"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

Νέος συν πλην τριάντα.

Κάθεται ο αυτόχθων νέος, βράδυ Δευτέρας, να χαζέψει την ανεργία του στα τοπικά νέα.

Με την τηλεόραση αποκηρυγμένη εδώ και χρόνια ελέω κρίσης και υπερβολικού μεταδιδόμενου τρόμου και βλακείας δια την καταστολή των μαζών, στρέφεται στον αγαπημένο του υπολογιστή και περιηγείται στο διαδίκτυο.

Νέος, μορφωμένος και περιοπής. Μικροαστός μέχρι αστός. Με την συντηρητική ανατροφή της πόλης. Κοίτα τη δουλειά σου, μη λες πολλά, όλοι βολεύονται και τα σχετικά.

Δουλειά όμως δεν έχει. Άνεργος γάρ αν και μορφωμένος. Με τις ξένες γλώσσες του, τα εγχώρια ή εξωτερικά πτυχία του, τα μεταπτυχιακά του ίσως, τις πρακτικές εργασίες ή υπηρεσίες του και κάτι κουτσομόρια από μια παλιά συμβασιούλα του δημοσίου. Οι γονείς του όμως δυστυχώς δεν έχουν την απαιτούμενη πολιτική ή κομματική δικτύωση και λεφτά στην άκρη για κάποια επιχείρηση δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα.

Νέος συν πλην τριάντα.

Ξάφνου τί βλέπει; Τίτλος γεμάτος ίντριγκα. «Χαμός στο Δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων (video)». Τίτλος υποσχόμενος ξέγνοιαστες ώρες αντικατάθλιψης. Πατάει κλικ και βλέπει.

Η σκηνή διαδραματίζεται στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων όπου τα πνεύματα ένεκα χαμηλού πνευματικού επιπέδου και προεκλογικού αγώνος είναι οξυμένα. Από τις συνομιλίες καταλαβαίνουμε πως κάτι λεφτά έχουν χαθεί. Μάλλον λεφτά αντιδημάρχου που τα έπαιρνε παρανόμως. Γίνεται έρευνα από τον εισαγγελέα. Ο υπάλληλος του Δήμου όμως έχει καθυστερήσει να στείλει τα απαιτούμενα έγγραφα. Εξ’ού και οι φωνές. Φταίει ο υπάλληλος; Φταίει ο προιστάμενος του υπάλληλου; Οι γνώμες διίστανται.Υποννοούμενα και σπόντες σε γλώσσα αριστοκρατικής τρούμπας. Ο δήμαρχος παίζει αμήχανα με το κινητό του μέχρι που εμφανίζονται στο πλάνο οι 4 αντιδήμαρχοι. Αν προσπαθούσε να περιγράψει αυτούς τους 4 αντιδημάρχους, η λέξη «καλλιεργημένος» και όλες της οι συνώνυμες δεν θα του πέρναγαν ποτέ από το μυαλό. Ο ένας πάντως φώναζε και οι τρείς γελούσαν.

Κάπου εκεί ήταν που το έκλεισε. Θυμήθηκε τις εκπομπές της Αννίτας Πάνια και φοβήθηκε. Δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπος για να χαζέψει και να ψηφίσει χρυσή αυγή, σκέφτηκε.

Αυτό που του είχε καθίσει για τα καλά στο κεφάλι όμως ήταν τα λεφτά. Όχι τα φαγωμένα, αν φαγώθηκαν τελικά. Αυτό το είχε συνηθίσει.  Τα νόμιμα τον τρέλαναν. Τα νόμιμα χρήματα αντιμισθίας του κάθε αντιδημάρχου. Ένιωσε πολύ μαλάκας. Τον έπιασε το κόμπλεξ κατωτερότητας. Το αίσθημα ανικανότητας να επιβιώσει αξιοπρεπώς σε αυτή τη ζωή, σε αυτή την πόλη.

Κάτι τύποι με το ύφος του αρχοντοχωριάτη ψηφοθήρα, του ψηφοτσιφλικά, , αποτελούν σημαίνοντα πρόσωπα της κοινωνίας του και πληρώνονται αδρά από την άδεια τσέπη του για το ελάχιστο ή ανύπαρκτο έργο τους.

Βυθισμένος στην πολιτική του απάθεια, μέσα στον ντροπιασμένο του εγωισμό, παρέα με τον φόβο του πολιτικού βόθρου που τον περιβάλει, προς το παρόν δεν σκοπεύει να κάνει απολύτως τίποτα για να αλλάξει την μοίρα της ζωής και της κοινωνίας του. Θα χωνέψει το βραδυνό της μαμάς, θα χαζέψει λίγο στο δίκτυο και θα πέσει για ύπνο.

Για πόσο όμως ακόμα;

Εγώ πάντως, μόνο γι αυτόν γράφω. Οι υπόλοιποι να πάνε να γαμηθούνε.7 σχόλια:

 1. Αχ, μωρέ Mario, ωραία τα λες και τα γράφεις... Το μέγα ζήτημα, όχι μόνο για το Ναύπλιο και την Αργολίδα, είναι αν έχουν βρεθεί 5-6 συντοπίτες (δεν χρειάζονται περισσότεροι) όχι μόνο για να λένε αλλά κυρίως γ ι α ν α κ ά ν ο υ ν , γ ι α ν α δ ρ ά σ ο υ ν . Μόνο δια του ζωντανού παραδείγματος, αλλάζει η πραγματικότητα, για να σταματήσουν να υπάρχουν οι τρισάθλιοι των δημοτικών αρχών. Πρώτα απ' όλα όμως πρέπει να συναντηθούν αυτοί οι 5-6...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ετσι είναι όπως τα περιγράφεις χωρίς κανένα στοιχείο υπερβολής!! Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά μορφωμένα με τις ξένες γλώσσες με διαδακτορικά, πολυταξιδεμένα, χωρίς δουλειά απ'έξω συνεχώς με τις πόρτες κλειστές. Μέσα στο Δημόσιο ακομα κάνουν πάρτυ τα σκατο απορίμματα του σκυλοπασοκ, συνεχίζουν απτόητοι να επιβιώνουν χάριν του χοντρο Μπέννυ και ΤατουλοΜανιάτη και μάλιστα ετοιμάζονται γιά να εκλεγούν στα ψηφοδέλτια του Μαίου κάτι κατιναριά του κερατά. Δεν φτάνει που μας φτώχεψαν συνεχίζουν απτόητοι λες και δεν συνέβη τίποτα!!! Αν τους ξαναψηφίσετε και δεν τους στείλετε στον έξω αποεδώ είστε άξιοι της μοίρας σας θα αναγκαστούμε να ξενυτευτούμε όλοι οι υγιείς και λογικοί άνθρωποι!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παλαμπούρτζιε τέλος εποχής για την παλιά πόλη. Οριστικά! Θυμάμαι την παλιά πόλη με μανάβικα, μπακάλικα, οικογένειες, παιδάκια να παίζουν στην πλατεία και γενικότερα με τον χαρακτήρα μιας ζωντανής οντότητας - μιας κανονικής πόλης. Τώρα, μετά από όλες αυτές τις πεζοδρομήσεις, τον αποκλεισμό του πι από parking και τον μελλοντικό "αποκλεισμό" του μικρού λιμανιού η παλιά πόλη θα είναι μία touristic πεθαμένη ζώνη.

  Ποιοί ωφελούνται; Οι μαγαζάτορες (εστίαση, τουριστικά έιδη κ.λπ.), οι μικροξενοδόχοι (εδώ σηκώνει γενικότερη συζήτηση για αυτούς τους ταλαίπωρους - εννοώ όσους δεν κάνουν άλλες "δουλειές"... Αδέλφια, από αποσβέσεις πως πάμε;), οι εισοδηματίες κάτοικοι, οι πλούσιοι "αλλοδαποί" ιδιοκτήτες - παραθεριστές και γενικώς οι αραχτοί άνευ πολλών υποχρεώσεων (σε αυτό και αν ειδικευόμαστε!)

  Κυρίως όμως το γνωστό κύκλωμα real estate που κάνει παιχνίδι εδώ και μια 20ετία (εεεεεεεεεπ! αδέλφια πάρτε το πιο σιγά).

  Το μόνο που απομένει πλέον είναι να βάλουμε τσολιάδες σε διάφορες γωνίες για folklore.

  Ωραία όλα αυτά αλλά υπάρχει και η υπόλοιπη πόλη. Ελπίζω τώρα που ικανοποιήθηκων οι γνωστές 50 οικογένειες να τελειώνουμε με αύτή την ιστορία (μην αρχίσουν τώρα καμιά συζήτηση για παγκάκια, στίλους, επιγραφές κ.λπ. - για όλα τους έχω ικανούς - είναι αδίστακτοι με την ακριβή καλαισθησία!) και αφού εξαντλήθηκε η μανούρα περί φιλοκαλίας (με ή άνευ μαλακίας) να κάνουμε κάτι πιο ουσιαστικό. Για την πείνα, για το νεράκι, για τα σκουπίδια, για τις υποβαθμισμένες περιοχές και γειτονιές... τέτοια πράγματα. Δεν λείπουν και τα προβλήματα - απλά είναι πιο πολύπλοκα από τις πλακοστρώσεις και πρεπει να μάθουμε ότι το κεφάλι δεν το έχουμε μόνο για να κρεμάμε την ζωστήρα όταν πάμε για χέσιμο.

  Άκουσα ένα γίγαντα χθες Τρίτη στο MAX και δεν μπορούσα να ξεκολλήσω από την τηλεόραση - ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΣΕ. Σπανίως το κάνω. Πάω στην κρεβατοκάμαρα και τι να δώ; Το έβλεπε και η γυναίκα μου. Δεν το είχε κάνει ποτέ. Μεταξύ άλλων, αληθεύει ότι το ΚΑΠΗ έχει προϋπολογισμό 2.000.000 Europoulakia;

  Για το roundabout στην ενδεκάτη θα αφήσω να μιλήσει η ίδια η κατάσταση σε 2 μήνες. Πνίγηκαν σε μια τρύπα από τσιμέντο. Κρίμα η επίβλεψη του Μήτσου. Αδελφέ το "κάνω γύρους για προθέρμανση" δεν ισχύει γενικώς στη ζωή. Κράτα την συμβουλή μου - μην κάνεις επίβλεψη κάθε μέρα - θα το χρεωθείς προσωπικά.

  Παλαμπύρτζιε, γιατί όλα αυτά στους καιρούς που ζόυμε μου φαίνονται προκλητικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "ξενυτευτήτε" λοιπόν όλοι εσείς "οι υγιείς και λογικοί άνθρωποι!!!!" γιατί εμείς θα τους ξαναψηφήσουμε, αν όχι για άλλο λόγο, γιατί δεν μπορείτε και ούτε θα μπορέσετε ποτέ να μαζευτείτε 5-6 ομοϊδεάτες συντοπίτες και να συννενοηθήτε ώστε να αρχίσετε να ΚΑΝΕΤΕ και κάτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστό! Αλλά αν σου κάτσει; Το σκέφτεσαι;

   Πάντως και εγώ αυτούς θα ψηφίσω. Αυτή τη φορά, μόνο και μόνο για να σου κάνω το χατίρι. Ο Δήμος (όπως όλοι οι Δήμοι) παει full για ενυπόθηκο δανεισμό - είναι το plan b. Eκεί θέλω να σε δω μεγάλε. Γι αυτό μιλάνε και για πιθανή αναβολή των δημοτικών - να έχουν τους δικούς τους. Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Γιατί σε εσένα θα στείλουν τον λογαριασμό. Και θα είναι μεγάλος. Mε λουλουδικά, μπαλέτα, special scotch και private dancing (ξέρεις εσύ...). Και στα δύσκολα θέλουμε σαϊνια. Τον αφρό. The best of the best. Ever. Αντιλαβού; Ή να ξαναμοιράσω;

   Διαγραφή