"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Ναύπλιο: Με πνεύμα ακίνητο και αυτοκίνητο

(το κείμενο αποτελεί διασκευή του διαφημιστικού δημοσιεύματος της Καθημερινής στις 31 Μαρτίου του 2014 με τίτλο «Ναύπλιο: Mε πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό»)Η αργολιδιώτικη πρωτεύουσα, η ξακουστή στα πέρατα της οικουμένης Napoli di Romania,  έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια να είναι τόπος φιλόξενος τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες της. Αρκεί βεβαίως αυτοί να της ακουμπάνε τα απαιτούμενα φραγκάκια τους, να μην την βγάζουνε δηλαδή μόνο με μια πορτοκαλάδα και μια χωριάτικη, και να μην συμπεριφέρονται στους δρόμους και τα γραφικά σοκάκια της πόλης τόσο διαφορετικά απ’ όσο το μάτι του αυτόχθονα ιθαγενή έχει συνηθίσει τόσα χρόνια να βλέπει.

Ολόφρεσκα μυαλά, που μόλις κόπηκαν από τα κομμένα δέντρα του πάρκου και ψαρεύτηκαν από τα γάργαρά νερά του λιμανιού , και άξιοι οικοδεσπότες, απόγονοι του Ξένιου Δία,  έχουν διαμορφώσει και προσφέρουν ένα υποδειγματικό τουριστικό προϊόν, έτοιμο προς πάσα χρήση, πώληση ή ενοικίαση.

Η Σούλα, η Καλλιόπη και ο Μπάμπης είναι τρεις νέοι άνθρωποι που, ανεξάρτητα από τις σπουδές και τον πρότερο άνεργό τους βίο, επέλεξαν να ασχοληθούν με τον τουρισμό γιατί οι βουλευτές του νομού σταμάτησαν ξαφνικά να διορίζουν αβέρτα, οι δημοτικοί άρχοντες εξασφαλίζουν πια μόνο συγγενείς και στενούς φίλους και το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και λευκής ή μαύρης σαρκός αποτελεί για την περιοχή κλειστό επάγγελμα.

Κωλοπλένηδες όλοι τους, όπως λέγονται οι κάτοικοι της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας, κάποια στιγμή επέστεψαν στα πάτρια και ελέω παρατεταμένης μουργέλας, σαπίλας και καθημερινής μιζέριας που προσφέρει απλόχερα η πόλη, άρχισαν να βλέπουν οράματα από την βαρεμάρα. Ένα τους όραμα έδειχνε τον Χριστό Φαντάρο να φυλάει σκοπιά στο ΚΕΜΧ. Το ΚΕΜΧ είχε μετατραπεί όμως σε κέντρο κράτησης μεταναστών ώστε να μην διαμαρτύρονται άλλο και οι χωροφυλάκοι της πόλης για τις μετακινήσεις τους στην απομακρυσμένη Κόρινθο και να χαίρονται και οι αργολιδαίοι ακροδεξιοί που θα είχαν ένα σταθερό σημείο συνάντησης για να βρίζουν και να προσβάλλουν την ανθρώπινη φύση.

Αφού οραματίστηκαν λοιπόν για μεγάλο διάστημα πώς θα είναι η πόλη όπου θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους,  αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και να γίνουν νέοι και καινοτόμοι επιχειρηματίες.

Ο Μπάμπης σκέφτηκε λοιπόν και έβγαλε μια άδεια υπαίθριας και μετακινούμενης τουαλέτας. Ιδέα αρκετά πρωτοπόρα καθώς η πόλη μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν διέθετε δημοτικές ή δημόσιες τουαλέτες με αποτέλεσμα ο καθείς επισκέπτης να ουρεί ή να αφοδεύει όπου μπορούσε. Μια ιδέα επίσης ιδιαίτερης προσφοράς στην πόλη αφού θα την γλίτωνε μια και καλή από τις δυσωσμίες και τα μικρόβια που χόρευαν σε κάθε της ερημικό σημείο.

Ο Μπάμπης με πνεύμα συνεργατικό και αλληλέγγυο πήρε στην δούλεψή του την Σούλα και την Καλλιόπη. Η Σούλα είχε προυπηρεσία καθαρίστριας και καθάριζε στην εντέλεια την υπαίθρια λεκάνη ύστερα από κάθε χρήση και η Καλλιόπη, πτυχιούχα στην διοίκηση επιχειρήσων, μοίραζε το χαρτί υγείας στους πελάτες και τραβούσε το υπαίθριο καζανάκι. Ο Μπάμπης, ως αυτόχθον αρσενικό, ανέλαβε το δύσκολο έργο του κουβαλήματος  της λεκάνης σε όλα τα σημεία της πόλης. Από πίσω τον ακολουθούσαν οι γυναίκες. Παράλληλα χειριζόταν και μια τηλεφωνική συσκευή για delivery υπηρεσίες ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μια επιχείρηση που αποτελεί πραγματική συμβολή στην αναγέννηση του Ναυπλίου.

Δεν είναι όμως οι μόνοι Κωλοπλένηδες  που αφουγκράστηκαν τις δυνατότητες της διαχρονικά όμορφης και ελκυστικής αργολιδιώτικης πρωτεύουσας. Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά νέων επιχειρηματιών, που ολοένα και μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια της κρίσης, και οι οποίοι έχουν βαλθεί να κάνουν την ιστορική Παλιά Πόλη του Ναυπλίου αγνώριστη. Και το σημαντικότερο, χωρίς να επαναπαύονται στο γεγονός ότι ούτως ή άλλως το Ναύπλιο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, και πρωτίστως Τσιμεντόβλαχους ήτοι Αθηνανθρώπους, που το επιλέγουν για μια κοντινή απόδραση, για να ξενογαμήσουν ή επειδή λειτουργούν σαν αγέλη.

Νεροκουβαλητές που προσφέρουν μη καρκινογόνο νερό σε κάθε επισκέπτη, πωλητές φακών για τον νυχτερινό δρόμο της Αρβανιτιάς, μικροπωλητές τουριστικών χαρτών,  γραφεία ευρέσεως πάρκινγκ σε ώρες τουριστικής αιχμής, είναι κάποια από τα δεκάδες καινοτόμα επαγγέλματα που οι νέοι της πόλης έχουν επιλέξει να κάνουν για να δώσουν μια νέα εικόνα στο σύγχρονο Ναύπλιο.

Η σύγχρονη εικόνα της πόλης συμπληρώνεται φυσικά με τα αρχαιολογικά  μνημεία της περιοχής.

Το θέατρο της Επιδαύρο, με την τέλεια ακουστική, βρίσκεται πολύ κοντά, αρκεί να έχετε λεφτά για ταξί ή να πετύχετε την μοναδική ώρα της ημέρας που σας πηγαίνει το ΚΤΕΛ. Οι ιστορικές Μυκήνες επίσης με τρία ολόκληρα δρομολόγια, μετ’επιστροφής παρακαλώ. Το μόνο πρόβλημα είναι πως το λεωφορείο θα σας αφήσει 1.5 χιλιόμετρα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο αλλά μην πτοείστε. Όλα στην ζωή μια περιπέτεια είναι.

Συνεχίζουμε με το Άργος, την αρχαιότερη πόλη του σύμπαντος κόσμου, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε. Πέρα από τους μπόλικους αρχαιολογικούς χώρους, το Άργος διαθέτει και τον τελευταίο ηγέτη-στρατηλάτη διοικητή του πλανήτη, γνήσιο απόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αξίζει να τον γνωρίσετε γιατί είναι από μόνος του μνημείο αλλά μην του πείτε πως μένετε στο Ναύπλιο. Θα παρεξηγηθεί.Τα δρομολόγια εδώ είναι συχνά όπως και για τον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας.

Και φυσικά το Ναύπλιο. Το Παλαμήδι με τα 999 σκαλοπάτια που δεν είναι τόσα αλλά δεν πειράζει, το αρχαιολογικό  μουσείο, η παρατημένη στα σκουπίδια Ακροναυπλία και η πανέμορφη καστρονησίδα. Το Μπούρτζι.

Αν το επισκεφτείτε, να προσέξετε που πατάτε και μην πλησιάζετε πολύ κοντά στα τείχη.

Μπορεί να πέσουν και να σας πλακώσουν.

Όχι τίποτα άλλο δηλαδή, αλλά θα αμαυρώσετε και το τουριστικό  ίματζ της πόλης.


2 σχόλια:

  1. Απόφοιτοι της μεγάλης πασοκο-βοιδο Σχολής Μανιατο-Τατουλο-Χαλιλο-Κουλάδες διέπρεψαν στην απάτη και τη λαμογιά θλιβερά πολιτικά φαντάσματα που η μοναδική δουλειά που έμαθαν στη ζωή τους είναι η αποζημίωση από τα κομματικά ξεφτιλοντεφτέρια. Αυτή την εποχή κάνουν το τελειωτικό ντου παίζοντας τα ρέστα τους βγάζοντας το θανατικό ροχαλητό τους......Μαυρίστε τους μήπως και φανεί ασπρη μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I pezodromisi tha oloklirwthei se dyo xronia; (leei sto arthro tis kathimerinis). Diladi exei kai allo; ELEOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή