"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

Η αυτόχθονη Ράδιο Αρβύλα

Γιομάτος χριστουγεννιάτικη αγάπη και εορτινή θαλπωρή, γιομάτος κονσερβοποιημένες ευχές, θρησκευτικές υπερκαταναλώσεις,  τυπικά χαμόγελα και πρόσκαιρα κέφια, η επιστροφή στην μικροαστική καθημερινότητα της πόλης μου φαντάζει δύσκολη.

Παρασυρμένος λοιπόν από αυτό το συναίσθημα μεταφυσικής κατάνυξης των ημερών που προκαλεί σε όλους τους αυτόχθονες ιθαγενείς η ανάμνηση της γέννησης του Θεού, θα ξεκινήσω επιεικής και ήσυχος. Καλόβολος που λένε…

Λίγο πριν τις εορτές, μια παρέα αυτοχθόνων ιθαγενών μιας κάποιας ηλικίας, όχι πολύ μεγάλης αλλά αρκετής για να μπορέσει να συνειδητοποιήσει κάποιος πως η κοινωνία του Ναυπλίου είναι ένα θαυμάσιο πειραματόζωο, διαμήνυσε σε άτομο εξαιρετικής αφέλειας και ικανότητας αναμετάδοσης συνομοσιών και άλλων αβάσιμων θεωριών πως ένας πολύ πλούσιος ντόπιος παράγοντας επιθυμεί να αγοράσει την ομάδα της πόλης αλλά δεν του την δίνουν.

Γεννηθήτω ράδιο αρβύλα επομένως.

Μέσα σε λίγες μέρες, ο αφελής αυτόχθων αναμετάδοσε το νέο στους ανά τη πόλη συνομιλητές του και αυτοί με την σειρά τους την αναμετάδοσαν στους δικούς τους.

Μέσα σε λίγες μέρες όλη η πόλη, τουλάχιστον η φίλαθλη πόλη, γνώριζε την συγκλονιστική είδηση που θα άλλαζε το ρου της ποδοσφαιρικής μοίρας της πόλης και την έντυνε κάθε φορά και με νέα στοιχεία.

Το «χαλασμένο τηλέφωνο» απλώθηκε ολούθε μέχρι που εμφανίστηκαν και τρικάκια πεταμένα σε δρόμους και γειτονιές της πόλης γράφοντας το σύνθημα «……Θεέ, πάρε την ΠΑΕ».

Ας μην βιαστούμε όμως να θεωρήσουμε την κοινωνία μας υποανάπτυκτη επειδή μόνο και μόνο αναμεταδίδει κατά καιρούς χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία τέτοιου είδους «ράδιο αρβύλες». Ούτε βεβαίως να την πούμε πνευματικώς καθυστερημένη και παντελώς προβατοποιημένη.
Ας δούμε την θετική πλευρά των γεγονότων. Χριστούγεννα είχαμε άλλωστε. Ας είμαστε λιγάκι συγκαταβατικοί.

Οπότε ας πούμε απλά πως η κοινωνία του Ναυπλίου και γενικώς η πόλη παραμένει πιστή στις ιστορικές της ρίζες και τις βαθιές της παραδόσεις. Συνεχίζει δηλαδή με πίστη και επιμονή που σκοτώνει κάθε αντίπαλο τις μεσσαιωνικές τις καταβολές. Αποτελεί άλλον έναν ακόμα κρίκο σύνδεσης  με το ιστορικό και ένδοξό μας παρελθόν. Περιμένοντας ίσως τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά να σηκωθεί και  να σκοτώσει κάποια μέρα  το Τέρας της Αρβανιτιάς*.

Είδατε; Με μια θετική ματιά, όλα έχουν τους λόγους τους. Όλα συμβαίνουν για έναν ιερό σκοπό. Το πνεύμα των Χριστουγέννων έκανε για άλλη μια φορά το θαύμα του.

Καλή Χρονιά σε όλους τους αυτόχθονες ιθαγενείς!

*Το τέρας της Αρβανιτιάς: Aστικοί μύθοι του Ναυπλίου. 29/11/13. palamidi.gr :


“…Το ‘τέρας’ της Αρβανιτιάς. Δεκαετία του 80. Περίπου στο σημείο που ξεκινάει σήμερα η διαδρομή για την Καραθώνα, ένας άγνωστος, απροσδιόριστος, ήχος επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση. Προέρχεται από κάποιο σημείο στους πρόποδες του Παλαμηδίου. Καμία οπτική επαφή με την πηγή του. Η αχαλίνωτη ναυπλιώτικη φαντασία δεν άργησε να δημιουργήσει το μύθο: “υπάρχει τέρας στην Αρβανιτιά”! Δεκάδες οι ντόπιοι και ξένοι που συρρέουν σε καθημερινή βάση για να το αφουγκραστούν, ακολουθώντας τη χαρακτηριστική, χειροποίητη πινακίδα ”Προς Τέρας”. Μέχρι και πλανόδιοι μικροπωλητές εμφανίστηκαν κι έστησαν πάγκους με πασατέμπο και μαλλί της γριάς. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν απλά ένας μπούφος…

1 σχόλιο:

 1. Αστικοί μύθοι του Ναυπλίου.

  "Το τέρας της Λέρνας" ή αλλιώς "το Λερναίο διυλιστήριο". Ένα κόβεις, δύο ξεφυτρώνουν. Αναζητείται Ηρακλής.

  Παγκόσμια πατέντα. Το διυλιστήριο που θα διυλίζει καθαρό νερό σε βρώμικο. "Δεν θα είναι το κατά Ιωάννη" δηλώνει παράγοντας. "Εγώ είμαι με τον Λουκά". Βραβείο κ'ε'νοτομίας.

  Πόσα διυλιστήρια χωρούν σε μια "χούφτα γης"? Αν μπορείς να κάνεις ένα, γιατί να μην κάνεις πέντε? Τα κορόιδα θα πληρώνουν - από την τσέπη μας θα τα βάλουμε? (βασική αρχή του βλαχο-νεο-κοινωνικού-φιλελευθερισμού).

  Το "τέρας του νερού" - ανεξήγητη θολότητα εν μέσω διακομματικών ανακοινώσεων. Υπαρκτός ο κίνδυνος διυλιστηρίτιδας. Η Λίτσα Πατέρα αναλύει: "Φταίει ο Πλόυτωνας που είναι σε συζυγία με την δημοκρατική κεντροαριστερά της συνταγματικής σφεντόνας". "Μην πατάτε τις ουρές".

  Αμείλικτα ερωτήματα προκαλούν σοκ στην κοινή γνώμη. Πού θα βρεθούν τα 10 κυβικά που θέλει το Ανυφί καθημερινά? Προτάσεις για εισαγωγή νερού από τις Άλπεις με αεροπλάνο. Ισχυρές αντιδράσεις από την Γερμανία: "Στις Άλπεις κάνει σκι η Αγγέλα που είναι τρέλα". Δηλώσεις παραγόντων: "οι Γερμανοί είναι φίλοι μας. Μας το είπαν πρόσφατα στην Νυρεμβέργη".

  Εν τω μεταξύ, ποιος άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα? Εεεεε, ποιός?

  Και άλλα πολλά στα προσεχώς (γιατί δεν έχω πολύ όρεξη τώρα).

  Δεν σας παρακολουθώ συχνά αδέλφια αλλά άμα τύχει μου φτιάχνετε την μέρα. Ευχαριστώ.

  Καλή χρονιά "επ' ωφελεία της κοινωνίας" βεβαίως βεβαίως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή