και λίγο την εποχή που ήμουν "μετανάστης")

  Τον έχω πιει κανονικά έτσι?

  Λες να με πειράξει ο Αλαφούζος? Τον Πρετεντέρη τον έχω κόψει από καιρό. Με έπιαναν γαστρεντερίτιδες και τέτοια.

  (ΥΓ1. Πότε έρχεται για πανηγύρι στην περιοχή η Χαρά Βέρα? Οπα, τσαλίμια και νταλκάδες, επ, εεεεεπ. Αυτή δεν την είδαμε ποτέ στην Μπήλιω. Why Bilio, why?

  ΥΓ2. Γιάννη μου το, Γιάννη μου το μαντήλι σου...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή