"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος

«Μια γιορτή, και το καρναβάλι είναι γιορτή, είναι μια επιτρεπτή υπέρβαση που καταργεί κάθε απαγόρευση με απόλυτο τρόπο, είναι μια αταξία που καταργεί κάθε τάξη, ανατρέπει όλους τους κοινωνικούς φραγμούς, μέσα από μια ισχυρή αδελφοσύνη που αντιστέκεται σε μια κοινωνική τάξη που κατατάσσει τους ανθρώπους και τους χωρίζει»

Σίγμουντ Φρόυντ, «Τοτέμ και Ταμπού». 1913.

Δόξα των Θεώ Παναγία μου που επιτέλους έφτιαξε ο Άγιος Δήμος μας το νερό και από εψές το πρωί πίνουμε όλοι μα όλοι οι Ναυπλιείς νεράκι από την βρυσούλα του σπιτιού μας. Τέρμα πια οι χρονοβόρες και πανάκριβες διαδρομές των αυτοχθόνων στις πέριξ πηγές, τέρμα τα εμφιαλωμένα, τέρμα τα φίλτρα κι οι καημοί.

Δεν πίνεις νερό πλέον, πίνεις βελούδο που έλεγε και μια παλιότερη διαφήμιση. Βελούδο από τον τόπο σου κι ας είναι και λασπωμένο θα συμπλήρωνα εγώ.

Όχι τίποτα άλλο δηλαδή αλλά πλησιάζει και η ξέφρενη Αναπλιώτικη Αποκριά και δεν θα είχαμε τι να ποτίσουμε τους αγαπημένους και καλαίσθητους επισκέπτες μας.

Ύστερα δε και από την μεγάλη διαφημιστική καμπάνια του αντιπάλου και μοχθηρού Δήμου με την πανελλήνια πια επιτυχία «Η καρδιά μου στο Άργος χτυπά», το πλήγμα για την πόλη μας θα ήταν βαρύ κι ασήκωτο.

Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει σύντροφοι αυτόχθονες αλλά φέτος κινδυνεύουμε να ζήσουμε το πιο μοναχικό καρναβάλι της σύγχρονης και νεοτουριστικής μας ιστορίας.

Ο δαιμόνιος Καμπόσος, αντιαισθητικός μεν, ταιριαστός στην παρακμή της εποχής και την υποκουλτούρα της περιοχής δε, πρόκειται να τραβήξει όλα τα βλέμματα της ελίτ των καρναβαλικών επισκεπτών της Αργολίδος.

Βλαχοσόγια που κατεβαίνουν κοπαδικώς, μιμούμενα την οικογενειακή κτηνοτροφική τους παράδοση, αφήνοντας έρημα, μόνα κι ακοινώνητα τα πανέμορφα χωριουδάκια τους, γέροι, νέοι και παιδιά που τσιρίζουν ασυστόλως, μανάδες σε μόνιμη υστερική αφήγηση, καγκουραίοι έφηβοι, καγκουραίοι ενήλικες, γυναίκες ωσάν μπογιατισμένοι πολυέλαιοι, τα πιο απαίσια τραγούδια της χρονιάς και κυρίως και βασικώς, καταπιεσμένοι, γκριζωποί και αυτοκινητόμυαλοι Τσιμεντόβλαχοι.

Όλη αυτή η αφρόκρεμα της νεοελληνικής και αργολιδιώτικης κοινωνίας φέτος αλλάζει στέκι. Η καρδιά της στο Άργος χτυπά. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος ζεί πλέον εκεί και την περιμένει.


Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί λοιπόν οι αυτόχθονες ιθαγενείς στην μεγαλειότητά Του για να τα καταφέρει.


1 σχόλιο:

  1. Sometimes I'm dreaming where all the other people dance28 Ιανουαρίου 2014 - 1:37 π.μ.

    Ψηφίστε Καμπόσο, για να γίνει το Ναύπλιο ανθρώπινη πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή