"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

To φεστιβάλ πρέπει να χεστεί

Ομολογώ πως δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το φεστιβάλ Ναυπλίου, ούτε πρόκειται. Δεν είναι πως το σνομπάρω ή κάτι τέτοιο. Απλά τυχαίνει να είμαι νομοταγής πολίτης και να υπακούω πάντοτε τους τοπικούς μου άρχοντες και διοικούντες.
Ένας εξ' αυτών, ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε, παίρνοντας τον λόγο στην έναρξη του φεστιβάλ ανέφερε στα αυτιά του εμβρόντητου κοινού πως το φεστιβάλ πρέπει να χεστεί. Δεν ξέρω αν ήθελε να πεί κάτι άλλο όπως για παράδειγμα το φεστιβάλ πρέπει να συνεχιστεί αλλά ο περί χεσίματος λόγος υπήρξε πεντακάθαρος και διαυγώς διατυπωμένος.
Οπότε μπορώ εγώ ο ταπεινός αυτόχθων να παρακούσω τις βουλές του τοπικού αφέντη μου;
Το ξέρω πως τώρα θα σας τρώει η περιέργεια για τη ταυτότητα του ανδρός. Μη με πιέζετε. Δεν μπορώ να ομολογήσω τίποτα. Μόνο μια μικρή βοήθεια θα δώσω.
Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Μήτσος ο οποίος αναγκάστηκε να ανεβάσει το μικρόφωνό του μερικά εκατοστά πιο ψηλά για να βγάλει τον λόγο του καθότι μη ιδιαιτέρως αψηλός ο προλαλήσας. Το ύψος δε του προλαλήσαντος  έγινε αντικείμενο αστεισμού από τον Μητσάρα της καρδιάς μας με στόχο να σπάσει τον πάγο της μεγαλειώδους ειπωθήσας κοτσάνας αλλά ματαίως. Ίσως κιόλας να πολλαπλασίασε την αμηχανία του κοινού.
Το ρεζουμέ της ιστορίας όμως είναι ένα. Το φεστιβάλ πρέπει να χεστεί. Πάει και τελείωσε.


Επόμενο θέμα. Τα κοινωνικά παντοπωλεία Άργους και Ναυπλίου βαράνε ες ο ες. Γιατί σύντροφοι; Τόση αδιαφορία πιά; Τόσος σταρχιδισμός στα μέρη μας; Και καλά, η δεξιά νομεκλατούρα της περιοχής τυρβάζει στα νεοφιλελεύθερα βουνά της ατομικής πρωτοβουλίας. Η αριστερή; Πού εχάθη; Στα παχιά μαξιλάρια του καναπέως και της θεωρίας προφανώς. Οι επί της διαδικασίας διαφωνούντες επαναστάτες.  Στον αιώνα των αιώνων αμήν. Ζωή σε λόγου μας!

Τέλος για να μην σας κουράσω Δευτεριάτικα και του Αγίου Πνεύματος, μια ερώτηση. Θερινό σινεμά θα ξαναέχουμε ποτέ σε αυτή τη πόλη; Τί συμβαίνει; Το κόψαμε κι αυτό; Ξέρω διάφορες φήμες σχετικά με τις ατυχίες του Αργείου ιδιοκτήτη και το ενδεχόμενο να το πάρει ο αγαπητός φίλος Φίλιππας του χειμερινού κινηματογράφου αλλά από ουσία τίποτα. Το θερινό παραμένει κλειστό.

Ένα σινεμαδάκο και μια Καραθωνίτσα είχαμε όλα αυτά τα χρόνια οι δόλιοι αυτόχθονες ιθαγενείς σαν έξοδο διαφυγής από την καλοκαιρινή βαβούρα κι αρχίζουμε σιγά σιγά και τα χάνουμε κι αυτά. Χθές κιόλας προσάραξα με την παρέα μου στη βραδυνή αμμουδιά της Καραθώνας δια να απολαύσουμε τη πανσέληνο. Μήπως χρωστάμε τίποτις ψιλό στο ΤΑΙΠΕΔ γι αυτή μας την ολιγόωρη διαμονή; Λέω εγώ τώρα. Αν είναι στείλτε μου την απόδειξη στο μέιλ και εγώ θα φροντίσω καταλλήλως για τα περαιτέρω. 

Του χρόνου πάντως θα έχουμε σίγουρα θερινό. Αλλά από το Φουγάρο. Που δεν λέω, καλό θα είναι. Αλλά σαν το δημοτικό θερινό, τίποτα. Επειδή έχω περιπλανηθεί σε διάφορα θερινά σινεμά ανά τη χώρα, ομολογώ χωρίς καμία δόση υπερτοπικιστικού φρονήματος πως το δικό μας είναι αν όχι το ομορφότερο, ένα από τα ομορφότερα.

Δεν πειράζει όμως. Του χρόνου από το Φουγάρο.

Μέχρι τότε, ζήτω η δικτυακή πειρατεία και στο Ναύπλιο!

Υ.Γ: Η δικαιολογία πως έχουμε ακόμη χειμερινό, δεν πιάνει καλοκαιριάτικα. Λυπάμαι.

2 σχόλια:

  1. Βρες σπιτάκι με αυλή...είτε με νοίκι, είτε με κατάληψη..κάνουμε επαφή με φιλαράκια από Αθήνα για τη μηχανή..την αγοράζουμε ρεφενέ...ποπκόρν στην κατσαρόλα...και φύγαμε!!Α.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι ότι ο θερινός κινηματογράφος θα συνοδεύεται από τη γνωστή ευγένεια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή