"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Η Φάρσα των δημοτικών εκλογών

Ήταν μια εξαιρετική εβδομάς. Όλα κύλησαν ομαλώς, ησύχως και χωρίς πολλά πολλά. Τα νέα λιγοστά, ο καιρός κρύος και η διάθεση ζεστή για να του φέρνει αντίβαρο, όπως πάντα. Μια κλασική πρωτοχειμωνιάτικη εβδομάδα στον Δήμο Ναυπλιέων.

Στον Δήμο που σε λίγους μήνες, ακολουθώντας τους νόμους και τους κανόνες του κρατιδίου των Αθηνών, θα κληθεί να εκλέξει τους νέους του δημοτικούς άρχοντες. Τους εξ’ αναθέσεως αφέντες των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεών του. Γιατί η δημοκρατία είναι περισσότερο υποχρέωση παρά δικαίωμα. Ας το θυμόμαστε καμιά φορά.

Η πόλη αλλά και η ευρύτερη περιοχή ενδέχεται να ζήσει μεγάλες στιγμές. Η μάχη θα είναι σκληρή. Οι τυπικές χαιρετούρες, οι γλοιώδεις συναντήσεις, τα ψεύτικα χαμόγελα, τα μεγάλα λόγια, τα πληρωμένα δημοσιεύματα, τα απόκρυφα κουτσομπολιά, τα δεκάδες ανώνυμα ιστολόγια, τα μακρόπνοα  οράματα, τα κομματόσκυλα, οι κολλημένες ιδεολογίες, η αγάπη για την πόλη και τους ανθρώπους της, οι χαρούμενες φωτογραφίες των οικογενειών των υποψηφίων, τα πάθη για ένα μέλλον διαφορετικό, σύγχρονο, πρωτοπόρο και χιλιάδες άλλες παρόμοιες μαλακίες και παπαριές θα κατακλύσουν την περιοχή της Ναυπλίας από το ένα άκρο ως το άλλο και θα στήσουν μεγαλοπρεπώς το παραδοσιακό τσίρκο των δημοτικών εκλογών. Την μεγάλη φάρσα της αυτόχθονης δημοκρατίας.

Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων, για να μην πω όλο και παρεξηγηθώ, δεν γνωρίζει τα όρια του Δήμου του. Δεν γνωρίζει ποιες περιοχές, ποια χωριά, ποιες στάνες και ραχούλες είναι συμπολίτες του. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στους κατοίκους της πρωτεύουσας, ένας εκ των οποίων είναι και ο γράφων. Πραγματικά πιστεύω πως αν έκανα ένα γκάλοπ στο δρόμο μεταξύ των αυτοχθόνων ιθαγενών, ελάχιστοι θα γνώριζαν όλα τα χωριά και τις κοινότητες που αποτελούν τον Δήμο τους.

Οι Ναυπλιώτες προφανώς αδιαφορούν, περί αλλού τυρβάζουν, γι αυτό δεν παίζουν πια και καθοριστικό παράγοντα στα τελικά αποτελέσματα. Γενικώς οι Ναυπλιώτες πλέον δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο πουθενά.  Οι δε βλάχοι χαίρονται γιατί εκτός της αισθητικής, οικονομικής και πολιτικής πια  επιβολής τους στα κοινά της πόλης,  για πρώτη φορά στη ζωή τους μπορούν ελεύθερα και χωρίς ντροπή να πούν σε κάποιον κόσμο εκτός περιοχής πως κατάγονται από το Ναύπλιο. Ήρθε η ώρα τους λοιπόν και αυτοί να το παίξουν πρωτοπρωτευουσιάνοι και αστοί. Να συνεχίσουν την μακρά παράδοση της πόλης στην ψευτοαριστοκρατία και τον δηθενισμό για να συνεχιστεί ομαλώς ο κύκλος της ιστορίας που διαρκώς επαναλαμβάνεται.

Αλλά μη με πείτε κακό με τους έρμους τους βλάχους. Κατά βάθος τους λυπάμαι και το ξέρετε. Εκμεταλλεύτηκαν την χαρά τους, την ανακούφιση από το κόμπλεξ που μόνοι τους τόσα χρόνια δημιουργούσαν, και με αυτό τον τρόπο, με αυτόν τον αποπροσανατολισμό, τους πήραν τις κοινότητες μέσα από τα χέρια τους. Οι βλάχοι δεν είναι πια κυρίαρχοι του τόπου τους και ας το παίζουν κουμανταδόροι σε ξένα χωράφια (βλέπε Ναύπλιο). Αυτό είναι το δόλωμα που τσίμπισαν απερίσκεπτα.  Γιατί η κεντρική διοίκηση που αποφασίζει γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς, βρίσκεται πολλά λίτρα βενζίνης μακριά και δεν συμφέρει. Η δε τοπική τους κοινότητα δεν υφίσταται πια ούτε νομικά αλλά ούτε και πραγματικά.

Επίσης, σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων, για να μην πω όλο και παρεξηγηθώ, δεν γνωρίζει για ποιους λόγους ψηφίζει. Δεν γνωρίζει δηλαδή τις αρμοδιότητες, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες ενός Δήμου. Θα ρίξει δηλαδή την ψήφο του στον κουμπάρο, τον κολλητό, αυτόν που τον έφτιαξε με κάποιο τρόπο ή του υπόσχεται πως θα τον φτιάξει αλλά δεν ξέρει σε τι πράγματα θα είναι υπεύθυνος αυτός. Απλά θα τον ψηφίσει. Το μυαλό του θα φτάσει μέχρι την συγκομιδή των σκουπιδιών, καμιά λάμπα στο δρόμο και μια εκδήλωση πολιστικού ενδιαφέροντος με βιολοτσέλα και κλαπατσίμπανα. Και φυσικά στο βόλεμα. Ως εκεί. Παραπέρα δεν κόβει το ξερό του και ούτε πρόκειται να κόψει ποτέ.

Τέλος και πιο σημαντικώς, σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, όπως προμηνύουν οι δυσάρεστοι οιωνοί, δεν θα κατέβουν καθόλου παρέες. Δεν θα κατέβουν φίλοι, γειτονιές, γλέντια, καλαμπούρια, χαμόγελα αληθινά και κεφάτα, μεράκια, έρωτες, καημοί, ντέρτια, ειλικρίνειες και νοσταλγίες. Δεν θα κατέβουν καθόλου νέοι άνθρωποι. Κάποια νεαρά ρομποτοειδή του κομματικού σωλήνα και της πολιτικής κενότητας φυσικά και δεν πιάνονται.  
Θα κατέβουν μόνο καριερίστες, στελέχη, παράγοντες, τσιφλικάδες, μπέηδες, μικροαστοί, μικρόννοοι, ανθρωπόμορφα κομματόσκυλα και  ιδεοληπτικά ζόμπι.

Εν κατακλείδι…

Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, «η πόλις», με όλη την σημασία του όρου της λέξης, θα απουσιάζει ολοκληρωτικώς και επ’αόριστον.

Γιατί όχι φάρσα επομένως αγαπημένοι μου αυτόχθονες ιθαγενείς;

20 σχόλια:

 1. Κλασσική αριστερίστικη γραφή.
  Άρνηση, αοριστία, γενικότητες, συνολική απαξίωση και κυρίως καμμιά πρόταση.
  Κριτική από τον καναπέ, βαυκαλισμός πάνω στο πληκτρολόγιό σου για το πώς κι εσύ, ένα μικρό τίποτα, έγινες κάτι στο διαδικτυακό μικρόκοσμο των ναυπλιωτών bloggers.
  Ούτε καν την ανωνυμία σου δεν μπόρεσες να διαφυλάξεις, παρασυρμένος κι εσύ από τη ματαιοδοξία της αναγνωρισιμότητας.
  Επί της ουσίας… Έχεις συγκεκριμένη πρόταση; Μπορείς έστω να πεις πώς μπορούν οι «ενάρετοι», «ηθικοί» και «ανυστερόβουλοι» δημότες , να συμμετάσχουν στα κοινά;
  W.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. η πρότασή μου τεκμαίρεται από τα συμφραζόμενα. και επίσης ποτέ δεν πίστευα ούτε ζητούσα την ανωνυμία των μπλοκς. την θεωρώ ρουφιανίστικη τακτική.
   και δεν είμαι αριστεριστής. στους χώρους της αριστεράς που κινούμαι κατηγορούμαι για το ακριβώς αντίθετο.
   τεσπα. αν θες μεγάλη ανάλυση προγράμματος θα αφιερώσω ένα κείμενο για χάρη σου. για να γουστάρεις.

   Διαγραφή
  2. Συγνώμη που ενοχλώ αλλά έχω εγώ μία πρόταση. Να γίνει άμεσα οικονομικός έλεγχος σε όλους τους Δήμους (όχι όπως τώρα με τους ίδιους ορκωτούς λογιστές. Να ξηγιόμαστε έτσι?). Μετά, θα μπορούμε να συζητήσουμε πιο άνετα γιατί ίσως προκύψει επιτέλους και το πως τα μικρά τίποτα γίνονται τεράστια μηδέν.

   Ελπίζω να είναι πιο τεχνοκρατική η πρότασή μου και μακριά από αριστερίστικες αποκλίσεις.

   Παρεμπιπτόντως, ρε μεγάλε τιτανοτεράστιε, τι ατάκα είναι το "εσύ το μικρό τίποτα?". Δεν το ψάχνεις λίγο το θέμα?

   Διαγραφή
  3. ας μπεί και ορκωτός λογιστής άλλος. να σου φέρω αντίρρηση;

   Διαγραφή
  4. Η ολοκληρωμένη και πλήρης νοήματος έκφραση είναι:
   Ένα μικρό Τίποτα στη μέση του Πουθενά.
   W.

   Διαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ πολύ. Είναι όμορφη για μένα μια τέτοια έκφραση. Δεν σε ειρωνεύομαι. Αντιθέτως. Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι.

   Διαγραφή
 2. Αυτή η ερώτηση είναι υπεκφυγή.

  Μα όχι με τους βρώμικους, με τους καθαρούς φυσικά.

  Τι λες? Αντέχεις? ή παραμένεις στην διαπίστωση σαν τους άλλους τους κλειδοκράτορες της ηθικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. μπορεί στο μέλλον. ακόμη είμαι τίποτα.

   Διαγραφή
  2. και αναζητώ τους καθαρούς ακόμη...

   Διαγραφή
  3. Αν νιώθεις βρώμικος πλύσου με Klinex, μιλάμε για εργαλείο και καθάρισες...

   Διαγραφή
  4. δεν νιώθω βρώμικος. μικρός νιώθω.

   Διαγραφή
  5. Ακου ανθρωπάκο, έχεις πολύ δρόμο ακόμα για να νιώσεις μικρότερος.
   Θέλει αγώνα.

   Διαγραφή
 3. θα προσπαθήσω να τον διανύσω και θα σε ενημερώσω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μιας και δεν ειμαι ουτε γραφιας ουτε καλος κομπιουτερας (ουτε Facebook freak), εχω μια ιδεα που ισως μπορει υλοποιηθει απο καποιον :
  Nα φτιαχτει μια "virtual παραταξη" που σκοπος της θα ειναι να κατεβει στις επομενες δημοτικες εκλογες στο δημο Ναυπλιου...
  To προγραμμα της θα διαμορφωθει μεσα απο τη συμμετοχη και τις προτασεις ολων οπου μετα απο ψηφοφοριες θα καταληξουν και θα διαμορφωσουν το τελικο προγραμμα.
  Ολα θα ειναι ανοιχτα και θα μπορει να τα βλεπει ο καθενας.
  Μπορει να το διαβασει και κανα μελλοντικος "βλαχοδημαρχος" και να ξεστραβωθει, αλλωστε τα πνευματικα δικαιωματα ειναι για τους αταλαντους οπως εχω διαβασει καπου.
  Κατι βασικο ειναι οτι οι ιδεολογικες καταβολες του καθενος ειναι εργαλεια προσεγγισης και αξιολογισης των προτασεων και αφορουν τον καθενα σε σχεσει με το πως σκεφτεται και ψηφιζει.

  Αυτη ειναι σε γενικες γραμμες η ιδεα της "virtual παραταξης" για να παιζουμε τις κρυες νυχτες του χειμωνα που ερχεται και να υπαρχει και ενα benchmark (που λενε και τα μανατζερακια της ηλιθιας εποχης μας) που θα τρομαζει τους περιστασιακους, και θα ευθυγραμμιζει τους "απροσαρμοστους". 116460 τουριστες κατι θα εχουν να πουν.. δεν μπορει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ψήνομαι αλλά δεν το ξεκινάω. αν γουστάρεις είμαι μέσα με τα χίλια...πάντως μην περιμένεις μεγάλο διάλογο. απλά διαβάζουν οι περισσότεροι. δεν παρεμβαίνουν. στο λέω.

   Διαγραφή
 5. Η Πόλη χρειάζεται ανθρώπους μέ όραμα ΕΝΤΙΜΟΥΣ μορφωμένους και εργατικούς γιατί μέχρι τώρα φάγαμε στη μάπα ψυχοπαθείς,παραληριματικούς, απατεώνες που είδαν τα κοινά ευκαιρία να πλουτίσουν, αστοιχείωτους που υποδέχονται ξένους επίσημους και είναι ντυμένοι σαν λέτσοι και κυρίως ανθρώπους σοβαρούς που σε κάθε επέτειο δεν θα στήνονται στην κάμερα να αραδιάζουν κάθε απίθανη παπαρολογία......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Λάγιος Ντέταρι vs Μίλος Σέστιτς29 Νοεμβρίου 2013 - 7:52 μ.μ.

  Κρίμα! Ο μόνος διάλογος που γίνεται πια, όπου και να κοιτάξεις, είναι "διάλογος" τύπου Μπουμπούκου... Οι ιδέες και τα γεγονότα (ευτυχώς) στέκουν πάνω από τους ανθρώπους και τους καθορίζουν, είτε το πει κάποιος είτε όχι, είτε τους ζητωκραυγάζουν είτε τους λιθοβολούν.

  Κι επειδή το να κρύβει κανείς την ταυτότητα του έχει νόημα μόνο σε κοινωνίες μισαλλόδοξες, δηλώνω πως είμαι ο Λάγιος Ντέταρι και ο Μίλος Σέστιτς σε κυματοσωματιδιακό δυϊσμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή