"μη με διαβάζετε όταν έχετε δίκιο" Νίκος Καρούζος (1926-1990)

Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Γελοιογράφημα μιας βροχερής εβδομάδας

Φουντώνει λέει η δυσαρέσκεια των Ναυπλιωτών για την κλειστή είσοδο του Παλαμηδιού από την πλευρά των θρυλικών 999 σκαλοπατιών.

Τάδε έφη εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ τσιμεντοβλάχικης εφημερίδος, πανελληνίας εμβελείας, που κυκλοφόρησε σωρηδόν και στον τοπικό τύπο της Αργολίδας.

Η είδηση του ρεπορτάζ δεν βρίσκεται φυσικά στους λόγους που η είσοδος παραμένει κλειστή. Αυτό αποτελεί μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Για την ιστορία, ένα πέτρινο φυλάκιο υπό κατάρρευση είναι ο βασικός λόγος και δευτερευόντως μερικά ιστορικά σκαλοπατάκια, λιγουλάκι κατεστραμμένα. Χαράς το πράγμα δηλαδή. Η είδηση κρύβεται όμως στη διαπίστωση πως οι αυτόχθονες ιθαγενείς δυσαρεστήθηκαν.

Μιλάμε σίγουρα για μεγάλη δυσαρέσκεια. Τεραστίων διαστάσεων. Όπως όταν το Μπούρτζι ήταν έτοιμο να πέσει. Θυμάστε διαδηλώσεις... Ή τότε που Ακροναυπλία είχε βγεί στο παγκόσμιο γιουσουρούμ για ξεπούλημα. Ο κακός χαμός. Πλήθος Ναυπλιωτών στις επάλξεις. Ή τώρα πρόσφατα που πλακοστρώθηκε το αναδυθέν παλαιό τοίχος της Αμαλίας μετά βαίων και κλάδων. Μιλάμε επομένως για τόση κι άλλη τόση δυσαρέσκεια. Κανονική λαική κατακραυγή. Οι Ναυπλιώτες άλλωστε αν είναι σε κάτι γνωστοί είναι στην προστασία και εκτίμηση της ιστορικής τους παρακαταθήκης. Συν βέβαια το γεγονός ότι κάθε μνημειακή παρακμή πλήττει την τουριστική εξυπηρέτηση και το ίματζ της πόλεως, οπότε και την οικονομική ευρωστία μας. Γιατί το χρήμα πάντοτε βοηθάει για να σέβονται οι κατά τόπους ιθαγενείς την ένδοξη ιστορία τους κατιτίς παραπάνω.

Ακόμα και όταν δεν έχουν να φάνε. Όταν περιμένουν από μια Εκκλησία, ένα ναό, έναν παπά και μερικούς εθελοντές τον άρτον ημών τον επιούσιον. Ένας άρτος που έχει γίνει σήριαλ, αργολική και όχι μόνο σαπουνόπερα πρώτης προβολής, που μία κόβεται και μία ξαναξεκινάει στις πλάτες αθώων και πεινασμένων ψυχών. Τουλάχιστον οι δυστυχείς πένητες, ανενημέρωτοι μέχρι τα σήμερα περί της σοσιαλιστικής αλλαγής και της αντιμνημονιακής πλεύσης της χώρας, ας ζητήσουν από τον Δήμαρχο, αφού δεν κάνει που δεν κάνει δημοτικό παντοπωλείο, αφού βολεύεται από αυτήν την φιλάνθρωπη ενέργεια ολίγων, ας του ζητήσουν επιτέλους σουβλάκια. Ξέρει αυτός. Παραγγέλνει τα καλύτερα. Μπορούν να τους το διαβεβαιώσουν και οι μαθητές των δύο Γενικών Λυκείων της πόλης που ημέρα Παρασκευή, προ Κυριακής Αποκρεών, διδάχθηκαν τις παραδόσεις της νεοελληνικής διατροφής χάρη στη δημοτική μας αρχή. Για να γίνουν σωστοί Έλληνες όπως οι προγόνοι τους και κυρίως σκεπτόμενοι χολιστερινούχοι ψηφοφόροι.

Ας του ζητήσουν λοιπόν σουβλάκια. Ο Δήμαρχος πιστεύω θα τους το κάνει το χατίρι. Αρκεί να μην του θυμίσουν κατά λάθος πως έκανε επίτιμο Δημότη της πόλης τον Αντωνάκη τον Σαμαρά. Μόλις το ακούει, κάτι παθαίνει. Γίνεται Τούρκος, βρίζει και προσβάλλει. Οι τύψεις βλέπεις, και οι πουτάνες οι αναγκαίες υποχρεώσεις της εκλογής.

Έτσι την πάτησαν και οι κακομοίρηδες της (ριζο-)σπαστικής δημοτικής κίνησης της αύρας. Βγάλαν μια ανακοίνωση υποστήριξης των αιτημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών της πόλης, και εκεί προς το τέλος, αφού δεν είχαν ως συνήθως τίποτα διαφορετικό να γράψουν πέραν του αντιμνημονιακού τους κύρους, θύμισαν στον Δήμαρχο την επίτιμη δημότευση του Μνημονιακού Μεγάλου Αντωνίου. Τί τό θελαν; Η απάντηση ήταν οξυτάτη και επιεικώς οργισμένη. Εξού κι ενοχική. Ο τσαμπουκάς της προσβόλας ξεπέρασε ακόμα και τον Δήμαρχο, Στρατηλάτη, Ηγέτη, Προπονητή της όμορης πόλης. Που πλέει πια σε πελάγη ευτυχίας. Μάλλον σε πελάγη Ανάπλασης.

Δεν τον νοιάζει τίποτα άλλο, δεν ενδιαφέρεται πια για κανένα πρόβλημα της πόλης του πέραν της ιστορικής Αναπλάσεως και βεβαίως του Παναργειακού. Τι κι αν το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο υπάρχει ή δεν υπάρχει, τι κι αν το δημοτικό ξενοδοχείο «η Αργώ» στη Νέα Κίου διαλύεται, τι κι αν τα ΚΤΕΛ είναι παρανόμως τοποθετημένα με τις ευλογίες του, τι κι αν φωνάζει και γκρινιάζει ο λαός, η Δημαρχάρα τα γράφει όλα στ' αρχίδια της, δοξάζει μόνο την Ανάπλαση και σχεδιάζει το σύστημα που θα κατέβει η ομάδα με τον Πανελευσινιακό.

Είναι σίγουρο πάντως πως η Ανάπλαση, έτσι όπως πάει, για λόγους τακτικής και μόνο, θα κρατήσει πολύ καιρό. Ίσως και μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Είναι το καλύτερο άλλοθι και η πιο έξυπνη δικαιολογία δια πάσαν νόσον και πάσα μαλακία. Και γαμάει και σαν πολιτικό σύνθημα. Καμπόσος, ο ανα-Πλαστήρας του Άργους!

Αυτά βλέπει όμως ο κόσμος στην Αργολίδα και τρελαίνεται. Γι αυτό όπως γράφουν τα έγκυρα δημοσιογραφικά μέσα του νομού αυξάνεται η χρήση ναρκωτικών ουσιών και δή χαπιών στην περιοχή μας. Γι αυτό στο στρατόπεδο της πόλης, όπως καταγγέλουν οι ίδιοι οι φαντάροι, τραγουδάνε σκληρά και πολεμοχαρή στρατιωτικά άσματα, γεμάτα εθνική περηφάνια, απαράμιλλο θάρρος και εκδίκηση για τους εχθρούς του έθνους, τα βιζματόπαιδα του παραμεθώριου ΚΕΜΧ.

Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Άνθρωποι πρότυπα που ζούν ανάμεσά μας. Πολιτικοί ταγοί, σύμβολα εργατικότητας και αυτοθυσίας. Όπως ο ακούραστος Έντι. Ο αντιδήμαρχος του Αναπλιού. Ο κατά κόσμον Γιώργος Μπουζαλάς Ο γνωστός και ως Έντι ο Σούπερμαν. Αυτός που βλέπαμε όλο τον χειμώνα να μαζεύει με τα ακούραστα χεράκια του όλα τα σκουπίδια και τις βρωμιές από τα ρέματα της περιοχής για να μην υπερχειλίζουν. Και αυτά τα μαλακισμένα, με την πρώτη δυνατή βροχή, τελείως αντιπολιτευτικά, πήγαν και υπερχείλισαν...

Με αυτά και με αυτά, δεν είναι να απορείς που ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Γελοιογραφίας 2015 ξεκινάει στα μέρη μας. Θα είμαστε μάλλον πηγή έμπνευσης για πολύ κόσμο.Κείμενο: Mario Vagman
Σκίτσο: Γελοιογραφία της εβδομάδας (30-9-11) από την εφημερίδα ΤΑ ΑΡΓΟΛΙΚΑ

1 σχόλιο: