"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Εικόνες από έναν μελλοντικό προεκλογικό αγώνα

Με την ευκαιρία του ξεκατινιάσματος του Κωστούρου με τον Γραμματικόπουλο για τα τζάμια του 2ου νηπιαγωγείου Ναυπλίου οραματίστηκα ένα καθόλα απίθανο σενάριο της προεκλογικής τους κόντρας για το δημαρχιακό στέμμα.
Η ιστορία μας ξεκινάει έξω ακριβώς από το σπίτι της κυρά-Θοδώρας στη Πρόνοια Ναυπλίου. Εκεί βρίσκεται καμαρωτός καμαρωτός ένας κάδος σκουπιδιών του δοξασμένου μας Δήμου. Το σπίτι της κυρά-Θοδώρας βρίσκεται σε κομβικό σημείο του προσφυγικού οικισμού με αποτέλεσμα κάθε μεσημέρι ο κάδος να γεμίζει μέχρι απάνου Προνοιώτικα σκουπίδια. Η κυρά-Θοδώρα κλασική ναυπλιώτισσα και πονηρή, όποτε έβρισκε την ευκαιρία μετακινούσε τον κάδο λίγα μέτρα πιο πέρα για να γλιτώσει τις άσχημες μυρωδιές. Οι γειτόνοι όμως δεν ήσαν μαλάκες και επέστρεφαν τον κάδο ξανά πίσω στον ορισμένο του χώρο. Είδε κι απόειδε η κυρά-Θοδώρα η νοικοκυρά και έστειλε μια έγγραφη διαμαρτυρία στη τεχνική υπηρεσία του Δήμου με στόχο να φύγει μιά και καλή ο κάδος από τη γειτονιά. Ο Δήμος, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο, αγνόησε την επιστολή και το πρόβλημα συνεχιζόταν.
Η κυρά-Θοδώρα δεν ήταν καμιά περίεργη ούτε ιδιαιτέρως ιδιότροπη. Ήσυχος άνθρωπος και κουτσομπόλης μόνο για να περνάει η ώρα. Αλλά το κακό με τη μυρωδιά είχε παραγίνει και την είχε κάνει έξαλλη.
Μιά μέρα της προεκλογικής περιόδου πέρασε από το δρόμο για τις γνωστές προεκλογικές χαιρετούρες ο Χρήστος ο Γραμματικόπουλας. Η κυρά-Θοδώρα ήταν ψιλοκωστουρικιά λόγω του γαμπρού της και δεν ήθελε να τον χαιρετήσει. Ο κάδος όμως την ανάγκασε και βγήκε έξω. Μέσα στη χαιρετούρα άρχισε να εξηγεί στον λεβέντη μας το πρόβλημα. Ο λεβέντης μας που δεν ήθελε μέρες που ήτανε να χαλάσει ναυπλιώτικες καρδιές της υποσχέθηκε πως θα επιληφθεί ο ίδιος του θέματος. Η αλήθεια ήταν πως πέρα από την τυπική συγκατάβαση είχε βρεί μια καλή ευκαιρία να εκθέσει τον νυν Δήμαρχο στα μάτια όλου του κόσμου.
Έφερε λοιπόν έναν φωτογράφο, τράβηξε τον γεμάτο κάδο από διάφορες γωνίες και συνέταξε ένα πύρινο δελτίο τύπου που έλεγε:

"Aν ο κύριος Κωστούρος οραματίζεται για τη πόλη ένα μέλλον με τέτοιες εικόνες πλανάται πλάνην οικτρά. Ο λαός της περιοχής έχει και γνώση και κρίση και οι εποχές των παχυλών υποσχέσεων και των εύκολων συνθημάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η μέρα πλησιάζει που ο ιστορικός μας Δήμος θα αλλάξει χέρια και θα αποκτήσει νέα οράματα. Τα οράματα που του αξίζουν και πρέπει να γίνουν πράξη πάση θυσία. Εμείς και θέλουμε και μπορούμε. Και ο κόσμος το γνωρίζει και δεν παρασύρεται πια από επικοινωνιακά κι ανούσια τερτίπια. Σύντομα οι πολίτες θα φωνάξουν με την ψήφο τους πως η πιο μαύρη περίοδος στην ιστορία της πόλης μας θα είναι πια παρελθόν"

Ναύπλιο Νέα Ελπίδα και από κάτω οι φωτογραφίες του Κάδου της κυρά-Θοδώρας. Ο Κωστούρος έξαλλος ανταποδίδει:

"Oι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ο λαικισμός οδήγησαν την πόλη στο μαρασμό και την παρακμή που είναι σήμερα. Πολιτικά ήθη και έθιμα σαν αυτά που κομίζει ο κύριος Γραμματικόπουλος δεν τιμούν τον ίδιο ούτε τους πολίτες της περιοχής και είναι ξεπερασμένα από τον ίδιο τον λαό. Η μεγάλη μας ευθύνη να οδηγήσουμε τον Δήμο στο μέλλον και τις προκλήσεις της εποχής δεν μας επιτρέπει να ασχολούμαστε με τα μικρόνοα παιχνίδια του κυρίου Γραμματικόπουλου και του επιτελείου του. Τον αφήνουμε στον κατήφορό του και κοιτάμε μόνο μπροστά!"

Κωστούρος Δημήτρης και τα μυαλά στα κάγκελα. Απάντηση Γραμματικόπουλα:

"Oι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Αν ο κύριος Κωστούρος νομίζει πως όλοι οι πολίτες είναι τυφλοί ή αγνοούν το τεράστιο ζήτημα της καθαριότητας και της υγιεινής τους, τότε δεν γνωρίζει σε ποιό Δήμο διατέλεσε για το σύντομο χρονικό διάστημα που του απομένει, δήμαρχος. Καληνύχτα σας κύριε Κωστούρε!"

Ναύπλιο, Νέα Ελπίδα και πόλεμος.


Ο Κωστούρος ανεβάζει στο προφίλ του στο facebook το υπαινικτικό τραγούδι του Αντύπα " Ζηλεύω πολύ" και από κάτω βάζει μια κίτρινη φατσούλα που βγάζει κοροιδευτικά την γλώσσα της. Από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου δημοσιεύεται επιστολή πως ο κάδος της κυρά-Θεοδώρας μαζεύεται κάθε πρωί αλλά ένεκα του κομβικού του σημείου παραγεμίζει πολύ γρήγορα. Το ίδιο επιβεβαιώνει στο facebook σε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση του Αντύπα γειτόνισσα του δρόμου, βαμμένη Κωστουρικιά, η κυρά Ευτέρπη. 
Ο Γραμματικόπουλος όμως αντεπιτίθεται ξεθάβοντας την επιστολή διαμαρτυρίας της κυρα-Θοδώρας στη τεχνική υπηρεσία. Του την βρήκε ένας δικός του που του υποσχέθηκε προαγωγή μόλις έρθει στα πράγματα. Με την επιστολή διαμαρτυρίας στα χέρια κατηγορεί τον Δήμαρχο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και αδιαφορία. 
Την λύση τελικά την έδωσε ο κυρ-Τάκης, σύζυγος κυρά-Θοδώρας. Ο κυρ-Τάκης ήταν πρώην Τσουρνικός και βαμμένος Τάκαρος. Μετά τη διάσπαση του συνδυασμού του Τάκαρου όμως, οι μισοί του αγαπημένοι πήγαν με τον Κωστούρο, οι άλλοι μισοί με τον Γραμματικόπουλα. Κλασικό θύμα επομένως ενδοδημαρχιακού εμφυλίου ο κυρ-Τάκης δεν ήξερε ποιόν να υποστηρίξει και τον έψελνε και διαρκώς και η γυναίκα του που δεν έπαιρνε θέση δημοσίως στο οικογενειακό τους πρόβλημα. Ο δύστυχος ο κυρ-Τάκης όμως δεν ήθελε να στεναχωρήσει κανέναν. Όλους τους αγαπούσε και με όλους ήθελε να τα έχει καλά. 
Τελικά βόλεψε μέσω ενός συμβούλου το μικρό του γιό σε κάτι πεντάμηνα του Δήμου και αποφάσισαν έτσι οικογενειακώς και ησύχως να μην συνεχίσουν άλλο την ιστορία. Άλλωστε η μυρωδιά του Κάδου σκέφτηκαν πως δεν ήταν δα και τόσο απαίσια. Θα την είχαν μάλλον συνηθίσει.
Ο κυρ-Τάκης βέβαια παρέμενε αναποφάσιστος. Το μόνο που τον παρηγορούσε ήταν το βόλεμα του γιού, η οικογενειακή γαλήνη και η σκέψη πως ο Δήμος είτε με τον έναν είτε με τον άλλον δήμαρχο, έχει λαμπρό μέλλον. 

7 σχόλια:

 1. Τράβα μια μέρα στα παλιά σφαγεία να δεις την κατάντια του κόσμου που για 20 ευρώ κλήση-ρουσφέτι ξεφτιλίζεται δηλώνοντας την υποταγή του και μετά τα λέμε παρικμασμένε αριστερίζοντα κωλοπλένη.
  Το ίδιο σύστημα εξουσίας με τα ίδια πρόσωπα.
  Δεν θα προτιμήσω κανέναν αν και ο αρβανιτόβλαχος κατάγεται από το χωριό του Spiderman το Αραχναίο.
  Ο κωλοπλένης είναι κάπως.
  Πάντως δεν συμφωνώ πάντα με αυτά που λέω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το ξέρω. έχω περάσει μερικά φεγγάρια από υπηρεσίες του Δήμου. Δούλευα εννοώ. Ωχ, αποκάλυψη!

   Διαγραφή
 2. Το καλύτερό σου, όλων των εποχών. Θα μπορούσε να γυριστεί και ταινία, τέτοιο σενάριο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μιιιιιίκραααααα κια ανήηηηηηλιαγααααα στενάααααα.

  Καιιιιιι σπίιιιιτιά χάμηλάαααααα μουυυυυυυυυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Άκουμπάς ένα πολύ ενδιαφέρον μυστήριο που σύντομα θα λάβει και ευρύτερη δημοσιότητα - και δεν μιλώ μόνο για εγχώρια. Το φαινόμενο - μυστήριο είναι αυτό των κυλιόμενων κάδων της Πρόνοιας.

  Παρά το ότι έχουν παρατηρηθεί παρόμοια φαινόμενα με πέτρες που μετακινούνται στην έρημο αλλά (και εδώ), στην Πεντέλη για παράδειγμα, όπου τα αυτοκίνητα τσουλάνε μόνα τους στον ανήφορο, το μυστήριο της Πρόνοιας πραγματικά είναι άξιο προσοχής διότι, οι κάδοι όχι μόνο μετακινούνται μυστηριωδώς αλλά και αντίθετα της κλίσης του οδοστρώματος.

  Όσοι προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν τους κάδους σε συγκεκριμένα σημεία απέτυχαν παραγωδώς. Λέγεται ότι στην Πρόνοια παρατηρούνατι περίεργα ενεργειακά πεδία τα οποία ωθούν τους κάδους σε σημεία χαμηλού ενεργειακού φάσματος. Οι σχετικές μετακινήσεις γίνονται κυρίως άγρια χαράματα γεγονός που προσδίδει επίσης μία περιοδικότητα στο φαινόμενο κατά την διάρκεια του 24 ώρου.

  Λέγεται ότι ο Δημόκριτος και το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει επιληφθεί του θέματος και αναμένεται η εγκατάσταση καμερων για την επίλυση του μυστηρίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Προνοια ειναι μονο μια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή