"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

4 μήνες χωρίς τον παππού

Δεν είναι και λίγο διάστημα. Ήταν άρρωστος βέβαια. Βαριά άρρωστος αλλά κανένας δεν του έδινε σημασία. Τον είχαμε αφήσει στη γωνίτσα του παρατημένο και λέγαμε δεν βαριέσαι, παππούς είναι. Ή από χέσιμο ή από πέσιμο θα πάει ο γέρος. Και επειδή το χέσιμο στη κατάστασή του ήταν αδύνατο, το πέσιμο φαινόταν ο μόνος σίγουρος δρόμος.
Τώρα νιώθουμε όπως ακριβώς τα εγγόνια που είχαν να επισκεφτούν τον παππού τους καιρό αλλά τώρα που μπήκε κλινήρης στο θεραπευτήριο, συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά πόσο μας λείπει και πόσο απαραίτητος είναι στις ζωές μας. 
Ας ευχηθούμε τουλάχιστον οι γιατροί να είναι καλοί άνθρωποι και να τηρήσουν πιστά τον όρκο του Ιπποκράτη γιατί λεφτά για φακελάκι δυστυχώς δεν έχουμε. Αυτά και σιδερένιος!


Κατά τα άλλα τί νέα σύντροφοι αυτόχθονες; Τίποτα το ιδιαίτερο φαντάζομαι. Ηρεμία, τάξις και ασφάλεια ως συνήθως. Έμαθα πως προσέλαβαν extra προσωπικό στις φυλακές Ναυπλίου. Είκοσι άτομα για την ακρίβεια. Λογικό. Θα περιμένουν κόσμο.
Επίσης αν βαριέστε ελεεινά τη ζωή σας στη πόλη και δεν την παλεύετε με τίποτα, θα σας έκανε πολύ καλό μια επίσκεψη στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Άργους-Μυκηνών. Είναι πραγματικά εξαιρετική εμπειρία, μια αληθινή περιπέτεια γεμάτη σασπένς και ίντριγκα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να φάτε κανά παππούτσι στη μούρη, κανά ξεγυρισμένο μπινελίκι ή οποιαδήποτε άλλη προσβολή αλλά αξίζει τον κόπο. Οι δημοτικοί συμβουλάτορες του πιο αρχαίου Δήμου στο Γαλαξία μας έχουν στήσει μια μασονική στοά σοφών και ξενερώνουν αφάνταστα με την παρουσία πολιτών. Είναι μια καλή ευκαιρία λοιπόν να νιώσετε σκουπίδια, τιποτένιοι, μιαροί και πληβείοι. Μη το πάρετε όμως προσωπικά. Και μεταξύ τους έτσι ακριβώς συμπεριφέρονται.
Την πάτησα και χθές το πρωί με το ξυπνητήρι και έχασα ο μαλάκας ένα πολύ σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού. Ήξερα πως θα βαρέσει ο συναγερμός της πόλης και την είδα αλλιώς και δεν έβαλα ξυπνητήρι καθόλου. Λέω θα βαρέσει η σειρήνα και θα ξυπνήσω μέσα στο άγχος και στους ιδρώτες για να γουστάρω. Και θα πάω και στη δουλειά μου μετά. Έλα μου όμως που μέχρι και ο συναγερμός σε αυτή τη πόλη είναι τζούφιος και δεν άκουσε κανείς τίποτα. Να άκουσαν βαριά βαριά γύρω από το μέγαρο του ΟΤΕ που στεγάζεται η σειρήνα, οι πυροσβέστες, οι κτελατζήδες και άντε και οι καθαριστές του Δήμου που βρίσκονται δίπλα. Όλη η υπόλοιπη πόλη κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Δηλαδή θα γίνει κάνας πόλεμος πραγματικός και θα μας πιάσει ο εχθρός όλους τους αυτόχθονες πάνω στο πρωινό και ξαλαφρωτικό μας κατούρημα με το πουλί στο χέρι.
Και ένα τελευταίο που ήθελα από καιρό να το γράψω. Έχετε καταλάβει αγαπημένοι μου αυτόχθονες ιθαγενείς τί πρόκειται να γίνει με το λιμάνι του Ναυπλίου που πανηγυρίζουν όλοι; Σύμφωνα λοιπόν με την αναβάθμιση του λιμανιού της πόλης με στόχο να μπορούν να προσαράξουν στις ακτές μας μεγάλες κρουαζέρες, το ΣΑΛΕ, το λεγόμενο Σχέδιο Ασφαλείας της Λιμενικής Εγκατάστασης, προβλέπει κατασκευή ενός κικλιδώματος συνολικού μήκους 230 μέτρων και απόστασης 10-15 μέτρων από την ακτή. Και δεν σταματάει εδώ. Θα κατασκευαστεί και δεύτερο κικλίδωμα συνολικού μήκους 390 μέτρων και απόστασης από την ακτή 45 μέτρων. Κοινώς, το Μπούρτζι και το μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού της πόλης θα μπεί πίσω από ψηλά και μακρουλά κάγκελα. Το πάρκινγκ θα εξαφανιστεί και η βολταδούρα με την ποδηλατάδα μας θα πάει περίπατο σε άλλη γή και άλλα μέρη. Το λιμανάκι μας θα γίνει παντελώς απρόσιτο και κρύο.
Και πές πως όλα αυτά γίνονται για το δολάριο. Για την τουριστική αναζωογόνηση της πόλης. Να μπορούν να σκάνε κρουαζέρες γεμάτες κουτόφραγκους και άλλους μεγαλοπορτοφολάδες που θα γεμίσουν τα σοκάκια και τις τσέπες της παλιάς πόλης. Έχει προβλεφθεί κάποια σχετική αναβάθμιση των τουριστικών μας υπηρεσιών ή όλα γίνονται στο κουτουρού; Θέλω να πώ τον ίδιο καφέ και τα ίδια φαγητά θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε; Τα ίδια δωμάτια; Θα κάνουμε και τίποτα να προβάλουμε τον αυτόχθονα πολιτισμό μας και την ιστορία της πόλης; Θα βάλουμε εντέλει τους ξένους στους ρυθμούς μας ή αυτοί θα μας χώσουν στους δικούς τους ρυθμούς για να καταντήσουμε ένα φωσφοριζέ και γκλαμουράτο θέρετρο περαστικών; Και οι τιμές; Πού θα φτάσουν οι τιμές;
Με βλέπω τα επόμενα χρόνια να απολαμβάνω τον φραπέ μου στην εξαίσια πλατεία των Πυργιωτίκων ή των Λευκακίων. Άντε και της Δαλαμανάρας στο τσακίρ κέφι.
Καλό σαββατοκύριακο να έχουτε! 

4 σχόλια:

 1. Η ιστορία του αγάλματος του "παππού" μού θύμισε τους παρακάτω στίχους;

  Γιώργου Σεφέρη
  Στίχοι από τον "Ηδονικό Ελπήνορα" της "Κίχλης" (1946)

  (...)
  - Τ᾿ ἀγάλματα εἶναι στὸ μουσεῖο.
  -Ὄχι, σὲ κυνηγοῦν, πῶς δὲν τὸ βλέπεις;
  θέλω νὰ πῶ μὲ τὰ σπασμένα μέλη τους,
  μὲ τὴν ἀλλοτινὴ μορφή τους ποὺ δὲ γνώρισες
  κι ὅμως τὴν ξέρεις.
  (...)
  Ἀλήθεια, τὰ συντρίμμια
  δὲν εἶναι ἐκεῖνα- ἐσὺ ῾σαι τὸ ρημάδι-
  σὲ κυνηγοῦν μὲ μία παράξενη παρθενιὰ
  στὸ σπίτι στὸ γραφεῖο στὶς δεξιώσεις
  τῶν μεγιστάνων, στὸν ἀνομολόγητο φόβο τοῦ ὕπνου-
  μιλοῦν γιὰ περιστατικὰ ποὺ θὰ ἤθελες νὰ μὴν ὑπάρχουν
  ἢ νὰ γινόντουσαν χρόνια μετὰ τὸ θάνατό σου,
  κι αὐτὸ εἶναι δύσκολο γιατί...
  -Τ᾿ ἀγάλματα εἶναι στὸ μουσεῖο.
  Καληνύχτα.
  (...)


  Αγαλματώδους παγερότητας σιωπή έχει επιβληθεί όχι μόνο στην Αργολίδα, αλλά και σε όλη την πατρίδα των ηρώων, των ημιθέων και των θεών. Και τώρα καγκελόφρακτη! Μπράβο στους απογόνους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ο παππούς γιώργος. να μιλάει, να μιλάει και να λέει ιστορίες εδώ και έναν αιώνα σχεδόν και να μην ακούει κανείς.

   Διαγραφή
  2. Συνήθως οι περισσότεροι παππούδες (πάνω από τα 50 μέχρι τα βαθιά γεράματα) απευθύνονται σε "ώτα μη ακουόντων".
   (Αυτό που αλλιώς λέγεται "φωνή βοώντος εν τη ερήμω".)
   Δυστυχώς, έτσι κάνουν όλοι (όσο είναι νέοι).

   ΥΓ. Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι.

   Χαρισμένο:
   http://www.youtube.com/watch?v=hRul51EJoWc

   ΑΛΟΗ

   Διαγραφή
 2. Hello boys, come on, Blue-Black bar, Blue-Black, wonderful girls, nice music. Come on boys. (Άστον κάτω ρε είναι δικός μου κ.λπ κ.λπ)

  (Αθάνατος Γ. Κωνσταντίνου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή