"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

The roof is on fire!

Φωτιά, φωτιά σύντροφοι!
Παντού φωτιές, πυρκαγιές και στάχτες!
Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο φτωχικός μας τόπος αλλά τόσο πλούσιος σε φυσικά κάλλη δεν είχε γίνει βασικός στόχος των καλοκαιρινών εμπρηστών και των οικοπεδοφάγων. Τόσα χρόνια την είχαμε βγάλει καθαρή με ελάχιστες φυσικές απώλειες. Οι καιροί όμως άλλαξαν. Τα φιλέτα-δάση περιορίστηκαν σε όλη την ελληνική και μεσογειακή επικράτεια και είναι πλέον ηλίου φαεινότερο πως τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από το φετινό, είμαστε η επόμενη στόχευση της εμπρηστικής μαφίας.
Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ακούγαμε και μυρίζαμε φωτιές σε κάθε σημείο της Αργολίδας ή της γειτονικής Κορινθίας. Κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα τα τοπικά νέα γέμιζαν τις στήλες τους με πυρκαγιές, με φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων και σχεδόν κάθε εβδομάδα έβγαιναν δελτία τύπου που εμφάνιζαν την Αργολίδα υποψήφια για νέα πυρκαγιά.
Οι φωτιές όμως δεν περιορίστηκαν στα δάση και τα φυσικά μας πλούτη. Απλώθηκαν περιέργως και στις χωματερές του νομού μας. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι πυρκαγιές συνοδεύτηκαν και με καταγγελίες αλλά μέχρι και σήμερα ένα σκοτεινό πέπλο μυστηρίου σκεπάζει τις προθέσεις των εμπρηστών. Κάποιοι μιλάνε για συνδέσεις με ιδιωτικά συμφέροντα εκμετάλλευσης των σκουπιδιών ενώ κάποιοι άλλοι για αδιαφορία και ανικανότητα των διοικούντων. Το σίγουρο σε κάθε περίπτωση είναι πως από τον πύρινο εφιάλτη δεν γλιτώνουν πιά ούτε τα σκουπίδια μας. 
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί στη κατάρα της φωτιάς και η παλιά πόλη του Ναυπλίου. Ένα ατύχημα, το σκάσιμο μιας φιάλης υγραερίου, φούντωσε την οδό Σταικοπούλου στη παλιά πόλη, έκαψε ένα ολόκληρο μαγαζί, κατεδάφισε μια παλιά οικοδομή και κινδύνεψε να κάψει και τα διπλανά κτίρια. Η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής περιόρισε τις ζημιές στους δίπλα χώρους και το τραγικό συμβάν έληξε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Μέχρι και μιά εβδομάδα μετά  όμως η γειτονιά μύριζε στάχτη, οιωνός πως ο θεός της φωτιάς έχει εγκατασταθεί για τα καλά πλέον στα μέρη μας και θα μας τσουρουφλάει τον κωλαράκι,  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για καιρό ακόμη.
Από τη φωτιά της οδού Σταικοπούλου δεν έλειψαν και τα καυτά παραπολιτικά. Γιατί ως γνωστόν, στα μέρη που η πολιτική είναι είδος προς εξαφάνιση η παραπολιτική ανάβει και φουντώνει.
Λέγεται λοιπόν πως μόλις οι πυροσβέστες είχαν αρχίσει να ελέγχουν την πύρινη λαίλαπα έφθασαν ταυτοχρόνως στο σημείο του ατυχήματος οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την δημαρχία της πόλης. Ο κύριος Κωστούρος και ο κύριος Γραμματικόπουλος. Σύμπτωση τρομερή και φοβερή που ξεσήκωσε ψιθύρους σε όλη τη γειτονιά.
Εκείνη τη χρονική στιγμή τραβήχτηκε και η γνωστή φωτογραφία του δημάρχου που κρατώντας γάλατα(!!!) προσπαθεί να συμβάλλει στην οριστική κατάσβεση της φωτιάς. Μια φώτο που ίσως κρίνει και την τελική έκβαση των τοπικών εκλογών. Μια φώτο που δείχνει έναν άνθρωπο που νοιάζεται για τον τόπο του, που αγκομαχά και παλεύει κοντά στον απλό λαό σαν αληθινό λιοντάρι χωρίς να λογαριάζει φόβο. Άσχετα βέβαια αν ο πυροσβέστης από πίσω στέκει χαλαρός ενώ τα σύννεφα καπνού έχουν εξαφανιστεί εδώ και ώρα από το δρόμο.


Αντίθετα ο κύριος Γραμματικόπουλος στάθηκε άτυχος. Στη φούρια του επάνω να παραβρεθεί στο γεγονός και να αποθανατιστεί και αυτός στις τοπικές κάμερες ως ήρωας ξέχασε να βγάλει το ζελέ από το μαλλί, να χαλάσει λίγο τη τέλεια χωρίστρα και να πετάξει το σακάκι. Εμφανίστηκε επομένως σινιέ όπως το συνηθίζει αλλά με τέτοια εμφάνιση δεν μπορείς δυστυχώς να παραστήσεις τον ήρωα. Κρίθηκε λοιπόν από την ομάδα των επικοινωνιολόγων και των image makers που διαθέτει πως θα ήταν καλύτερο να μην αποθανατιστεί μπροστά στον φωτογραφικό φακό. Αν αποθανατιζόταν να παλεύει με τέτοια ρούχα και τέτοιο τέλειο μαλλί θα φαινόταν γελοίο και άστοχο. Αν πάλι απλά αποθανατιζόταν, θα έμοιαζε αδιάφορο. Διάλεξε και σωστά τον δρόμο της φωτογραφικής σιωπής.
Με αυτή του την αμιγώς "πολιτική" απόφαση έχασε μια μάχη αλλά ελπίζει να κερδίσει στο μέλλον τον πόλεμο. Ο προεκλογικός αγώνας έχει άλλωστε ανάψει για τα καλά και οι φλόγες του ενδέχεται σύντομα να μας κάψουν ολοκληρωτικά  τους εγκεφάλους.
Για τις υπόλοιπες βέβαια φλόγες, σιγήν ιχθύος.

4 σχόλια:

  1. Μα φαίνεται ρε παιδιά στη φωτο! Τα δύο πλήρη (μπλε) το ένα ελαφρύ (πράσινο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίκιο έχεις, πήγε να απαθανατιστεί αλλά τελικά αποθανατίστηκε ο γραββάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή