"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

Τα σκουπίδια της Αργολίδας

Δεν μπορώ να καταλάβω προς τί όλος αυτός ο θόρυβος, η γκρίνια και οι καταγγελίες για τις χωματερές που δήθεν βασανίζουν τους πολίτες του Άργους και του Ναυπλίου και όχι μόνο.

Εκτός από μια μικρή ταλαιπωρία που έπληξε τους λουομένους της Καραθώνας και τους ανάγκασε μόνο για μια μέρα σε άτακτη φυγή και κάποιες καρκινογόνες ουσίες που ανέπνευσαν οι κάτοικοι του Δήμου Άργους-Μυκηνών για ελάχιστες ώρες (σε σχέση με την αιωνιότητα), τίποτα τραγικό δεν έχει συμβεί και απολύτως τίποτα δεν δείχνει να συγκλονίζει την τοπική κοινωνία σε σχέση πάντα με το δήθεν πρόβλημα των παράνομων χωματερών. 

Πολύ λογικά ο κόσμος της περιοχής, ζώντας τα δικά του προβλήματα, δεν έχει τον χρόνο, την όρεξη και τη διάθεση να ασχοληθεί με τέτοια αστεία και ελάχιστης εθνικής και τοπικής σημασίας θέματα όπως το περιβάλλον, η ανθρώπινη υγεία και η αισθητική. 

Άλλωστε μιλάμε για ένα πρόβλημα καθαρά εποχικό, που αφορά μόνο τους ζεστούς θερινούς μήνες, ένα πρόβλημα που δίνει την ευκαιρία τότε και μόνο τότε να αναπτυχθούν αντιπολιτευτικοί λόγοι από τη μία και μεγάλες υποσχέσεις και δικαιολογίες από την άλλη. Τίποτα από όλα αυτά βεβαίως δεν φτάνει στα αυτιά των πολιτών που περιμένουν σοφά και υπομονετικά το δροσερό φθινόπωρο και τον κρύο χειμώνα να σκεπάσει το δήθεν πρόβλημα.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε δεν ακούς και από κανένα επίσημο στόμα κάποια πρόταση ρεαλιστική και πρακτική, έναν σχεδιασμό οργανωμένο και αποτελεσματικό, κανέναν απολύτως λόγο ουσίας και σοβαρού περιεχομένου. Η αντιπολίτευση συνήθως καταγγέλει και ζητάει παραιτήσεις ενώ η συμπολίτευση δικαιολογείται, υπόσχεται γενικώς και αορίστως και κριτικάρει την αντιπολίτευση για στείρα κριτική. Και οι δύο περιμένουν να φύγει το θέρος, μαζί του να φύγει και το πρόβλημα που κανείς δεν ξέρει να λύσει και η ζωή να συνεχιστεί ανέμελα και προεκλογικά.

Άλλωστε, ο σοφός λαός της Αργολίδας, ένα πολιτικό υποκείμενο υπεύθυνο και ώριμο, δεν παρασύρεται και δεν ασχολείται με τόσο πεζά και επικοινωνιακά προβλήματα. Δεν είναι με λίγα λόγια τα σκουπίδια και η διαχείρισή τους αυτό που θα καθορίσει την ψήφο του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ούτε φυσικά το πρόγραμμα και οι θέσεις των υποψηφίων. Άλλα είναι τα καυτά ζητήματα που τον απασχολούν.

Θα φύγει το ενοχλητικό καρτοτηλέφωνο απέναντι από το μπαλκόνι του; Αυτό που κάθε βράδυ φιλοξενεί αλλοδαπούς που δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί τον άνθρωπο;  Και να πείς πως καταλαβαίνει τί λένε; Παπάρια. Στα ξενικά μιλάνε με τους μακρινούς συγγενείς. Ούτε κουτσομπολιό δεν μπορεί να κάνει ο χριστιανός.

Θα περάσει ο δρόμος από το χωράφι του; Θα φύγει ο κάδος από το πεζοδρόμιο που παρκάρει; Θα πάρει πόστο στο δήμο ο μπατζανάκης του να καβατζωθούν οικογενειακώς; Θα μπεί στο καινούριο σχέδιο πόλεως το αγρόκτημά του; Ποιόν υποψήφιο υποστηρίζει κρυφώς το κόμμα του; Πόσους φίλους ή συγγενείς έχει στο ψηφοδέλτιο του τάδε ή του δείνα; Ποιός φοράει τα πιό ωραία ρούχα; Ποιός έχει καλύτερη άρθρωση; Ποιός ήτανε λιγότερο μαλάκας στο σχολείο; Ποιός του μιλάει καλύτερα στο δρόμο; Ποιός θα κάνει πάρκο μπροστά στο σπίτι του για να ανέβει η αντικειμενική αξία της περιουσίας του; Ποιός θα βολέψει τη κόρη του ή το γιό του; Ποιός θα αλλάζει τακτικά τις λάμπες στη γειτονιά του; Και κυρίως, ποιός χρησιμοποιεί την καλύτερη ποιότητα χαρτιού για να προβάλλει την μουτσούνα του;

Αυτά και άλλα τόσα σημαντικά, ποιοτικά, βαθιά πολιτικά  και ανυστερόβουλα ζητήματα απασχολούν τον σοφό Αργολιδέα ψηφοφόρο.

Γι' αυτό ας σταματήσουν οι δημοσιογράφοι να κρίνουν, οι δήθεν οικολόγοι πολίτες να σχολιάζουν και οι τοπικοί πολιτικοί ταγοί να προσποιούνται πως ενδιαφέρονται για το δήθεν πρόβλημα των παράνομων χωματερών.

Ο λαός της Αργολίδας δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα σκουπίδια. Αντιθέτως, τα εκλέγει κιόλας. 

οι υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014

4 σχόλια:

 1. Είσαι κακός, το χειμώνα προτείνω να αλλάξεις το panama καπελάκι με ημίψηλο και τα βασικά αξεσουάρ (μπαστούνι με κρανίο, ρολόι τσέπης με πεντάλφα και οπωσδήποτε monocle)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. για χειμώνα έχω ένα μαύρο καπέλο τύπου παναμά συνδυασμένο με μαύρο παλτό...κάνει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σε παρακαλώ γιά ερεύνησε ποιό είναι το επάγγελμα του Περιφεριάρχη, που υπηρετούσε ως γιατρός μέχρι τώρα και τι ιατρικό έργο έχει να επιδείξει μέχρι να γίνει πολιτικός. όταν το ολοκληρώσεις σε παρακαλώ κάνε μία ανάρτηση με αυτό το θέμα γιά να δει ο κόσμος της Πελοποννήσσου τι ψήφισε και τι μπορεί να περιμένει.
  Στα γράφω όλα αυτά γιατί εκτιμώ βαθύτατα τη πέννα σου και το μυαλό σου. Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο λαός της Αργολίδας δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα σκουπίδια. Αντιθέτως, τα εκλέγει κιόλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή